FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pokrenut stegovni postupak protiv Božice Cvjetko

ZAGREB, 29. rujna 2005. (Hina) - Državnoodvjetničko vijeće (DOV) učetvrtak je pokrenulo stegovni postupak protiv zamjenice glavnogdržavnog odvjetnika Božice Cvjetko zbog sumnje da je zataškalazlostavljanje mentalno retardirane djece u Caritasovom domu uBrezovici.
ZAGREB, 29. rujna 2005. (Hina) - Državnoodvjetničko vijeće (DOV) u četvrtak je pokrenulo stegovni postupak protiv zamjenice glavnog državnog odvjetnika Božice Cvjetko zbog sumnje da je zataškala zlostavljanje mentalno retardirane djece u Caritasovom domu u Brezovici.

Prema mišljenju glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, Cvjetko je zataškivanjem jedne od najvećih "zlostavljačkih" afera u Hrvatskoj zloporabila svoj položaj i teško oštetila ugled državnog odvjetništva. Stoga je sredinom kolovoza i zatražio razrješenje svoje zamjenice, što je najteža mjera za stegovnu odgovornost koju DOV može odrediti.

Ipak, za trajanja stegovnog postupka Cvjetko neće biti privremeno suspendirana. Vijeće je poslijepodne priopćilo kako za njeno udaljenje s dužnosti "nema osnove", a na takvu je odluku, kako se doznaje, utjecao dugogodišnji staž Božice Cvjetko i stajalište članova DOV-a da ona neće utjecati na rad tog tijela i državnog odvjetništva u ovom slučaju.

Utvrđivanje stegovne odgovornosti svoje zamjenice Bajić je najavio još krajem lipnja, neposredno nakon rasplamsavanja "afere Brezovica" u javnosti. Do traženja stegovnog postupka dva je mjeseca pribavljao dokumentaciju i razgovarao s osobama koje su u državnom odvjetništvu i policiji radile na predmetima seksualnih zlostavljanja.

Zbog sumnje da je zataškala zlostavljanje u Brezovici najavljeno je pokretanje stegovnog postupka i protiv tužiteljice u zagrebačkom tužiteljstvu Ane Marije Lončarić, koja prema tvrdnjama tužiteljstva, kao i Božica Cvjetko nije postupala sukladno zakonima i pravilima struke. "Zato, po mom mišljenju, one više ne mogu raditi u državnom odvjetništvu", ustvrdio je Bajić u lipnju, najavljujući pokretanje stegovnih postupaka.

Tada je pojasnio kako je pregledom spornih spisa utvrdio da kriminalistička obrada o navodnim zlostavljanjima u Caritasovom domu nije provedena do kraja jer je Cvjetko dopisom od zagrebačkog Općinskog državnog odvjetništva zatražila da se predmet stavi "u arhivu".

Osim domara kazneni progon zbog zlostavljanja u Caritasovom domu pokrenut je i protiv pet odgajateljica te bivšeg kuhara, koji je svoja nedjela navodno detaljno opisivao u dnevniku. Taj je dnevnik naknadno pronađen u kući bivše ravnateljice zagrebačkog Caritasa Jelene Brajše, koja je razriješena dužnosti i početkom kolovoza prijavljena za kazneno djelo sprječavanja dokazivanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙