FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za ponedjeljak, 26. rujna

ZAGREB, 26. rujna 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje usvijetu za ponedjeljak, 26. rujna.
ZAGREB, 26. rujna 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje u svijetu za ponedjeljak, 26. rujna.

ZAGREB - Predsjednik Sabora Vladimir Šeks primit će svog kolegu, predsjednika ukrajinske Verhovne rade Volodymyra Lytvyna, koji dolazi u dvodnevni službeni posjet Hrvatskoj. Hrvatska i Ukrajina imaju iste strateške vanjskopolitičke ciljeve pa će pristupanje Europskoj uniji i NATO-u biti glavne teme. (Razgovori počinju u 9,45 sati a izjave za novinare biti će u 10,40 sati). Ukrajinskog dužnosnika primit će i predsjednik države Stjepan Mesić (Ured Predsjednika, 11,15 sati).

ZAGREB - Premijer Ivo Sanader održat će predavanje u Diplomatskoj akademiji Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija (9,30 sati, Medulićeva 36). Pozdravni govor održat će ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović.

OHRID - Hrvatsko vojno izaslanstvo, predvođeno načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga RH sudjelovat će na trećem sastanku načelnika glavnih stožera zemalja potpisnica Američko-jadranske povelje. Izaslanstvo pod vodstvom generala zbora Josipa Lucića sastat će se s izaslanstvima Albanije, Makedonije i SAD-a, potpisnicima povelje. Na skupu u Ohridu nazočit će i predstavnici oružanih snaga Grčke, BiH, Bugarske te Srbije i Crne Gore. (do 27. rujna)

HAAG - Glavni urednik tjednika Hrvatsko slovo Marijan Križić trebao bi se pred Haškim sudom (ICTY) izjasniti o krivnji prema optužnici za nepoštivanje suda koja je protiv njega podignuta 9. rujna jer je krajem 2004. u Hrvatskom slovu objavio identitet i iskaz zaštićenog svjedoka sa zatvorene sjednice suđenja Tihomiru Blaškiću 1998. Drugi optuženi novinar i bivši glavni urednik Slobodne Dalmacije, Josip Jović, najavio je da se neće pojaviti na sudu.

VARŠAVA - Objava službenih rezultata poljskih parlamentarnih izbora. Prema izlaznim anketama, pobjedu su uvjerljivo odnijele stranke desnice Pravo i pravednost (PiS) i Građanska platforma (PO), a težak poraz pretrpio vladajući lijevi savez (SLD).

SARAJEVO - Završne riječi optužbe i obrane na suđenju Anti Jelaviću u slučaju "Hercegovačka banka". (i 27. rujna)

BEČ - Opća skupština Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA). Hrvatsko izaslanstvo predvodi ravnatelj Državnog zavoda za nuklearnu sigurnost Matjaž Prah. U vrlo opsežnom dnevnom redu 49. sjednice opće skupštine značajno mjesto zauzimaju teme koje se odnose na nuklearnu sigurnost i mjere zaštite protiv nuklearnog terorizma. Zasjedanje traje do 30. rujna. Osim Praha, nadležnog za suradnju s IAEA, u hrvatskom se izaslanstvu nalaze i predstavnici Stalne misije RH pri UN-u i međunarodnim organizacijama u Beču, MVPEI-a, državnog zavoda za zaštitu od zračenja i Vijeća za nuklearnu sigurnost Hrvatskog sabora.

PARIZ - Posjet visokog predstavnika EU za vanjsku politiku i sigurnost Javiera Solane koji će se sastati s francuskim predsjednikom Jacquesom Chiracom, ministricom obrane Michelle-Alliot Marie i ministrom unutarnjih poslova Nicholasom Sarkozyjem.

JERUZALEM - Završava dvodnevna sjednica središnjeg odbora vladajućeg Likuda. U ponedjeljak bi oko 3000 izaslanika trebalo glasati o prijedlogu Benjamina Netanyahua da se izbori za novo stranačko čelništvo održe u studenome. Netanyahu predvodi frakciju Likuda koja se protivi izraelskom povlačenju iz Gaze i želi aktualnog premijera Ariela Sharona pobijediti u borbi za čelnika stranke.

MADRID - Presuda u procesu navodnoj španjolskoj ćeliji Al'Qaide. Na optuženičkoj klupi našla su se 24 muškarca, kojima u slučaju proglašenja krivnje ukupno prijeti 75.000 godina zatvorske kazne.

DUBLIN - Međunarodno istražno povjerenstvo (IICD) će objaviti je li Irska republikanska armija (IRA) održala obećanje i razoružala se. Ovo će biti prvo izvješće otkako se IRA u srpnju odrekla nasilja i najavila isključivo političku borbu za ostvarenje svojih ciljeva.

DEŽURNI U VPR-u:

Noć: Tomislav Rubić

Prijepodne: Sonja Djerasimović

Poslijepodne: Darko Vlahović, Domagoj Janković

Večer: Duška Gerić Koren

Tel. 385 1 4808 645

Fax.385 1 4808 822

E-mail: vpdesk@hina.hr

(Hina) xvk/xdj ydj

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙