FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vjesnik: Hrvatska na korak od početka pregovora

ZAGREB, 25. rujna 2005. (Hina) - Hrvatska je korak pred početkompregovora s Europskom unijom jer pozitivno raspoloženje premaslužbenom Zagrebu raste, kao i stav da je hrvatska država učinila sveu suradnji i u s Haagom i u provođenju reformi koje otvaraju put zapregovore, piše Vjesnik u broju od ponedjeljka pozivajući se nadiplomatske izvore u Bruxellesu.
ZAGREB, 25. rujna 2005. (Hina) - Hrvatska je korak pred početkom pregovora s Europskom unijom jer pozitivno raspoloženje prema službenom Zagrebu raste, kao i stav da je hrvatska država učinila sve u suradnji i u s Haagom i u provođenju reformi koje otvaraju put za pregovore, piše Vjesnik u broju od ponedjeljka pozivajući se na diplomatske izvore u Bruxellesu.

Vjesnik dodaje da će hrvatski premijer Ivo Sanader tijekom posjeta Strasbourgu u utorak i srijedu dobiti snažnu potporu zastupnika Europskog parlamenta, i pučana i socijalista, koji traže da se pregovori s Hrvatskom otvore istodobno s turskima.

Jutarnji list, također u broju od ponedjeljka i također s europskim diplomatima kao izvorima, piše da je ovaj tjedan odlučujući u donošenju odluke o eventualnom početku pregovora.

Odlučujući će biti, piše Jutarnji, posjet glavne haške tužiteljice Carle del Ponte Zagrebu 30. rujna i potom sastanak radne skupine o Hrvatskoj na razini ministara vanjskih poslova 3. listopada.

Nakon toga, piše Jutarnji, moguće su tri varijante: Ako glavna haška tužiteljica pozitivno ocijeni primjenu Akcijskog plana Vlade RH, Vijeće EU bi odmah 3. listopada odlučilo o početku pregovora, a oni bili otvoreni već sljedećeg dana u Luksemburgu na međuvladinoj konferenciji EU-Hrvatska. Druga je varijanta da se Hrvatskoj odredi novi rok za otvaranje pregovora uz obavezu pune suradnje s Haškim sudom i treća, da se zadrži status quo.

Jutarnji dodaje da se pregovori neće otvoriti ako Carle del Ponte ponovno izričito ocijeni da nema pune suradnje Hrvatske s Haagom. U slučaju da ocjena bude potpuno pozitivna pregovori će, naravno, krenuti, a dojam je, piše Jutarnji pozivajući se diplomatske izvore, da će do pregvoora doći i u slučaju da ocjena glavne haške tužiteljice bude otvorena za interpretaciju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙