FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za tjedan od 26. rujna do 2. listopada

ZAGREB, 25. rujna 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje usvijetu za tjedan od 26. rujna do 2. listopada.
ZAGREB, 25. rujna 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje u svijetu za tjedan od 26. rujna do 2. listopada.

PONEDJELJAK, 26. rujna

________________________

ZAGREB - Predsjednik Sabora Vladimir Šeks primit će svog kolegu, predsjednika ukrajinske Verhovne rade Volodymyra Lytvyna, koji dolazi u dvodnevni službeni posjet Hrvatskoj. Hrvatska i Ukrajina imaju iste strateške vanjskopolitičke ciljeve pa će pristupanje Europskoj uniji i NATO-u biti glavne teme. (Razgovori počinju u 9,45 sati a izjave za novinare biti će u 10,40 sati). Ukrajinskog visokog gosta primit će i predsjednik Stjepan Mesić (Ured Predsjednika, 11,15 sati).

ZAGREB - Premijer Ivo Sanader održat će predavanje na Diplomatskoj akademiji Ministarstva vanjskih poslova (9,30 sati, Medulićeva 36). Pozdravni govor održat će ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović.

OHRID - Hrvatsko vojno izaslanstvo, predvođeno načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga RH, sudjelovat će na trećem sastanku načelnika glavnih stožera zemalja potpisnica Američko-jadranske povelje. Izaslanstvo pod vodstvom generala zbora Josipa Lucića sastat će se s izaslanstvima Albanije, Makedonije i SAD-a, potpisnicima povelje. Na skupu u Ohridu nazočit će i predstavnici oružanih snaga Grčke, BiH, Bugarske, te Srbije i Crne Gore. (do 27. rujna)

DEN HAAG - Glavni urednik tjednika Hrvatsko slovo Marijan Križić trebao bi se pred Haškim sudom (ICTY) izjasniti o krivnji prema optužnici za nepoštivanje suda koja je protiv njega podignuta 9. rujna jer je krajem 2004. u Hrvatskom slovu objavio identitet i iskaz zaštićenog svjedoka sa zatvorene sjednice suđenja Tihomiru Blaškići 1998. Drugi optuženi novinar i bivši glavni urednik Slobodne Dalmacije, Josip Jović, najavio je da se neće pojaviti na sudu.

SARAJEVO - Završne riječi optužbe i obrane na suđenju Anti Jelaviću u slučaju "Hercegovačka banka". (i 27. rujna)

BEČ - Opća skupština Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA). Hrvatsko izaslanstvo predvodit će ravnatelj Državnog zavoda za nuklearnu sigurnost Matjaž Prah. U vrlo opsežnom dnevnom redu 49. sjednice opće skupštine značajno mjesto zauzimaju teme koje se odnose na nuklearnu sigurnost i mjere zaštite protiv nuklearnog terorizma. Zasjedanje traje do 30. rujna.

MADRID - Presuda u procesu navodnoj španjolskoj ćeliji al-Qaide.

WASHINGTON - Sastanak predstavnika SAD-a i Kine kako bi se pronašlo riješenje za masovni uvoz kineskih tekstilnih proizvoda.

UTORAK, 27. rujna

__________________

STRASBOURG - Premijer Ivo Sanader boravit će u dvodnevnom posjetu Strasbourgu gdje će se sastati s čelnicima Europskog parlamenta i Vijeća Europe. U utorak poslijepodne Sanader će se obratiti sudionicima Paneuropske među-skupine Europskog parlamenta, a navečer će se sastati s predsjednikom Europskog parlamenta Josepom Borellom Fontellesom, nakon čega slijedi zajednička konferencija za novinare. Prvi dan premijer će završiti obraćanjem zastupnicima najbrojnije frakcije u Europskom parlamentu, skupine Europske pučke stranke i Europskih demokrata.

SARAJEVO - Predsjedatelj OESS-a i slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel stiže u jednodnevni posjet BiH.

TALIN - Opća skupština NATO-a (do 1. listopada).

LONDON - Konvencija konzervativne stranke na kojoj bi se trebala objaviti imena kandidata za nasljednika Michaela Howarda.

KAIRO - Predsjednik Hosni Mubarak svečano priseže pred parlamentom za peti šestogodišnji mandat.

SRIJEDA, 28. rujna

_________________

STRASBOURG - Drugi dan posjeta premijera Ive Sanadera Strasbourgu gdje će se sastati s Martinom Shultzom, predsjedavajućim kluba zastupnika druge najveće frakcije u Europskom parlamentu, Europske socijalističke stranke. Premijer će potom svoj posjet okončati u Vijeću Europe gdje bi se trebao sastati s glavnim tajnikom te organizacije Terryjem Davisom.

DEN HAAG - Suđenje Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY): nastavlja se dokazni postupak obrane.

JERUZALEM - Peta godišnjica posjeta izraelskog premijera Ariela Sharona džamiji al-Aksa, koji je prouzročio krvave sukobe i označio početak palestinske intifade.

MONTREAL - Posjet meksičkog predsjednika Vincentea Foxa Kanadi.

ČETVRTAK, 29. rujna

____________________

BEOGRAD - Posjet glavne tužiteljice Haškog suda (ICTY) Carle del Ponte. Ona je pozdravila nedavne poteze SAD-a, EU-a i NATO-a da Radovan Karadžić i Ratko Mladić trebaju biti uhićeni i prebačeni u Den Haag prije 10. obljetnice Mirovnog sporazuma iz Daytona 21. studenoga, ili datuma potpisivanja 14. prosinca u Parizu.

VATIKAN - Posjet srbijanskog predsjednika Borisa Tadića.

DEN HAAG - Suđenje Slobodanu Miloševiću pred ICTY-em: nastavlja se dokazni postupak obrane.

ALŽIR - Referendum o "povelji za nacionalni mir i pomirenje".

BEJRUT - Posjet europske povjerenice za vanjske odnose Benite Ferrero-Waldner (do 30. rujna).

PETAK. 30. rujna

________________

ZAGREB - Posjet glavne Haške tužiteljice (ICTY) Carle del Ponte.

DEN HAAG - Nastavlja se suđenje Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom: u tijeku je dokazni postupak obrane.

LJUBLJANA - Posjet francuske ministrice za okoliš Nelly Olin.

WISLA, Poljska - Sastanak predsjednika Višegradske skupine (Poljska, Mađarska, Slovačka, Češka).

SUBOTA, 1. listopada

____________________

NIKOZIJA - Svečanost povodom ciparske nezavisnosti.

NEDJELJA, 2. listopada

____________________

VATIKAN - Sinoda biskupa iz cijelog svijeta (do 23. listopada).

DRESDEN - Parlamentarni izbori u okrugu Dresden koji su zbog smrti jednog kandidata bili odgođeni. Nakon tog glasovanja biti će poznati konačni reziltati izbora održanih 18. rujna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙