FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rita zahvatila kopnena područja Teksasa i Louisiane

BEAUMONT, 24. rujna 2005. (Hina/AFP) - Uragan Rita stigao je u subotuujutro do američke obale, praćen snažnim vjetrovima, obilnom kišom ivelikim valovima i zahvatio područje dugo nekoliko stotina kilometaraizmeđu Teksasa i Louisiane, objavio je američki nacionalni centar zauragane (NHC).
BEAUMONT, 24. rujna 2005. (Hina/AFP) - Uragan Rita stigao je u subotu ujutro do američke obale, praćen snažnim vjetrovima, obilnom kišom i velikim valovima i zahvatio područje dugo nekoliko stotina kilometara između Teksasa i Louisiane, objavio je američki nacionalni centar za uragane (NHC).

Središte Rite, uragana treće kategorije (od pet mogućih) s maksimalnom brzinom vjetra od 195 kilometara na sat, stiglo je do američke obale nešto prije 10 sati po srednjoeuropskom vremenu i prvo pogodilo područje istočnije od mjesta Sabine Pass na samoj granici Teksasa i Louisiane.

Po priopćenju NHC-a, uragan izgleda neće zahvatiti Houston i Galveston, ali bi mogao naselja Beumont, Port Arthur i Lake Charles gdje se, među ostalim, nalaze najveće rafinerije na obalama Meksičkog zaljeva.

Zbog obilnih kišnih oborina i velikih valova strahuje se da će niža područja navedenih dviju američkih saveznih država biti poplavljene.

Ipak, situacija se ne može mjeriti s onom koju je nedavno izazvao uragan Katrina. "Rita nije toliko snažna, nije toliko velika i neće pogoditi toliko gusto područje kao Katrina", rekao je ravnatelj NHC-a Max Mayfield.

Poučeni iskustvom katastrofalnih posljedica uragana Katrine čak dva milijuna ljudi napustilo je svoje domove u Teksasu i Louisiani, a u petak u nesreći jednog od autobusa koji ih je evakuirao poginule su 24 osobe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙