FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

FIFA zadovoljna "pametnom loptom"

LIMA, 23. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Međunarodna nogometna federacija(FIFA) zadovoljna je prvim rezultatima Adidasove "pametne lopte" samikročipom koja se koristi na Svjetskom prvenstvu U-17 reprezentacijau Peruu.
LIMA, 23. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Međunarodna nogometna federacija (FIFA) zadovoljna je prvim rezultatima Adidasove "pametne lopte" sa mikročipom koja se koristi na Svjetskom prvenstvu U-17 reprezentacija u Peruu.

"FIFA i Adidas vrlo su zadovoljni dosadašnjim rezultatima, a što je još važnije zadovoljstvo su pokazali i suci i nogometaši. Ovaj eksperiment se pokazao vrlo uspješnim," istaknuo je Guenter Pfau menadžer Adidasa, zadužen za suradnju s krovnom nogometnom organizacijom.

"Smartball" su stvorili stručnjaci Adidasa, Cairos AG-a, te njemačkog instituta Fraunhofer. Maleni mikročip u lopti omogućava sucima da sa stopostotnom sigurnošću utvrde je li bio zgoditak ili ne, odnosno da li je lopta cijelim obujmom prešla gol-liniju.

"Ova lopta će radikalno promijeniti svijet nogometa i olakšat će sucu važne odluke. Mikročip postaje 'novo oko i uho' za suca," kazao je predsjednik FIFA-e Sepp Blatter.

Mikročip od samo 15 milimetara veličine odašilje radio-signal ukoliko lopta prođe vanjske linije igrališta, a sve pomoću 12 antena koje su raspoređene na svim vanjskim kutevima (kornerima). Središnji kompjuter prima signal i za manje od jedne sekunde proslijeđuje ga do posebnog sata na sučevoj ruci i to u obliku poruke. Sudac stoga tu tehnologiju može koristiti po svom nahođenju, kada je u dvojbi dovoljno je da pogleda na sat i pročita poruku, koja se javlja samo kada lopta prođe crtu igrališta. Sve poruke ostaju pohranjene u memoriji sata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙