FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rast industrijska proizvodnja u kolovozu 4,7 posto

ZAGREB, 22. rujna 2005. (Hina) - Industrijska je proizvodnja uHrvatskoj u kolovozu bila veća za 4,7 posto u odnosu na kolovoz prošlegodine, a u prvih osam mjeseci ove godine porasla je za 4,8 posto uodnosu na proizvodnju u istom prošlogodišnjem razdoblju, pokazujupodaci Državnog zavoda za statistiku.
ZAGREB, 22. rujna 2005. (Hina) - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u kolovozu bila veća za 4,7 posto u odnosu na kolovoz prošle godine, a u prvih osam mjeseci ove godine porasla je za 4,8 posto u odnosu na proizvodnju u istom prošlogodišnjem razdoblju, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

Podatci za kolovoz pokazuju nastavak osjetnog rasta industrijske proizvodnje koji se bilježi od travnja, kada je industrijska proizvodnja porasla za 6,3 posto, da bi u svibnju i lipnju zabilježila još veće stope rasta, od 8,2 posto, te 12,3 posto, a u srpnju je njezin rast bio 5,4 posto.

Rastu industrijske proizvodnje u kolovozu pridonio je rast proizvodnje u prerađivačkoj industriji, za 6,4 posto u odnosu na kolovoz prošle godine.

Prerađivačka je industrija generator rasta i u prvih osam mjeseci kada bilježi rast od 6,4 posto prema istom lanjskom razdoblju.

Nasuprot tomu, u rudarstvu i vađenju i opskrbi električnom energijom, plinom i vodom i u kolovozu se i u prvih osam mjeseci bilježi pad proizvodnje.

Tako je u rudarstvu i vađenju u kolovozu zabilježen pad proizvodnje od 0,3 posto u odnosu na prošlogodišnji kolovoz, a u prvih osam mjeseci pad od 4,1 posto, dok je u opskrbi električnom energijom, plinom i vodom u kolovozu zabilježen pad od 4,5 posto, a u prvih osam mjeseci pad od 1,9 posto.

U okviru prerađivačke industrije u kolovozu je u odnosu na isti mjesec lani najveći rast proizvodnje zabilježen u proizvodnji uredskih strojeva i računala, za 198,4 posto.

I u još nekoliko djelatnosti zabilježene su iznadprosječne stope rasta proizvodnje, primjerice u izdavačkoj i tiskarskoj djelatnosti, gdje je proizvodnja u ovogodišnjem kolovozu porasla za 44 posto prema kolovozu lani ili u proizvodnji električnih strojeva i aparata, za 35,4 posto.

U djelatnosti koja u sklopu prerađivačke industrije ima najveći udio (20,67 posto), u proizvodnji hrane i pića, u kolovozu je zabilježen rast proizvodnje od 3,2 posto prema istom mjesecu lani.

Najveći pad proizvodnje pak zabilježen je u proizvodnji odjeće, doradi i bojenju krzna, za 30,8 posto, u djelatnosti reciklaže, za 20,9 posto te u proizvodnji koksa i naftnih derivata, za 13,2 posto.

(Hina) xtp yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙