FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 22. rujna 2005.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta
ZAGREB, 22. rujna 2005.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta

NEW YORK - Prekomjerna težina, čak ni debljina, ne povećava opasnost od srčanog ili moždanog udara, ako je ne prati visoki krvni tlak, objavili su francuski znanstvenici. Athanase Benetos predvodio je tim znanstvenika koji su proučavali utjecaj prekomjerne težine na srčane i moždane udare na više od 240 tisuća odraslih osoba od 1972. i 1988. Prekomjernu težinu imalo je 42 posto muškaraca i 21 posto žena, a 5 posto bilo u kategoriji debelih. S povećanjem težine značajno povećavao krvni tlak, dijabetes i kolesterol, no pokazalo kako osobama s prekomjernom težinom, bez popratnih rizičnih faktora, ne prijeti veća opasnost u odnosu na osobe normalne težine.

WASHINGTON - Muškarci imaju slabije higijenske navike nego žene, tako je makar pokazalo istraživanje američkih znanstvenika provedeno na oko 6.300 ispitanika. Američko društvo za mikrobiologiju obavljalo je promatranje u javnim zahodima, odnosno ispitivači su pratili koliko osoba nakon obavljanja nužde opere ruke. Rezultati nisu bili ohrabrujući jer je 37 posto muških ispitanika napustilo je prostoriju a da nisu oprali ruke, dok je na isti način postupilo 16 posto ispitanica. Mikrobiolozi su u zaključcima istraživanja preporučili da se u javnim zahodima toaletni papir koristi i kad se otvara brava na vratima, s obzirom na loše higijenske navike ljudi koji ne peru ruke.

NEW YORK - U dva mjeseca od objavljivanja, knjiga "Harry Potter i princ mutnjaka" prodana je u 11 milijuna primjeraka, objavio je njen američki izdavač Scholastic Inc. "Harry Potter i princ mutnjaka" je šesta od sedam planiranih knjiga J.K. Rowling, a na tržištu se pojavila u lipnju ove godine i od onda ne silazi sa lista najprodavanijih knjiga. Već u prvih 24 sata od pojave u knjižarama prodano je nevjerojatnih 6,9 milijuna primjeraka te knjige. Širom svijeta do sada je prodano više od 250 milijuna primjeraka svih šest nastavaka knjiga o Harryju Potteru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙