FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sportski dužnosnici iznenađeni najavom Draganjina odlaska

ZAGREB, 17. rujna 2005. (Hina) - Hrvatsku sportsku javnost potresla jeu subotu iznenadna vijest da naš najbolji plivač olimpijski i svjetskiviceprvak na 50m slobodno Duje Draganja više neće plivati podhrvatskom zastavom.
ZAGREB, 17. rujna 2005. (Hina) - Hrvatsku sportsku javnost potresla je u subotu iznenadna vijest da naš najbolji plivač olimpijski i svjetski viceprvak na 50m slobodno Duje Draganja više neće plivati pod hrvatskom zastavom.

Naime, Sportske novosti su danas objavile veliki tekst pod naslovom "Duje više neće donositi medalje za Hrvatsku", čiji je autor jedan od najuglednijih hrvatskih sportskih novinara Zdravko Reić. U tekstu se navodi da bi Draganja vrlo skoro trebao dobiti državljanstvo jedne strane zemlje, te da bi za nju trebao nastupati već na OI u Pekingu 2008. Ističe se da je ova informacija stigla iz "najužeg kruga Draganjinih", te se citira izjava Dujinog oca, koji kaže da njegovog sina svakodnevno opsjedaju predstavnici drugih zemalja. Glavni razlog mogućem Draganjinu odlasku pod zastavu neke druge zemlje je financijske naravi. U tom kontekstu spominje se izjava njegova oca, koji je rekao da se u Hrvatskoj slabo vrednuju rezultati koje je ostvario Duje.

U izjavi za Sportske novosti Duje Draganja nije htio komentirati najave o uzimanju stranog državljanstva. Draganja se trenutno nalazi na američkom sveučilištu Berkeley, gdje posljednjih nekoliko godina studira i trenira pod paskom jednog od najboljih svjetskih trenera Mike Bottoma.

Nagađa se da bi Draganja trebao uzeti državljanstvo naftom bogatog Bahreina, koji je uspio Maroku preoteti jednog od najboljih atletičara današnjice Rashida Ramzija. Podsjetimo, Ramzi je na nedavnom SP u Helsinkiju donio Bahreinu dvije zlatne medalje, na 800m i 1500m.

Na upit što će poduzeti Hrvatski olimpijski odbor, kako se ne bi ponovio slučaj Mirne Jukić koja pliva za Austriju, glavni tajnik HOO-a Josip Čop kazao je kako će sljedećeg tjedna u Zagrebu radni sastanak na tu temu održati čelnici Olimpijskog odbora i Hrvatskog plivačkog saveza.

"Mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći. No, ako netko nudi takve finacijske uvjete koje mi ne možemo, i ako sportaš odluči nastupati za drugu zemlju, onda mi tu ne možemo puno učiniti. HOO ne može ići izvan okvira svojih mogućnosti", izjavio je danas za Hinu Josip Čop.

On je dodao da je prvu informaciju o najavi Draganjina odlaska čuo prije nekoliko dana, i to iz neslužbenih izvora.

Na pitanje kolika je mjesečna stipendija koju Draganja dobija od HOO-a, Josip Čop je rekao da ona iznosi oko sedam tisuća kuna.

Damir Šegota, v.d. direktor za olimpijski program HOO-a, kazao je Hini da Duje Draganja od HOO-a trenutno ne dobiva nikakav novac.

"Draganja će na temelju rezultata sa SP u Montrealu biti uvršten među "A" potencijalne olimpijske kandidate, i dobivat će stipendiju od pet tisuća kuna mjesečno (u neto iznosu). No, to će primati tek nakon što na Skupštini HOO-a u prosincu bude prihvaćen "Projekt Peking 2008'", izjavio je Šegota.

Napomenuo je da se Draganja praktički stalno nalazi u sistemu financiranja HOO-a, ali da će između projekta "Atene 2004." i "Pekinga 2008." biti pauza od osam mjeseci.

Direktor hrvatske plivačke reprezentacije Ivan varvodić bio je prilično iznenađen najnovijom viješću o Draganji. Za Hinu je izjavio kako je posljednji puta s Draganjom kontaktirao prije mjesec dana i da tada nije bilo naznaka o tome da bi Draganja mogao preuzeti državljanstvo neke druge zemlje.

"No, takvih je nagađanja bilo već i ranije. Prije dvije godine spominjala se Italija", dodao je Varvodić.

Predsjednik Hrvatskog plivačkog saveza (HPS) Mihovil Dorčić izjavio je Hini kako redovito kontaktira s Draganjom i da nije bilo nikakvih signala da bi Duje mogao preuzeti strano državljnastvo.

"S Dujom smo razgovarali o mogućnosti nastupa za PK Primorje Erste banka na Otvorenom prvenstvu Hrvatske, koje se održava u prosincu u Šibeniku. Naime, već otprije znamo da zbog fakultetskih obveza neće moći nastupiti na EP u malim bazenima, koje je od 15. do 18. prosinca u Trstu", rekao je Dorčić, koji je i prvi čovjek PK Primorje Erste banka.

Što se tiče Draganjinih novčanih primanja, Dorčić je rekao kako mu klub plaća sedam tisuća kuna mjesečno, a klupski sponzor Erste banka još šest tisuća kuna mjesečno. Napomenuo je i kako grad Rijeka financijski prati Draganjine uspjehe na velikim natjecanjima. "Za srebro na SP-u u Montrealu od Rijeke je dobio sto tisuća kuna", rekao je Dorčić, dodavši da mu je Gradsko poglavarstvo Rijeke obećalo i dodijeliti stan.

Dorčić je spomenuo i kako će se u utorak izaslanstvo HPS-a sastati sa ministrom znanosti, obrazovanja i športa Draganom Primorcem. "Ministar Primorac izrazio spremnost da Draganji pomogne glede nastavka studiranja u SAD-u, budući da Duje želi magistrirati na Berkeleyu", rekao je Dorčić.

Član Vijeća HOO-a Luciano Sušanj izjavio je Hini kako bi Draganjin odlazak bio veliki gubitak za hrvatski sport.

"Duju odlično poznajem. On je vrhunski sportaš i izniman čovjek. Bilo bi mi jako žao da napusti Hrvatsku", rekao je Sušanj.

Dugogodišni predsjednik HOO-a i član Međunarodnog olimpijskog odbora Antun Vrdoljak također je bio iznenađen viješću o Draganjinom odlasku, kazavši kako je to pitanje individualne odluke svakog čovjeka.

"Mi se ne možemo u profesionalnom sportu nositi s bogatim zemljama. No, recite mi koliko je to Bahrein uložio u plivački razvoj Duje Draganje?", kazao je Vrdoljak za Hinu, napomijući da će hrvatski sportaši stalno biti na udaru bogatih i moćnih.

"Hrvatska se nikad nije oporavila od velike migracije stanovništva na prijelazu stoljeća, a kada je 1962. Tito otvorio granice na Zapad je otišlo 700.000 Hrvata. Znadete li koliko se njih vratilo?", rekao je Vrdoljak.

"Mi imamo sreće što u našoj nogometnoj reprezentaciji igraju djeca naših iseljenika iz Njemačke i Australije, koja su odmalena odgajani u rodoljubnom duhu. U suprotnom, mi bi teško sastavili tako dobru reprezentaciju, jer potražnja za vrhunskim sportašima je svakim danom sve veća i mi se tom pritisku profesionalnog sporta ne možemo oduprijeti", dodao je Vrdoljak, upitavši na kraju: "Ako svi odemo, a tko će ostati".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙