FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 15. rujna 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.
ZAGREB, 15. rujna 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.

PRIŠTINA - Britanski ministar ze Europu Douglas Alexander izjavio je u četvrtak u Prištini da je neovisnost Kosova jedna od opcija u procesu određivanja konačnog statusa Kosova i dodao da budućnost ovisi o rezultatu pregovora. Ministar Alexander je tijekom dvodnevnog boravka na Kosovu razgovarao s kosovskim dužnosnicima, čelnicima političkih stranka i s predstavnicima međunarodne zajednice o stanju na Kosovu. Alexander je ocijenio da se stanje na Kosovu poboljšalo za proteklih šest godina te je obećao pomoć britanske vlade u poslovima koji prethode razgovorima o konačnom statusu Kosova. Alexander je poslije podne otuptovao u Beograd na razgovore sa srbijanskim dužnosnicima.

ZAGREB - Austrija bi u najkraćem roku trebala izručiti Hrvatskoj Milivoja Ašnera, osumnjičenog da je tijekom Drugog svjetskog rata počinio ratni zločin nad civilnom stanovništvom u Hrvatskoj, ističe u otvorenom pismu upućenom austrijskom predsjedniku Heinzu Fischeru i ostalim visokim austrijskim dužnosnicima Alen Budaj, koji je otkrio "slučaj Ašner". Milivoja Ašnera (92) sumnjiči se da je kao predstojnik ustaškog redarstva u Požegi 1941. i 1942. počinio ratni zločin nad civilnim stanovništvom, uglavnom Židovima i Srbima. Ašner sada živi u Klagenfurtu, a na Županijskom sudu u Požegi protiv njega se vodi istražni postupak. Kako Ašner uz hrvatsko ima i austrijsko državljanstvo, prema tamošnjem zakonu ne može biti izručen drugim zemljama.

LJUBLJANA - Slovenci nisu skloni ideji o gradnji nove nuklearne centrale koja bi nadomjestila ispad električne energije koji se očekuje zbog sve veće potrošnje i energetske krize, pokazala je anketa koju je u četvrtak objavila komercijalna TV-postaja POP-TV. Za gradnju nove nuklearke od 2.500 ispitanika opredijelilo se 21 posto, 17 posto je za gradnju novih hidrocentrala, a 38 posto smatra da bi trebalo početi graditi elektrane na vjetar. Da bi se problem trebalo riješiti većim uvozom ili termoelektranama smatra samo četiri posto ispitanika, dok je 19 posto kao rješenje navelo štednju energije. Slovenski ministar za gospodarstvo Andrej Vizjak izjavio je u razgovoru za "Delo" od četvrtka da je javnost nepotrebno alarmirana vijestima o navodnim pripremama za gradnju nove slovenske nuklearke.

BERLIN - Tri dana prije održavanja prijevremenih parlamentarnih izbora u Njemačkoj ispitivanja javnog mišljenja pokazuju izjednačenu borbu između dva tabora: oporbene demokršćansko-liberalne koalicije, na čelu s kandidatkinjom Unije CDU/CSU za kancelara Angelom Merkel, s jedne, te trenutno vladajuće socijaldemokratsko-zelene koalicije, s kancelarom Gerhardom Schroederom na čelu, i novosnovane Lijeve stranke, s druge strane. Prema rezultatima ispitivanja javnog mišljenja nekoliko vodećih instituta, niti jedna politička kombinacija osim takozvane "velike koalicije" između Unije CDU/CSU i Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) trenutno ne raspolaže apsolutnom većinom u Bundestagu.

PODGORICA - Najnovije istraživanje Centra za demokraciju i ljudska prava (CEDEM) u Podgorici pokazuje da je broj pristaša neovisnosti Crne Gore povećan za 2,6 posto u odnosu na istraživanje iz svibnja ove godine. Crnogorsku neovisnost podržava 41,6 posto građana dok se tome protivi 34,5 posto, pokazuje anketa provedena početkom rujna na uzorku od 1000 ispitanika u devet crnogorskih općina. Održavanje referenduma o samostalnosti Crne Gore, u proljeće sljedeće godine, podržava 38,7 posto ispitanika, a protivi se 24,4, dok 37 posto nema stajališta.

SUBOTICA - Antipiratska asocijacija zatražila je zabranu reemitiranja programa hrvatskih i bosanskih televizija preko kabelskih sustava u Srbiji, a za tu inicijativu dobila je potporu najgledanijih nacionalnih TV postaja RTS-a, TV Pinka, Televizije B92, te Ministarstva kulture. Kao razlog za "skidanje" kanala HTV 1 i 2, Nova TV, RTL Televizija i OBN, navodi se da su one "divlje" jer njihovo emitiranje nije dopušteno zakonom. Novosadski "Građanski list" je u četvrtak objavio da vlasnici novosadskih kabelskih sustava ipak neće prekinuti emitiranje programa tih televizija "jer to apsolutno nije protuzakonito" te da će odluku promijeniti samo ako mjerodavna srbijanska Agencija za radio-difuziju to naredi.

ZAGREB/PEKING - Najveće razlike još nisu prevladane u šesterostranim pregovorima o nuklearnom programu Sjeverne Koreje, objavila je u četvrtak Kina nakon sastanka američkih i sjevernokorejskih pregovarača u Pekingu. Kako javlja njemačka agencija dpa u četvrtak su, drugi dan zaredom, razgovarali glavni američki pregovarač Christopher Hill i njegov sjevernokorejski kolega Kim Kye Gwan. "Ne nazire se postizanje sporazuma", rekao je i glavni japanski izaslanik Kenichiro Sasae novinarima te dodao da se pregovori ipak nastavljaju.

JERUZALEM - Izraelski Vrhovni sud naredio je u četvrtak vladi da premjesti trasu sigurnosnog zida na Zapadnoj obali kako bi umirio palestinsko vodstvo što znači da Izrael treba srušiti već sagrađeni dio zida na okupiranoj zemlji. Međutim, Vrhovni sud u istoj je presudi objavio da je odluka Međunarodnog suda pravde (ICJ) o sigurnosnom zidu pogrešna, jer to tijelo nije dovoljno uzelo obzir sigurnosne potrebe Izraela. ICJ je u lipnju 2004., presudio da se izgradnjom sigurnosnog zida krše prava Palestinaca te da on treba biti srušen. Zid na Zapadnoj obali izvor je napetosti nakon izraelskog povlačenja iz pojasa Gaze ovoga tjedna nakon 38 godina okupacije.

BEOGRAD - Supruga bivšeg predsjednika SR Jugoslavije, a sada haškog optuženika Slobodana Miloševića, ujedno i njegov najbliži suradnik u vođenju srpske državne politike, Mirjana Marković, u četvrtak se nije pojavila pred vijećem Okružnog suda u Beogradu na suđenju za poticanje na zlouporabu službenog položaja te je stoga ponovo na snazi nalog za njezinim uhićenjem. Mirjani Marković je koncem svibnja ove godine, na obećanje njezina odvjetnika Zdenka Tomanovića da će se ona u rujnu pojaviti na suđenju, sud privremeno stavio izvan snage međunarodnu tjeralicu Interpola.

NEW ORLEANS - Broj mrtvih od posljedica uragana Katrine na jugu Sjedinjenih Država popeo se na 711, nakon što su u četvrtak dužnosnici savezne države Louisiane podigli broj mrtvih na 474. U državi Mississippi živote je izgubilo 218 ljudi, a još je 19 smrtnih slučajeva potvrđeno u Alabami, Georgiji, Tennesseeju i Floridi.

NEW DELHI - Najmanje 32 ljudi poginulo je u četvrtak u eksploziji u tvornici pirotehnike u indijskoj državi BIhar, objavili su tamošnji mediji. Uzrok eksplozije u tvornici u Patni, glavnom gradu države Bihar, još uvijek nije poznat. Mediji javljaju da je broj ranjenih također velik i strahuju da bi stoga i broj poginulih mogao porasti. Većina žrtava su radnici u tvornici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙