FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 15. rujna 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30sati.
ZAGREB, 15. rujna 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

BAGDAD - Šesnaest je osoba, od kojih je deset policajaca, poginulo, a 21 je ranjena u samoubilačkom atentatu u Bagdadu u četvrtak ujutro, javlja agencija France Presse pozivajući se na službene izvore. Atentat je izveden u četvrti Doura u južnom dijelu grada, a u njemu je smrtno stradalo i pet civila. Od 21 ranjene osobe, 13 je policajaca, a osam su civili. Samo je u srijedu je u nizu atentata u Bagdadu poginulo oko 150 Iračana.

NEW YORK - Predsjednik Republike Stjepan Mesić ocijenio je u srijedu kao priznanje hrvatskom pravosuđu odluku Haškog suda da postupak protiv hrvatskih generala Rahima Ademija i Mirka Norca, optuženih za ratne zločine u operaciji Medački džep, ustupi Hrvatskoj. "Mislim da je to sada povjerenje u hrvatsko pravosuđe jer uz sve kritike koje smo imali i mi, a koje smo dobivali i sa strane, očito je da je hrvatsko pravosuđe sazrelo", rekao je Mesić hrvatskim novinarima u New Yorku gdje sudjeluje na summitu UN-a.

NEW YORK - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić susreo se u New Yorku s nizom šefova država i vlada koji kao i on sudjeluju na summitu Ujedinjenih naroda. S mađarskim predsjednikom Laszlom Solyom, Mesić je u srijedu na prvom njihovom susretu, prema njegovim riječima, razgovarao o odnosima Hrvatske i Mađarske koje je okarakterizirao kao najbolje. Hrvatski predsjednik je rekao hrvatskim novinarima da su Mađari zainteresirani da što više koriste hrvatske luke te da je Solyom pokazao poseban interes za luku Ploče. Mađarski predsjednik je potvrdio potporu Mađarske Hrvatskoj za što skoriji početak pristupnih pregovora s Europskom unijom.

SARAJEVO - Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Adnan Terzić optužio je vlasti u Beogradu da snose dio odgovornosti za odbijanje Republike Srpske da prihvati preustroj policije u BiH čime je onemogućen početak pregovora o stabilizaciji i pridruživanju Europskoj uniji a slične ocjene iznio je i Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown. U odvojenim izjavama koje u četvrtak prenose "Dnevni avaz" i "Oslobođenje" Terzić je ustvrdio kako su srbijanske vlasti iskoristile svoj utjecaj na bosanske Srbe ne bi li na taj način utjecale na pregovor o budućem statusu Kosova. "Ne mogu se oteti dojmu da (vlasti RS) za ovakav potez nisu ohrabrene od nekog sa strane", izjavio je Terzić.

RAFAH - Palestinski i egipatski policajci su u četvrtak ujutro uspostavili pograničnu kontrolu na prijelazu s pojasa Gaze u Egipat, javlja agencija France Presse. Policajci raspoređeni s obje strane uspostavili su kontrolne točke iza bodljikave žice te dopuštaju samo Palestincima povratak na pojas Gaze i egipatskim državljanima da se vrate u Egipat. Tridesetak palestinskih policajaca i dvadeset egipatskih graničara u četvrtak u zoru su zauzeli položaje na cesti koja prelazi granicu. Granica je bila zatvorena od utorak u ponoć.

ACEH - Pobunjenici iz Pokreta slobodni Aceh počeli su se u četvrtak predavati oružje međunarodnim promatračima raspoređenima u toj indonezijskoj pokrajini, javlja agencija France Presse. Tijekom svečanosti u glavom gradu te pokrajine Banda Acehu skupina pobunjenika je na pod položila oružje među kojima su bili primjerci bacača granata, puške kalašnjikov, strojnice i streljivo. To će oružje kasnije biti uništeno pod kontrolom međunarodnih promatrača. Razoružavanje je rezultat mirovnog sporazuma potpisanog 15. kolovoza u Helsinkiju između vlade u Džakarti i pobunjenika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙