FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 12. rujna 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30sati.
ZAGREB, 12. rujna 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

TOKIO - Japanski premijer Junichiro Koizumi izjavio je u ponedjeljak, nakon premoćne pobjede na izborima, da će nastaviti reformu poštanskog sustava i odbacio je kritike da njegov politički program ima vrlo malo drugih konkretnih planova. Koizumijeva Liberalna demokratska stranka osvojila je 296 od 480 mjesta u Donjem domu parlamenta i to je prvi put u 15 godina da je dobila apsolutnu većinu, piše u medijskim izvješćima. Koalicijski partner Novi Komeito osvojio je 31 mjesto i time omogućio vladajućem bloku da stekne dominaciju u Donjem domu parlamenta i nadglasa Gornji dom u slučaju potrebe.

TOKIO - Zastupnički dom sastavljen nakon izbora održanih u Japanu u nedjelju bit će "najženstveniji" u povijesti Japana s 43 žene, iako će muškarci i dalje činiti 91 posto od ukupno 480 zastupnika. Japan je jedna od najrazvijenijih zemalja svijeta u kojoj su žene, međutim, vrlo slabo zastupljene u politici. Broj izabranih zastupnica u nedjelju je nakon objave rezultata prešao rekordnu brojku od 39 iz 1946. godine kada je ženama prvi put dopušteno sudjelovanje na izborima. Među izabranim zastupnicima je i bivša miss, 46-godišnja Satsuki Katayama koja će biti prva žena zadužena za kontrolu proračuna u ministarstvu financija.

ZAGREB/NEW DELHI - Indija i Pakistan počeli su u ponedjeljak na sjevernom graničnom prijelazu Wagah razmjenu 587 civilnih zatvorenika, od kojih su većina ribari, a u sklopu nastojanja da ojačaju mirovni proces. Indija će Pakistanu predati 152 zatvorenika, dok će Pakistan osloboditi 435 Indijaca, prenosi agencija Reuters. Riječ je uglavnom o osobama koje su zabunom prešle državnu granicu između dvije zemlje. Riječ je o najvećem takvom potezu razumijevanja u povijesti dviju nukelarnih sila koje su se angažirale u mirovnom procesu nakon nekoliko ratova od stjecanja neovisnosti 1947., zbog sporne bogate pokrajine Kašmira.

BAGDAD/TIKRIT - Vođa al-Qaide u Iraku Abu Musab al-Zarqawi optužio je američke postrojbe za korištenje otrovnih plinova u sukobima do kojih je došlo ovaj vikend s pobunjenicima u sjevernom iračkom gradu Tel Afaru, prenijela je u ponedjeljak katarska televizijska postaja al-Jazeera. Al-Zarqawi je u poruci obećao pobjedu nad američkim postrojbama u operacijama na području regije al-Qaim blizu sirijske granice, gdje sukobi traju tri tjedna. Pobunjeničko uporište Tel Afar napale su iračke i američke postrojbe u subotu, a otada je poginulo oko 150 pobunjenika, navodi se u iračko-američkom priopćenju.

OSLO - Oko 3,4 milijuna Norvežana pozvano je u ponedjeljak ujutro na parlamentarne izbore, a biračka mjesta otvorena su u 9 sati po mjesnom vremenu, prenose agencije. Državljani jedne od najbogatijih zemalja na svijetu izabrat će 169 zastupnika između članova trostranačke konzervativne koalicije koja je do sada bila na vlasti i "crveno-zelenog" saveza što ga predvodi Stranka laburista. Istraživanje javnog mišljenja pokazuje da će se između bloka premijera Kjella Magnea Bondevika, 58-godišnjeg luteranskog svećenika na vlasti od 2001., i laburističke oporbe koju predvodi 46-godišnji ekonomist Jens Stoltenberg, voditi neizvjesna borba za glasove.

PEKING - Informacije o poginulima u prirodnim katastrofama kineska vlada od sada neće više smatrati državnim tajnama, u sklopu napora da se poboljša transparentnost, izvijestila je u ponedjeljak agencija Xinhua. Ova odluka kineske vlade velik je korak prema "vladavini u skladu sa zakonom" i "izgradnji transparentne vlade", rekao je glasnogovornik Državne uprave za zaštitu državnih tajni Shen Yonshe na konferenciji za novinare. Kina je dosad takve podatke redovito objavljivala preko službenih medija, ali su neslužbeni pokušaji da se dođe do njih mogli rezultirati dugotrajnim zatvorskim kaznama jer su smatrani državnim tajnama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙