FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 11. rujna 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30sati.
ZAGREB, 11. rujna 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ŠIBENIK - Troje poljskih turista teže ozlijeđenih u jutros prevrnutom autobusu kod Knina bit će zadržano na liječenju u Hrvatskoj, a ostali ozlijeđeni večeras će autobusom krenuti za Poljsku, doznaje se u kninskoj bolnici. Prema posljednjim bolničkim podacima, u prevrtanju poljskog autobusa na državnoj cesti D1 u mjestu Žagrović na predjelu Bulina strana jutros u 5 sati ozlijeđeno je 13-tero, a ne kako je ranije rečeno 12-tero putnika. Svi ozlijeđeni su poljski državljani. U kninskoj bolnici doznaje se da šestero teže ozlijeđenih nije prebačeno u zagrebačke i šibensku bolnicu, kao što je ranije izvijestila šibenska policija. Po riječima dežurnog kirurga Marija Karačića, jedna teže ozlijeđena osoba biti će prebačena u Šibenik, a dvije će ostati u kninskoj bolnici.

MARIJA BISTRICA - Više od dvadeset tisuća vjernika okupilo se danas u Mariji Bistrici na 274. zavjetnom hodočašću Grada Zagreba u najveće marijansko svetište u Hrvatskoj. Svetu misu na otvorenom predvodio je kardinal Josip Bozanić koji se zahvalio Zagrepčanima

na novcu za popločavanje cesta Križnog puta na marijabistričkoj Kalvariji. Nadbiskup zagrebački u propovijedi je posebni naglasak stavio na potrebu opraštanja među ljudima, a ponovno se osvrnuo i na "slučaj Brezovica", odnosno navodno zlostavljanje štićenika u Caritasovom domu. To je bora duboka zarezana na našemu licu, kazao je i dodao da su "mnogi htjeli Caritas obaviti zadahom nepodnošljive krivnje, a pri tomu su zaboravili koliko je dobra učinio taj isti Caritas".

VINKOVCI - U svečanom mimohodu Dječjih vinkovačkih jeseni danas su ulicama Vinkovaca u narodnim nošnjama područja iz kojih dolaze prošli članovi 40 dječjih kulturno-umjetničkih društava s područja cijele Hrvatske. Uz pjesmu i ples, praćeni brojnim posjetiteljima, članovi dječjih KUD-ova prošli su Ulicom kralja Zvonimira preko gradskog središta do Trga Vinkovačkih jeseni. Na pozornici na Trgu Vinkovačkih jeseni folklorne nastupe održali su članovi dječjih folklornih skupina iz Štitara, Osijeka, Žakanja, Bizovca, Svetog Ivana Žabno te Brodskog Stupnika. Dječje vinkovačke jeseni tradicionalna su priredba Vinkovačkih jeseni, manifestacije tradicijske kulture koja se ove godine održava od 9. do 18. rujna, pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Vlade Ive Sanadera.

ZAGREB - Dugogodišnji glavni urednik ilustriranog časopisa za umjetnost i kulturu "15 dana" Slavko Kovač umro je jučer u Zagrebu u 73. godini života od zatajenja srca. Slavko Kovač je u časopisu "15 dana" od 1965. do 1997. objavljivao i svoje ilustrirane feljtone pod zajedničkim naslovom Pješčane ure naše kulture. Manji dio svojih tekstova objavio je pod pseudonimom Martin Feldman u rubrici Kroz sito i sitnozor. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu filozofiju i povijest. Prije tri godine objavio je knjigu svojih tekstova "Daleko od Bostona - Trešnjevačke teke". Na poziv uredništva tadašnjeg III. programa Radio Zagreba sudjelovao je u ciklusu emisija pod zajedničkim naslovom "Hrvatski esej 1990.-1991.".

ŠIBENIK - Malodobni motociklist iz Brodarice poginuo je u prometnoj nesreći jutros oko 4 sata na lokalnoj cesti Ražine-Brodarica u neposrednoj blizini Šibenika, a malodobni putnik na mopedu teško je ozlijeđen, izvijestila je šibenska policija. Do nesreće je došlo kad je 26-godišnji A.T. iz Šibenika pod utjecajem alkohola osobnim automobilom Alfa Romeo zbog nepropisne vožnje sredinom kolnika prešao na lijevi prometni trak i sudario se s mopedom "Piaggio", kojim je vozio maloljetnik bez kacige i vozačke dozvole.

SPLIT - Pred sudskim vijećem za ratne zločine Županijskog suda u Splitu sutra počinje ponovljeno suđenje osmorici bivših vojnih policajaca optuženih za ratni zločin nad civilima 1992. u vojno istražnom centru Lora u Splitu, koji su u prvom postupku prije tri godine oslobođeni optužbe. Suđenju će nazočiti samo četvorica optuženika, Tonči Vrkić, Davor Banić, Ante Gudić i Anđelko Botić, jer su ostali u bijegu od rujna prošle godine kada je Vrhovni sud, nakon što je poništio oslobađajuću presudu, odredio njihovo pritvaranje. Pravosuđu su nedostupni prvooptuženi Tomislav Duić, upravitelj Vojno-istražnog centra u prijepornom razdoblju od ožujka do rujna 1992., te Miljenko Bajić, Josip Bikić i Emilijo Bungur.

OSIJEK - Slavonsko-baranjska regija prednjači po smrtnosti od moždanih udara ali je i sve izraženiji porast broja tumora mozga te drugih neindentificiranih oboljenja, posebice kod mladih ljudi, istaknuli su stručnjaci na Četvrtom hrvatskom neurološkom kongresu koji je danas završio u Osijeku. Voditeljica Klinike za neurologiju Kliničke bolnice Osijek i predsjednica Organizacijskog odbora kongresa Silva Butković-Soldo istaknula je kako su razlozi sve većeg broja moždanih udara način prehrane, korištenje pesticida, stres te geografski položaj, ali i ratna stradanja kojima su stanovnici te županije bili izloženi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙