FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 9. rujna 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske
ZAGREB, 9. rujna 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske

ZAGREB - Vladin glasnogovornik Ratko Maček ocijenio je danas da izjava glavne haške tužiteljice Carle del Ponte listu EUobserver potvrđuje vjerodostojnost hrvatske Vlade. "Izjava Carle del Ponte potvrđuje da Hrvatska u potpunosti surađuje s Haaškim sudom, ali i da Hrvatska u cijelosti ispunjava točke iz Akcijskog plana", rekao je Maček novinarima u Banskim dvorima. Carla del Ponte rekla je u intervjuu za EUobserver kako ne očekuje da će Hrvatska prije početka pregovora s EU-om izručiti generala Antu Gotovinu Haškom sudu, ali očekuje da će u vezi s tim napraviti "korak naprijed".

ZAGREB - Ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt izjavila je danas da će Hrvatska izručenje Dragana Vasiljkovića, poznatog kao Kapetan Dragan, kojeg su u Australiji pronašli novinari tamošnjeg dnevnika, zatražiti kad Interpol utvrdi je li doista riječ o osobi koja se tereti za ratne zločine u vrijeme Domovinskog rata. "Zahtjev za izručenjem zbog najtežih ratnih zločina ubrzo će biti poslan Australiji", izjavila je za Hinu ministrica pravosuđa. "Sada kad znamo gdje je, ocijenit ćemo cijeli slučaj, u dogovoru s Državnim odvjetništvom", dodala je.

ZAGREB - Veterani britanskih Oružanih snaga koji su u vrijeme II. svjetskog rata bili stacionirani na Visu u sklopu britanske pomoći partizanskom pokretu, dodijelili su predsjedniku Republike Hrvatske Stjepanu Mesiću posebnu plaketu, izvijestio je Ured Predsjednika. Plaketa je dodijeljena u povodu obilježavanja 60. obljetnice završetka II. svjetskog rata i, kako se navodi, "drugarstva u vremenima opasnosti za naše narode". Plaketa je predana posebnom savjetniku Predsjednika Budimiru Lončaru koji je jučer na Visu prisustvovao odavanju počasti palim Britancima i pripadnicima Narodno-oslobodilačke vojske.

SAVUDRIJA - Slovenske ribarske lebdeće koće "Riba 1" i "Riba 2" jučer su ribarile hrvatskim teritorijalnim vodama u Savudrijskoj vali, potvrdio je danas glasnogovornik istarske Policijske uprave Robert Pavleković pošto su savudrijski ribari izvijestili novinare da su te slovenske ribarice i danas ribarile u hrvatskom moru. Glasnogovornik istarske policije kazao je da o današnjem navodnom izgredu u Savudrijskoj vali nema nikakvih obavijesti, a da su za jučerašnji doznali dojavom obalnih promatrača Hrvatske ratne mornarice.

ZAGREB - Međunarodna zajednica prepoznala je volju i stručnost hrvatskih sudaca da sude u procesima za ratne zločine, izjavila je u Splitu pomoćnica ministrice pravosuđa i ravnateljica Pravosudne akademije Štefica Stažnik na radionici o zaštiti svjedoka i žrtve. Danas je završena dvodnevna radionica "Zaštita svjedoka/žrtve - praktična razmatranja" iz programa "Unaprjeđenje sposobnosti suđenja za ratne zločine u Republici Hrvatskoj" koji Pravosudna akademija provodi u suradnji s Američkom odvjetničkom komorom i uz potporu Ministarstva vanjskih poslova SAD-a.

DUBROVNIK - Međunarodni znanstveni skup forenzičke genetike i molekularne medicine, koji je priredilo Međunarodno društvo za primijenjene biološke znanosti u suradnji s jednom od vodećih znanstvenih i zdravstvenih ustanova iz SAD-a "Mayo Clinic", završio je danas u Dubrovniku. Skup je okupio oko 300 sudionika i predavača, najuglednijih imena suvremene forenzike i medicine, koji su u pet dana rada predstavili najpoznatije forenzičke slučajeve 20. stoljeća te nove tehnologije pri utvrđivanju identiteta osoba, počinitelja kažnjivih djela.

SISAK - Pozlaćeni oltarni kipovi iz negdašnje kapele u Dužici kod Siska, koji su ukradeni iz spremnika kulturno-povijesne zbirke u Starom gradu u Sisku sredinom kolovoza, pronađeni su i vraćeni vlasniku, Gradskom muzeju, a kradljivci su uhićeni, izvijestila je danas sisačko-moslavačka Policijska uprava. Dvojica lupeža, 46-godišnji Zagrepčanin i 42-godišnji Puljanin, otkriveni su i uhićeni u zajedničkoj akciji sisačkih i zagrebačkih policajaca, a nakon kriminalističke obradbe sprovedeni su u Istražni odjel zagrebačkog Županijskog suda, izvijestio je načelnik PU-a Marijan Tomurad.

NAŠICE - Drugi dan festivala "Dani slavonske šume" u našičkom hotelu "Park" održan je okrugli stol o biogorivima koji je okupio stručnjake iz Hrvatske, Njemačke i Austrije. Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Srećko Selanac izrazio je zadovoljstvo što je u planu da i Našice dobiju toplanu kojom se planira uporaba šumske biomase za toplinsku energiju. Kazao je kako je otvorena mogućnost da se, ako Našice izrade projekt i prođu na natječaju, toplana počne graditi već iduće godine, a gradnja bi se u stopostotnu iznosu financirala iz fonda SAPARD.

VINKOVCI - U okviru 40. vinkovačkih jeseni, koje se održavaju od 9. do 18. rujna, u hotelu "Slavoniji" u Vinkovcima održan je Drugi festival slavonskog kulena i godišnja skupština Udruge slavonski domaći kulen-kulin koja okuplja 50-ak slavonskih proizvođača kulena. Po riječima tajnika Udruge Andrije Matića, članovi skupštine prihvatili su popis propisanih pasmina i križanaca svinja koje su najbolje za proizvodnju domaćega slavonskog kulena. Matić je dodao kako će do kraja godine Udruga mjerodavnim ustanovama poslati prijedlog zaštite zemljopisnog podrijetla slavonskoga domaćeg kulena.

MARIJA BISTRICA - Novcem zagrebačkoga gradskog proračuna u svetištu u Mariji Bistrici asfaltiran je gotovo kilometar Križnog puta na Kalvariji, a upravitelj svetišta Majke Božje Bistričke Zlatko Koren danas je zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću u znak zahvale predao uokvireni plakat 274. zavjetnog hodočašća grada Zagreba u Mariju Bistricu koje počinje sutra. Bandić je podsjetio da je se s upraviteljem svetišta o asfaltiranju 930 metara šljunčanog puta na Kalvariji dogovorio prije mjesec dana, a posao dovršen u rekordnih 20 dana. Dodao je da će Križnim putem sada moći prolaziti i invalidi u kolicima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙