FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HZSN traži od AIPS-a zaštitu sportskih novinara

ZAGREB, 9. rujna 2005. (Hina) - Hrvatski zbor sportskih novinara(HZSN) uputio je u petak pismo čelnicima Međunarodnog udruženjasportskih novinara (AIPS), predsjedniku Talijanu Gianni Merlu iglavnom tajniku Maltežaninu Charlesu Calmenzuliu, u kojoj tražizaštitu hrvatskih novinara, snimatelja i fotografa, odnosno isprikumalteške policije zbog pretjerane uporabe sile, te vraćanje svihotetih TV i fotografskih materijala pravim vlasnicima.
ZAGREB, 9. rujna 2005. (Hina) - Hrvatski zbor sportskih novinara (HZSN) uputio je u petak pismo čelnicima Međunarodnog udruženja sportskih novinara (AIPS), predsjedniku Talijanu Gianni Merlu i glavnom tajniku Maltežaninu Charlesu Calmenzuliu, u kojoj traži zaštitu hrvatskih novinara, snimatelja i fotografa, odnosno ispriku malteške policije zbog pretjerane uporabe sile, te vraćanje svih otetih TV i fotografskih materijala pravim vlasnicima.

"Hrvatski zbor sportskih novinara obraća vam se sa željom da zajednički zaštitimo profesiju. Naime, tijekom gostovanja hrvatske nogometne reprezentacije na Malti, u sklopu kvalifikacija za Svjetsko nogometno prvenstvo, skupina hrvatskih građana u publici izazvala je totalni kaos neposredno prije kraja utakmice, koji se produžio još i poslije posljednjeg sučeva zvižduka i koji je kulminirao policijskom intervencijom, u konačnici i pritvaranjem nekoliko desetaka hrvatskih građana u malteški pritvor. Kaos, nered, divljaštvo i nekultura koju su pokazali hrvatski građani, navodni navijači, za svaku je osudu. Za pretpostaviti je da će Hrvatski nogometni savez osjetiti najteže posljedice, ne samo plaćajući veliku novčanu kaznu FIFA-i, već vjerojatno i gubljenjem bilo kakve šanse da Hrvatska bude domaćinom Europskog nogometnog prvenstva, za koje se kandidira zajedno s Mađarskom.

Vama je, g. Merlo, a posebice vama, glavni tajniče AIPS-a, znano da HZSN već nekoliko godina upozorava i hrvatsku javnost, ali i AIPS na devijacije u ponašanju "navijača" na sportskim terenima, da upozoravamo unaprijed na moguće eskalacije zla, te da pokušavamo preventivno djelovati kod kolega novinara da unaprijed odrede žarišta potencijalnih sukoba i da ih u svojim izvješćima oštro osude, kao i pokretače istih.

No, ovo vam pismo pišemo s drugom namjerom. Tijekom nereda na nogometnom stadionu, nakon odigrane utakmice Malta-Hrvatska, malteška je policija prešla dozvoljenu i uobičajenu normu ponašanja u sličnim situacijama. Želeći, očito pod svaku cijenu, smiriti divljaštvo u gledalištu, nepravodobno su intervenirali (zakasnili su s intervencijom dobrih 20-ak minuta) i u svojem su "pohodu" fizički napali 2 TV ekipe iz Hrvatske (Hrvatska televizija i RTL televizija), nakon čega su snimatelji ozlijeđeni, a tehnika oštećena, uzeli su si za pravo da zaplijene TV snimljeni materijal, a slično su prošli i fotografi hrvatskih medija, ostavši bez fotografija. Novinari tiskanih medija (Sportske novosti, Vjesnik, 24 sata) bezrazložno su maltetirani i odvedeni u pritvor, neki su tamo i zadržani. Ujedno, VIP gosti i novinari na tribinama bili su šikanirani, vrijeđani i gotovo isprebijani, bez ikakve zaštite službenih organa sigurnosti! Takav je čin NEDOPUSTIV u modernom novinarstvu, u bilo kojem civiliziranom društvu i lako ga se može poistovjetiti s ponašanjem režima, koji ne dopuštaju novinarske slobode niti ljudska osnovna prava.

Kako je baš glavnom tajniku AIPS-a Charlesu Calmenzuliu, vjerojatno najlakše pronaći adrese na koje treba reagirati, molim vas da najoštrije osudite postupak u kojem si malteška policija dopušta ovakvu neviđenu samovolju, otimačinu TV i fotografskog materijala stranih novinara, te osobito postupak u kojem policajci fizički nasrću na novinare i snimatelje i ozljeđuju ih, te postupke u kojima stradava novinarska oprema.

Još jednom napominjemo - ničim ne opravdavamo, nego baš suprotno - oštro osuđujemo - ponašanje hrvatskih građana na tribini stadiona i podržavamo sve kazne koje će malteška policija i sudstvo prijestupnicima izreći, ali ZAHTJEVAMO vašu reakciju i zaštitu hrvatskih novinara, snimatelja i fotografa, odnosno ispriku malteške policije zbog pretjerane uporabe sile, te vraćanje svih otetih TV i fotografskih materijala pravim vlasnicima.

Isto ovo pismo uputit ćemo i Hrvatskome novinarskom društvu, s ciljem da zajednički zatražimo zaštitu Međunarodne udruge novinara, jer smatramo da si niti jedna policija nigdje na svijetu ne smije dopustiti ovakvu samovolju, grubosti i otimačinu tuđega vlasništva", stoji u pismu kojeg je potpisao predsjednik HZSN-a Jura Ozmec.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙