FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 9. rujna 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 9,30 sati.
ZAGREB, 9. rujna 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 9,30 sati.

SARAJEVO - Glavna tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslvaviju (ICTY) Carla del Ponte izjavila je kako je u ovom trenutku prioritetno pitanje uhićenja bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića koji je "na dohvatu beogradskih vlasti". U intervjuu što ga je u petak objavio sarajevski "Dnevni avaz" Del Ponte je kazala kako i Mladić i Radovan Karadžić do kraja godine moraju biti u Den Haagu ali je njen prioritet u ovom trenutku privođenje Mladića odnosno akcija koju očekuje od srbijanskih vlasti. Ona je istaknula kako sada ni u Beogradu više nitko ne dovodi u pitanje njezine tvrdnje da je Mladić u Srbiji i da uživa zaštitu vojske.

NEW ORLEANS - Uragan Katrina uzeo je 118 života u New Orleansu i okolici, priopćio je Ured za zdravstvo države Lousiane, naglašavajući da će tragična brojka zasigurno biti veća. Isti ured je potvrdio da je identificirano 67 tijela koja se nalaze u mrtvačnici u gradu Baton Rougeu. Različiti neslužbeni izvori nagađaju da su poginule tisuće ljudi, a najcrnje prognoze govore o 10.000 poginulih, koji će tek biti otkriveni kada se voda u potpunosti povuče.

WASHINGTON - Američki senat odobrio je u četvrtak navečer hitnu pomoć od 51,8 milijarde dolara koju je zatražio predsjednik George W. Bush kako bi se pokrili troškovi pomoći žrtvama nakon prolaza uragana Katrina. Ta svota koju je jednoglasno odobrio Senat predstavlja drugi dio hitnih sredstava deblokiranih nakon Katrine. Hitno sazvan kongres već je odobrio prošlog tjedna iznos od 10,5 milijardi dolara.

HANOI - Vijetnam je po prvi puta u povijesti službeno uputio pomoć Sjedinjenim Državama, a svota od 100.000 američkih dolara koju je izdvojila Vlada bit će doznačena žrtvama uragana Katrina. Iako su odnosi dviju zemalja još uvijek zategnuti zbog rata koji se prije 30-tak godina vodio na tlu Vijetnama, u SAD-u živi veliki broj Vijetnamaca, većinom izbjeglih 70-tih godina prošloga stoljeća, kada je u toj azijskoj državi na vlast došao komunistički režim. Procjenjuje se da na području uraganom pogođenih država Mississippi i Louisiana živi oko 55.000 ljudi vijetnamskog podrijetla, a njihov ukupni broj u SAD-u veći je od 1,5 milijuna.

PRIŠTINA - Vodeća oporbena stranka na Kosovu, Demokratska partija Kosova (DPK) Hashima Thaqia zatražila je ostavku kosovskog premijera Bajrama Kosumija zbog primanja mita i korupcije, prenose u petak mediji na Kosovu. Demokratska partija Kosova u priopćenju objavljenom u četvrtak navečer optužuje premijera Kosumija da je platio 30 tisuća eura za charter zrakoplova kojim se vratio s godišnjeg odmora u Turskoj na Kosovo. Kosumi, koji je na dužnost šefa kosovske vlade stupio prije četiri mjeseca nakon odlaska bivšeg premijera Ramusha Haradinaja u Haag, tvrdi da let nije plaćen sredstvima kosovske vlade nego su to financirali njegovi prijatelji.

JERUZALEM - Izraelski ministar obrane Shaoul Mofaz objavio je u petak da je odgodio rušenje sinagoga iz evakuiranih naselja pojasa Gaze, usprkos odobrenju Vrhovnog suda. "Odlučio sam odgoditi rušenje i čekati da vlada o tome donese odluku u nedjelju", izjavio je ministar na javnom radiju. Glasnogovornik ministarstva obrane kazao je da "vojska očekuje odluku vlade kako bi prionula rušenju" dvadesetak sinagoga, od čega bi 13 trebalo sravniti sa zemljom uz pomoć dinamita a ostale buldožerom. Vrhovni sud je u četvrtak odobrio rušenje sinagoga nakon evakuacije 8000 doseljenika. Te su zgrade posljednje u 21 naselju pojasa Gaze jer je vojska srušila sve kuće nakon evakuacije stanovnika koja je okončana 22. kolovoza.

JERUZALEM - Izraelska vojska raznijela je dinamitom u petak u zoru vojne zgrade u kojima su bili uredi za vezu s Palestincima na sjeveru pojasa Gaze, saznaje se iz vojnog izvora. Vojska je dinamitom raznijela i druge zgrade u naseljima na jugu teritorija kao i protuzračna skloništa. Rušenja se provode u okviru potpunog povlačenja iz pojasa Gaze koje bi trebalo biti okončano početkom sljedećeg tjedna.

KARACHI - Dvije eksplozije izazvane "napravama kućne izrade" u američkim restoranima brze prehrane ranile su osam osoba tijekom noći s četvrtka na petak u Karachiju, velikoj luci na jugu Pakistana, objavila je policija. Šef policije okruga Imran Shaukat kazao je da su te eksplozije "slabog intenziteta" prouzročile samo manje štete.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙