FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 8. rujna 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30sati.
ZAGREB, 8. rujna 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Hrvatska naftna kompanija INA u iduća dva i pol tjedna neće mijenjati cijene naftnih derivata, a nakon toga će cijena Eurosupera 95 prijeći osam kuna, rekao je u četvrtak premijer Ivo Sanader. Vlada je, naglasio je premijer, inzistirala da INA preskoči ovaj ponedjeljak i promjenu cijene, tako da se cijene ovaj i iduća dva tjedna neće mijenjati, a INA će o promjeni moći razmišljati za dva i pol tjedna. Svjesni smo da smo time kupili vrijeme, ali kupili smo ga za naše građane, kazao je Sanader. "Eurosuper 95 će biti preko osam kuna, ali umjesto da bude devet bit će puno manje", rekao je Sanader.

ZAGREB - Vlada stoji iza svoje obveze da će dug umirovljenicima biti vraćen i u toj proceduri neće i ne smije biti propusta, istaknuo je premijer Ivo Sanader na današnjoj sjednici Vlade na kojoj je dana suglasnost na Statut Umirovljeničkog fonda. Statutom je definirano da nema mogućnosti stjecanja udjela od strane trećih osoba, kao ni davanja u zalog udjela u fondu, a time je spriječena mogućnost "torbarenja", istaknuo je potpredsjednik Vlade Damir Polančec. Kao pomoć SAD-u nakon katastrofe u južnom dijelu SAD-a pogođenom uraganom Katrina, Vlada je danas odlučila da će u SAD uputiti tim forenzičara koji će pomoći u identifikaciji žrtava stradalih od uragana.

ZAGREB - Hrvatska Vlada je na današnjoj sjednici osnovala Stručno povjerenstvo za praćenje epidemiološkog stanja i prevenciju ptičje gripe, na čijem će čelu biti pomoćnik ministra poljoprivrede Mate Brstilo. Situacija u Hrvatskoj nije alarmantna, ali treba biti pripravan, kazao je ministar Čobanković, dodajući da je već ranije uvedena zabranu uvoza i provoza kroz Hrvatsku sve vrste peradi, konzumnih jaja, te proizvoda od peradi podrijetlom iz zemalja gdje je utvrđena ptičja gripa.

ZAGREB - Nakon poplava koje su u kolovozu pogodile neke dijelove Hrvatske, Vlada je zadužila Ministarstvo obrane da ustroji namjenski organizirane snage Oružanih snaga koje će se uključiti u čišćenje i uređenju kanalske mreže 3. i 4. stupnja. Država će pomoći koliko može da se ta kanalska mreža dovede do prihvatljivog stanja, kazao je ministar poljoprivrede Petar Čobanković, zatraživši i puni angažman lokalnih jedinica i vlasnika zemljišta.

PAZIN - Istarski demokratski sabor (IDS) tražit će u Hrvatskom saboru da se 25. rujna, kao datum donošenja Pazinskih odluka o sjedinjenju Istre s maticom zemljom, proglasi spomen-danom Republike Hrvatske, rekli su saborski zastupnici IDS-a Damir Kajin i Valter Poropat na današnjoj konferenciji za novinare u Pazinu. IDS će u saborsku proceduru uputiti prijedlog izmjena Zakona o blagdanima, spomen-danima i neradnim danima, rekao je Kajin izrazivši uvjerenost da će se o tome raspravljati već na prvom jesenskom zasjedanju parlamenta. Inače, Vlada je s današnje sjednice Vlada je Saboru uputila prijedlog da se spomendanima proglase 25. rujna kao Dan donošenja Odluke o sjedinjenju Istre, Rijeke, Zadra i otoka s maticom zemljom Hrvatskom, te 15. siječnja kao Dan međunarodnog priznanja Hrvatske.

ZAGREB - Zagrebačka policija objavila je danas fotorobot mlađeg muškarca kojeg sumnjiči da je povezan s pljačkom Fine u Zagrebu u kojoj su u ponedjeljak ubijena dva zaštitara. U policiji ističu da muškarac čiji je fotorobot objavljen najvjerojatnije nije jedan od trojice pljačkaša, već osoba koja je po iskazima nekoliko svjedoka prije pljačke viđena na mjestu događaja. No, istina bi se trebala utvrditi kada policija pronađe traženu osobu, kazao je privremeni glasnogovornik zagrebačke policije Davor Tor. Policija uz fotorobot navodi da je riječ o muškarcu, starosti oko 25 godina, visine 180 centimetara, atletske građe, kraće kovrčave svjetlosmeđe do plave kose, uredno obrijana lica.

ZAGREB - Hrvatski seljački savez (HSS) uputio je danas Vladi i Hrvatskom saboru prijedlog mjera za ublažavanje posljedica elementarnih nepogoda te da se za 700 milijuna kuna povećaju sredstava za naknadu šteta od poplava. Pravo na korištenje olakšica imali bi svi poljoprivredni proizvođači čije su štete prijavljene i evidentirane, predlaže HSS. Od saborskih zastupnika traže da, bez obzira na stranačku pripadnost podupru njihovu inicijativu i u saborsku je proceduru uvrste po hitnom postupku.

BJELOVAR - Iz središta Bjelovara danas su krenula 54 jahača, koji će u idućih pet dana proći 165 kilometara i doći do Lipika, čime je počelo obilježavanje 14. godišnjice akcije hrvatskih branitelja i policije "Otkos 10", jedne od prvih velikih uspješnih akcija hrvatskih postrojbi kojom je uspješno oslobođeno područje Bilogore i Papuka. Konjanički maraton proći će kroz općine koje su oslobođene akcijom "Otkos 10" i kroz gradove Grubišno Polje, Daruvar i Parkac, a završit će u Lipiku na ergeli s koje su 1991. oteti hrvatski lipicanci i odvedeni u Srbiju iz koje još nisu vraćeni.

ZAGREB - Hrvatska stranka prava (HSP) uputila je zahtjev saborskom Odboru za unutarnju politku i nacionalnu sigurnost za sazivanjem tematske sjednice zbog preispitivanja strategije obrane i nacionalne sigurnosti ocijenivši da je nakon nedavne pljačke u zagrebačkoj poslovnici Fine te drugih događaja puno razloga za takav zahtjev. HSP-ov saborski zastupnik Pero Kovačević na današnjoj je konferenciji za novinare rekao da je "neugodno iznenađen jučerašnjom sjednicom Vijeća za nacionalnu sigurnost koje se i dalje bavi Akcijskim planom i uhićenjem generala Gotovine te slučajem Petrač, umjesto da konačno shvati da ima obvezu osigurati sigurnost običnih ljudi i njihovih materijalnih dobara".

ZAGREB - Predsjednik SDP-a Ivica Račan danas je ustvrdio kako objavljivanjem ključnih ciljeva svoje "buduće vlade" ta stranka ne otvara predizbornu kampanju iako je, kaže, SDP spreman za izbore. "SDP nije otvorio kampanju, ali vrijeme u opoziciji, osim za jačanje svoje organizacije, koristi za iznalaženje dobrih odgovora na najteže probleme Hrvatske", kazao je Račan. Ponovio je da su ključni ciljevi SDP-ove politike zapošljavanje, snažan i ubrzan gospodarski rast, reforme administracije, efikasno sudstvo, povećana sigurnost građana, veće ovlasti lokalne samouprave i fiskalna decentralizacija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙