FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 7. rujna 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hravtske do 15,30sati.
ZAGREB, 7. rujna 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hravtske do 15,30 sati.

ZAGREB - U organizaciji Republičkog sindikata radnika Hrvatske u podne je održan petominutni prosvjed zaštitara koji su, potaknuti ubojstvom dvojice svojih kolega prilikom pljačke poslovnice Fine u Zagrebu, izrazili nezadovoljstvo stanjem u toj djelatnosti. Prosvjedom želimo upozoriti javnost na težak položaj zaštitara i odati počast kolegama koji su poginuli na radnom mjestu, izjavio je novinarima predsjednik RSRH-a Jadranko Vehar ispred poslovnice Fine u Zvonimirovoj, gdje se u ponedjeljak dogodila krvava pljačka.

ZAGREB - Ravnatelj policije Ivica Franić izjavio je danas kako policija "poduzima zaista sve mjere u svojoj nadležnosti da se razriješi monstruozno ubojstvo dvojice zaštitara koje su u ponedjeljak počinili pljačkaši Fine". Ni ja osobno ne pamtim takvo monstruozno ubojstvo, rekao je Franić novinarima u Osnovnoj školi Grigora Viteza gdje je u povodu početka nove školske godine i početka provođenja akcije "Djeca prijatelji u prometu" posjetio učenike prvog razreda i prvog razreda s posebnim potrebama te im podijelio prigodne darove. Govoreći o tijeku istrage Franić je rekao da su sa samog očevida prikupili određene dokaze koji se sada analiziraju i poslije toga će vidjeti koliko će dati rezultata.

ZAGREB - Pod predsjedanjem predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića i predsjednika Vlade Republike Hrvatske Ive Sanadera u Uredu predsjednika održana je sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost na kojoj su, uz ostalo, sve mjerodavne službe podnijele izvješća o provedbi Akcijskog plana, priopćeno je danas iz Vladina Ureda za odnose s javnošću. Vijeće za nacionalnu sigurnost odlučno je osudilo i odbacilo prijetnje nekih već osuđenih osoba te dalo punu potporu odlučnosti Vlade RH da se obračuna sa svim oblicima organiziranog kriminala.

ZAGREB - Rabin Kotel Da-Don u današnjem priopćenju za javnost ističe da u sedam godina, koliko je bio glavni rabin Hrvatske, nije čuo ni jednu negativnu primjedbu na svoj rad, nego samo pohvale te da je u posljednja tri mjeseca na njega počela hajka bez i jednoga valjanog argumenta ili primjedbe. Rabin Da-Don podsjeća da je predsjednik zagrebačke Židovske općine Ognjen Kraus prije manje od šest mjeseci pisao u ime Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj najbolje preporuke za njega kako bi on dobio hrvatsko državljanstvo. Dodaje da mu, samo nekoliko mjeseci nakon toga, nije produžen ugovor i ignorirana je volja više od dvotrećinske većine članova zajednice koji su se na skupštini 28. lipnja u Zagrebu izjasnili za njegov ostanak i produženje ugovora.

ZAGREB - Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) ocijenilo je nedavne tvrdnje zamjenice predsjednika SDP-a Željke Antunović, koja se, kako se navodi, oglašava na početku svake nove školske godine, neutemljenim optužbama na račun Ministarstva i sustava obrazovanja u svrhu prikupljanja političkih bodova. U priopćenju Ministarstva se stiče da neutemeljenost optužbi najbolje dokazuju projekti u nepune dvije godine - Hrvatski nacionalni obrazovni standard, zakonski riješeno pitanje državne mature, završetak prve faze prilagodbe hrvatskih visokoškolskih programa Bolonjskoj deklaraciji, osnivanje svih ključnih vijeća i agencija nužnih za razvoj sustava obrazovanja te brojne druge aktivnosti Ministarstva.

KRIŽEVCI - U Križevcima je danas obilježena deseta obljetnica proglašenja svetim košičkog mučenika Marka Križevčanina svečanom misom na otvorenom ispred crkve na Gornjem gradu u Križevcima koja nosi njegovo ime. Koncelebriranu misu predvodio je nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić pred oko 3000 vjernika. U propovijedi je kardinal Puljić podsjetio na vrijednosti obiteljskoga doma, na nacionalno i kulturno naslijeđe koje treba znati cijeniti i njegovati, unatoč iskušenjima suvremenoga društva.

ZAGREB - Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva danas je raspisala natječaj za institucionalnu potporu razvoju i stabilizaciji udruga. "Svrha potpora je da udruge ojačaju i da se bave onim zbog čega su osnovane, a ne da su svake godine prisiljene izmišljati nove programe i objašnjavati ih umjesto da se bave svojim razvojem", rekla je upraviteljica Zaklade Cvjetana Plavša-Matić. Potpore se, kako je rekla, dodjeljuju u tri kategorije: od 350.000, 150.000 i 50.000 kuna, a u svakoj kategoriji bit će odobreno po 10 institucionalnih potpora na rok od tri godine.

ZAGREB - Na pruzi Oštarije-Knin-Split, između Pađana i Knina, jutros oko 10,50 sati dogodila se manja željeznička nezgoda kada je nagibni vlak koji je iz Zagreba vozio prema Splitu, u tunelu naletio na stado ovaca koje je bilo bez nadzora, izvijestile su Hrvatske željeznice. Naime, ovce su se nalazile na pruzi ispred tunela, a pošto je strojovođa dao zvučno upozorenje, ovce su utrčale u tunel, i unatoč kočenju njihovo pregaženje bilo je neizbježno, navode u HŽ-u. Tom prigodom stradalo je od 40 do 50 ovaca, a na garnituri vlaka nastala je materijalna šteta.

SPLIT - Predsjednik Sindikata ribara Hrvatske HUS-a Petar Baranović izjavio je danas da "ribari nisu za politiku topovnjača, ali da se zbog graničnih sporova sa Slovenijom spremaju i za najgoru moguću varijantu - velike prosvjede i blokade luka", koje će, ovisno o daljnjim postupcima državnog vrha, organizirati u listopadu. Baranović je na konferenciji za novinare u Splitu osudio stajalište svih parlamentarnih stranaka o tome da se granični sporovi sa Slovenijom riješe međunarodnom arbitražom jer je, po njemu, riječ o obmani naroda, usmjerenoj na kupnju vremena, od čega najveću štetu imaju hrvatski ribari.

DUBROVNIK - Na otoku Šipanu u Luci Šipanskoj počeo je s radom četvrti i posljednji ovogodišnji Međunarodni seminar u okviru Ljetne škole "Šipan 2005.", a tema mu je "NATO i jugoistočna Europa". Seminar je okupio pedesetak sudionika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, Makedonije, Albanije, Slovenije, Nizozemske, Cipra, Ukrajine, Italije, Rusije, Poljske i Dominikanske Republike. Okupljenima se prigodom otvaranja obratio koordinator NATO-a za jugoistočnu Europu Zsoltan Rabai, koji je, među ostalim, istaknuo da zemlje Jadranske inicijative, Hrvatska, Albanija i Makedonija, čine značajne korake prema približavanju NATO-u, te da je Hrvatskoj glavna i jedina zapreka za punopravno članstvo suradnja s Haškim sudom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙