FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 7. rujna 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 9,30 sati.
ZAGREB, 7. rujna 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 9,30 sati.

DŽAKARTA - Nesreću zrakoplova indonezijske tvrtke Mandala u kojoj je u ponedjeljak poginulo 150 osoba, vjerojatno je prouzročio kvar na motoru, pokazuju prvi rezultati istrage nesreće. Indonezijski list Koran tempo objavio je kako je do kvara došlo zbog problema u napajanju motora gorivom. Prije polijetanja, prema izjavi šefa Državnog odbora za sigurnost transporta Setia Raharja za France presse, pilot tijekom rutinske kontrole nije zamijetio niti je prijavio bilo kakav kvar. Kontrolni toranj u zračnoj luci Medan izvijestio je da je sve u najboljem redu - vidljivost i vrijeme dobri te da "kontrolna ploča pokazuje da zrakoplov može uzletjeti", kazao je Raharjo.

SARAJEVO - Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić do danas nije dobio američki vizu pa vjerojatno neće moći putovati u New York gdje je trebao sudjelovati na 60. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda, prenose u srijedu bosanskohercegovački dnevni listovi. Ivanić je tijekom boravka u New Yorku trebao u ime BiH potpisati Konvenciju UN o borbi protiv korupcije. Iako skandalozno, neizdavanje vize Ivaniću ne predstavlja posebno iznenađenje jer je primjenu te mjere američka administracija najavila još u prosincu 2004. godine. Američka je vlada tada objavila kako će zbog izostanka suradnje vlasti Republike Srpske s Haaškim tribunalom biti zabranjen ulazak u Sjedinjene Države dužnosnicima Srpske demokratske stranke i Partije demokratskog progresa koje su na vlasti u tom entitetu. Mladen Ivanić ujedno je predsjednik Partije demokratskog progresa koji je najvažniji koalicijski partner SDS-u.

NEW ORLEANS - Predstavnici američke agencije koja predvodi spasilačku akciju nakon razornog uragana Katrina, izjavili su u utorak da ne žele da medijske kuće fotografiraju tijela mrtvih na područjima New Orleansa s kojih se povlači voda. Federalna agencija za krizna stanja, koja je oštro kritizirana zbog sporog i neučinkovitog odgovora na razaranja uzrokovana uraganom, odbila je molbu novinara da prate spasilačke brodove koji traže žrtve na pogođenom području. Službenik agencije rekao je da ne trebaju novinare na spasilačkim brodovima i da vađenje tijela žrtava zaslužuje više digniteta i poštovanja.

DŽEDA - Vijeće za zaljevsku suradnju pozvalo je Iračane da se angažiraju na očuvanju arapsko-islamskog identiteta svoje zemlje, u priopćenju obavljenom u srijedu po završetku sastanka šefova diplomacija u saudijskoj Džedi. Šest monarhija Vijeća za zaljevsku suradnju u priopćenju poziva "sve Iračane da se ujedine kako bi ostvarili zajedničke težnje kada je riječ o sigurnosti, stabilnosti i prosperitetu te da nastoje očuvati i potvrditi arapsko-islamski identitet Iraka, kako bi ta zemlja ponovno dobilao svoje mjestu aktivnog člana unutar arapskih država". Vijeće se u priopćenju zalaže i za "sudjelovanje svih Iračana u političkom procesu kako bi se spriječile negativne posljedice kada je riječ o nastojanjima da se postigne jedinstvo, neovisnost i suverenitet Iraka".

KAIRO - Glasačka mjesta za predsjedničke izbore u Egiptu otvorena su u srijedu ujutro a vjeruje se da bi na izborima sadašnji predsjednik Hosni Mubarak mogao dobiti novi šestogodišnji mandat. Dvadeset i tri milijuna upisanih egipatskih birača izlazi na prve predsjedničke izbore na kojima se natječe više kandidata, no gotovo siguran u pobjedu je aktualni predsjednik Hosni Mubarak koji bi izborima trebao osigurati svoj peti predsjednički mandat.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙