FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 6. rujna 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske
ZAGREB, 6. rujna 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske

ZAGREB - Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac danas je s izaslanstvom vodećih svjetskih forenzičara službeno posjetio predsjednika Stjepana Mesića, priopćeno je iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. Predsjednik Stjepan Mesić tom je prigodom uručio odlikovanje Reda Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske američkome znanstveniku Henryju Leeu zbog zasluga u identifikaciji žrtava Domovinskog rata. Vodeći svjetski forenzičari ovih su dana okupljeni u Dubrovniku na skupu forenzičke genetike i molekularne medicine koja se četvrti put za redom održava u Hrvatskoj.

KRAPINA - Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor u Krapini je svečano otvorila Savjetovalište za djecu, mladež, obitelj i brak koje će djelovati pri krapinskom Centru za socijalnu skrb. Do kraja mandata u svakome županijskome središtu kanimo otvoriti po jedno takvo savjetovalište, a već su otvorena u Dubrovniku, Šibeniku i Vinkovcima, rekla je Kosor i dodala da će do kraja godine otvoriti savjetovališta u Koprivnici, Osijeku i Sisku. Ministarstvo je u krapinsko savjetovalište uložilo 220.000 kuna.

DALJ - Na današnjem sastanku predstavnika Ministarstva prosvjete, Osječko-baranjske županije, daljske osnovne škole i roditelja postignut je dogovor te će sutra sva hrvatska djeca poći u školu, izvijestio je ravnatelj Zvonko Konjarek. Po njegovima riječima na preporuku Ministarstva prosvjete i županijskog Ureda za društvene djelatnosti tri nastavnika srpske nacionalnosti, zbog kojih roditelji učenike hrvatske nacionalnosti nisu jučer i danas pustili u školu, nastavit će predavat djeci srpske nacionalnosti na srpskom jeziku, ali neće predavati učenicima hrvatske nacionalnosti. Ostali dio radnog vremena bit će im preraspoređen i neće ostati bez posla, kazao je.

RIJEKA - Potpredsjednik IDS-a Damir Kajin je na konferenciji za novinstvo, komentirajući prijedlog da se osnuje jedna izborna jedinica u cijeloj Hrvatskoj, rekao da takav izborni model ne postoji nigdje u Europi. Ustvrdio je da time HDZ i SDP kane odbaciti 40 posto hrvatskoga biračkog tijela, ustvrdivši da to vodi izbornoj prijevari. Hrvatskoj je potreban jak parlament, ne jaka Vlada, dodao je. Naveo je da bi izbornim zakonom koji predviđa jednu izbornu jedinicu sabor postao "velika skupština grada Zagreba" i upozorio dao bi time izgubila Rijeka, Primorsko-goranska županija, Istra, Dalmacija i Slavonija.

ZAGREB - Iako policija i dalje intenzivno prikuplja informacije i radi na otkrivanju pljačkaša Fine koji su jučer ustrijelili dvojicu zaštitara, nema novih pojedinosti bitnijih za rasvjetljavanje tragičnog događaja, doznaje se u zagrebačkoj policiji. U policiji tako nisu mogli potvrditi, ali ni odbaciti tvrdnje vlasnika zaštitarske tvrtke za koju su radila dvojica ubijenih da su zaštitari prema pljačkašima ipak uspjeli ispaliti nekoliko hitaca iz pištolja. Dok se ne završi balističko vještačenje ne može se govoriti tko je pucao i iz kojega oružja, kazao je načelnik zagrebačke policije Krunoslav Borovec.

SPLIT - Zamjenik županijske državne odvjetnice u Splitu Michelle Squiccimaro potvrdio je uoči početka ponovna suđenja u ponedjeljak osmorici bivših vojnih policajaca optuženih za ratni zločin nad civilima u vojnom zatvoru Lori 1992. da istraga kojom ih se sumnjiči i za zločin nad ratnim zarobljenicima još nije dovršena te će suđenje u ponedjeljak početi po neizmijenjenoj optužnici. Tužiteljstvo je istragu kanilo završiti prije početka novog suđenja i, ako postoje osnove za podizanje optužnice, pripojiti je postojećoj da bi se vodio jedan postupak, rekao je i dodao da osim ispitivanja okrivljenika nije obavljena ni jedna radnja, a usporedno se neće moći voditi i istraga po drugoj kaznenoj prijavi.

ZAGREB - Dvojica djelatnika Protuobavještajne agencije saslušana su danas na zagrebačkom Županijskom sudu kao svjedoci u nastavku istražnih radnji protiv bivšeg ravnatelja POA-e Franje Tureka kojega tužiteljstvo sumnjiči za neovlašteno snimanje i prisluškivanje. Istražnoj sutkinji Erni Dražančić iskaze su dali zaposlenik središnjice POA-e i bivši načelnik operative u zagrebačkom Centru Službe za zaštitu ustavnog poretka (SZUP), prethodnice današnje POA-e, doznaje se od neimenovanog izvora bliskog istrazi. Isti izvor tvrdi da svjedoci ničim nisu teretili Tureka, odnosno da je SZUP tajno snimao i prisluškivao po Zakonu o unutarnjim poslovima i pravilniku.

VUKOVAR - Saslušavanjem novih svjedoka na Županijskom sudu u Vukovaru nastavljena glavna rasprava u sudskom postupku započetu 25. travnja protiv 27 osoba srpske, rusinske i romske nacionalnosti iz Mikluševaca optuženih da su u mjestu pretežito naseljenu Rusinima 1991. i 1992. počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Suđenju je nazočno devet optuženika koji se brane sa slobode, a preostalim se optuženicima sudi u odsutnosti. Optuženici se terete da su u tijeku srpske okupacije Mikluševaca počinili kažnjivo djelo genocida, ubijajući i zastrašujući nesrpsko pučanstvo u namjeri da spriječe i onemoguće život nesrba.

RIJEKA - Predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera (SIK) Bruno Bulić kazao je danas na konferenciji za novinare kako je "potrebno upozoriti da je privatizacija 'vrhnja' u turizmu, odnosno najatraktivnijih područja na Jadranu, tek na redu, posebice privatizacija više od 1000 raznih objekata u vlasništvu Ministarstva obrane". Bulić je naglasio da ti objekti obuhvaćaju i cijele uvale, da je riječ o područjima netaknute prirode i objektima koji su posebno zanimljivi jer su neopterećeni dugovima i nemaju zaposlenika. Dodao je da su, po njegovim saznanjima, neke od tih objekata već obilazili inozemni ulagači.

SLAVONSKI BROD - Na konferenciji za novinare u Slavonskom Brodu predsjednik Hrvatskoga seljačkog saveza Darko Grivičić procijenio je kako bi država s najmanje 700 milijuna kuna trebala pomoći pet slavonskih županija koje su u nedavnim poplavama pretrpjele velike štete. Savez se Vladi i Hrvatskom saboru obratio otvorenim pismom u kojemu traži da saborski zastupnici bez obzira na stranačku pripadnost podupru njihovu inicijativu i u hitnu saborsku proceduru upute prijedlog mjera za ublaživanje posljedica elementarnih nepogoda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙