FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 6. rujna 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 12,30 sati.
ZAGREB, 6. rujna 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 12,30 sati.

ZAGREB - Svečanim vojnim postrojavanjem i intoniranjem državnih himni ispred zgrade Ureda predsjednika na Pantovčaku gdje ga je dočekao njegov domaćin, predsjednik Republike Stjepan Mesić, češki predsjednik Vaclav Klaus počeo je u utorak trodnevni posjet Hrvatskoj. Dvojica predsjednika počela su zatim službene razgovore, a češki predsjednik trebao bi se u utorak sastati i s premijerom Ivom Sanaderom te s gradonačelnikom Zagreba Milanom Bandićem.

LONDON - Strani pritisci za reformama u bivšim sovjetskim republikama mogli bi te azijske države pretvoriti u kaotične "banana republike", upozorio je u utorak ruski predsjednik Vladimir Putin u razgovoru za britanski The Times. Prema njegovim riječima, zapadne vlade griješe kada podupiru nevladine udruge koje su prošle godine zagovarale promjene tijekom "narančaste revolucije" u Ukrajini. Iako neki ruski dužnosnici tvrde da prodemokratski pokreti u bivšim sovjetskim republikama predstavljaju zapadnu urotu protiv Ruske federacije, kako bi se potkopao utjecaj Moskve u svijetu, Putin odbacuje takvo stajalište. Ruski je predsjednik također odbacio mogućnost promjene ustava kako bi se i treći put kandidirao za predsjednika.

TEL AVIV - Nakon povlačenja iz Pojasa Gaze, izraelski premijer Ariel Sharon isključio je mogućnost novih povlačenja u naseljima na okupiranim područjima, izvjestio je u utorak izraelski Ynet na svojim web stranicama. Što se tiče izgradnje naselja na Zapadnoj obali, Sharon je objasnio da "nema potrebe za riječima, jer trebamo graditi i gradimo bez puno priče o tome". Izraelska je vlada odobrila izgradnju 117 novih domova u jednom od najvećih židovskih naselja na Zapadnoj obali i preliminarni plan izgradnje čak 3.000 novih domova.

SUBOTICA - Vojvođanski Mađari neće odbiti ponudu mađarske vlade da im se dodjele specijalne osobne iskaznice s kojima bi po Europi mogli putovati bez vize, ali će i dalje insistirati na dobivanju državljanstvu matične Mađarske, objavio je u utorak novosadski "Građanski list", prenoseći zaključke sastanka koji je u ponedjeljak održan u Budimpešti. U izjavi za ovaj list, lider najjače stranke vojvođanskih Mađara Jozsef Kasza ističe da će iskaznice biti "mali korak koji vodi ka dvojnom državljanstvu", i dodaje kako Mađari koji žive izvan matice traže da njihov status bude reguliran Ustavom Mađarske.

ŠANGAJ - Muslimanski separatisti koji se bore za neovisnost zapadne kineske regije Xinjiang izveli su u proteklom desetljeću 260 napada i ubili 160 ljudi, a ozlijedili 440, izjavio je u utorak visoki kineski dužnsonik za borbu protiv terorizma. Brojke koje je iznio Zhao Yongchen, zamjenik direktora Ureda za borbu protiv terorizma Ministarstva za javnu sigurnost, među rijetkima su koje je Kina dosad iznijela optužujući skupine povezane s pokretom za "Istočni Turkestan", kako separatisti nazivaju Xinjiang. Zhao je kazao da su napadi i ubojstva izvođeni i u Kini i izvan njezinih granica.

BAGDAD - Američki zrakoplovi u ponedjeljak su bombardirali dva mosta na Eufratu u zapadnom Iraku nastojeći na taj način spriječiti prolaz pobunjenika koji stižu iz pograničnog područja sa Sirijom, pri čemu su poginula dvojica pobunjenika. U priopćenju američke vojske stoji kako je riječ o "dvama manjim mostovima koje koriste strani borci kako bi prešli Eurfat". Mostovi se nalaze blizu Kerbale, u području u kojemu je mreža iračkog vođe Al-Qaide, Jordanca Abu Musse al-Zarqawija vrlo snažna.

DŽEDA - Pripadnici saudijskih snaga sigurnosti ubili su tijekom noći najmanje trojicu militanata za koje se sumnja da su članovi Al-Qaide, trećega dana sukoba u istočnom saudijskom gradu Dammamu, izvijestili su u utorak službeni izvori. Sudijska policija opkolila je jednu zgradu u središtu grada nakon dojave da se u joj nalaze naoružani islamisti, izjavio je za France presse pripadnik saudijskih snaga sigurnosti, želeći ostati anoniman. U sukobima u istome gradu, od nedjelje, kada je do njih došlo, poginula su i trojica policajaca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙