FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 6. rujna 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 9,30 sati.
ZAGREB, 6. rujna 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 9,30 sati.

SARAJEVO - Dragan Božanić vjerojatno neće biti kandidat za veleposlanika BiH u Hrvatskoj jer je i sam svjestan da ne bi mogao dobiti suglasnost hrvatskih vlasti zbog svoje kompromitirajuće ratne prošlosti, pišu u utorak sarajevski dnevni listovi. Nakon što je u ponedjeljak "Dnevni avaz" najavio kako srpski član Predsjedništva BiH Borislav Paravac ozbiljno razmatra mogućnost Božanićeva nominiranja, ti su navodi istog dana opovrgnuti. TV Federacije BiH (FTV), pozivajući se na izvore iz državnog vrha, objavila je kako Božanić nije kandidat. "Avaz" pak u utorak prenosi kako Paravac odnosno Srpska demokratska stranka imaju "u rezervi" za veleposlanika u Hrvatskoj Zdravka Todorovića. O Todorovićevoj karijeri malo se toga zna osim da je jedno vrijeme obnašao dužnost veleposlanika u Australiji no "Avaz" tvrdi kako u njegovoj biografiji nema ničega što bi moglo biti prijeporno. Drugi kandidat mogla bi biti Ana Trišić-Babić koja u Ministarstvu vanjskih poslova u Sarajevu trenutačno obnaša dužnost pomoćnika ministra za poslove bilaterale.

MINYA - U požaru u provincijskom kazalištu u Egiptu, koji je u ponedjeljak izazvala prevrtnuta svijeća zapalivši zastore i pozornicu, poginulo je 30 osoba a 37 ih je ozlijeđeno, izvijestila je u utorak egipatska novinska agencija MENA. Požar je izbio oko 19:30 sati po lokalnom vremenu tijekom izvedbe predstave na festivalu eksperimentalnog kazališta u gradu Beni Suef u dolini Nila, oko 100 km južno od Kaira, navodi MENA. Među ozlijeđenima je 14 članova kazalište skupine koja je izvodila predstavu, a neki od 37 ozlijeđenih imaju opekline na 80 posto kože, dodaje se u izvješću.

SEUL - Sjeverna Irska je predložila Kini da se šesterostrani pregovori o ukidanju nuklearnog programa nastave 13. rujna, izvijestila je u utorak južnokorejska novinska agencija Yonhap. Kina, domaćin pregovora u kojima također sudjeluju Južna Koreja, SAD, Japan i Rusija, trebala bi službeno objaviti datum nastavka pregovora nakon što kontaktira sve strane, dodaje isti izvor. Sjeverna Koreja je bila odbila sazvati četvrti krug pregovora, najavljenu za kraj kolovoza, navodeći kao razlog zajedničke vojne manevre SAD-a i Južne Koreje.

JERUZALEM - Visoki dužnosnici izraelskih sigurnosnih službi predlažu da vojska povuče svoje snage s granice Gaze i Egipta u trenutku predaje ostatka Pojasa Gaze Palestincima, objavio je u utorak izraelski dnevni list Maariv. Prema istom izvoru, dužnosnici žele da vlada odobri plan prema kojoj bi se kontrola nad nemirnom granicom predala u nedjelju, 15. rujna, prije nego premijer Ariel Sharon otputuje za New York gdje će sudjelovati u radu Opće skupštine UN-a. Nakon odlaska Izraelaca, Egipat bi trebao pojačati kontrolu na spomenutoj granici, posebice kako bi se spriječio šverc oružjem.

TAIPEI - Potres magnitude 6.1 stupnjeva Richterove ljestvice zabilježen je u utorak ujutro na istoku Tajvana, no za sada nema izvješća o žrtvama ili počinjenoj šteti, objavile su seizmološke službe. Epicentar potresa, koji se dogodio u devet sati i šesnaest minuta po lokalnom vremenu, nalazio se u oceanu, 64 kilometra istočno od grada Hualiena. Tajvan se nalazi na spoju dviju tektonskih ploča pa je podrhrtavanje tla na otoku redovita pojava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙