FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 5. rujna 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske
ZAGREB, 5. rujna 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske

ZAGREB - U Ministarstvu kulture danas je službenom primopredajom dokumenata Ana Lederer postala nova intendantica zagrebačkog HNK umjesto v.d. intendantice Jasne Jakovljević, priopćeno je danas iz Ministarstva kulture. Tom je prigodom ministar kulture Božo Biškupić naglasio da je dug HNK smanjen i trenutačno je 6,834.624 kuna. Primopredaji dužnosti nazočili su i državni tajnik Ministarstva kulture Jadran Antolović, pomoćnik ministra Srećko Šestan, član Gradskog poglavarstva za obrazovanje, kulturu i šport Duško Ljuština i načelnica Odjela u Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i šport Marija Zuber.

DUBROVNIK - Čelnici županijskih organizacija HDZ-a Frano Matušić, HSP-a Željko Kulišić i DC-a Nikola Obuljen danas su u Dubrovniku s čelnikom županijskog HSLS-a Nikom Kapovićem potpisali koalicijski sporazum o suradnji stranaka u Skupštini Dubrovačko-neretvanske županije. Tim se sporazumom mijenja omjer snaga u Županiji u kojoj je vlast do sada obnašala koalicija HDZ-a, DC-a, HSP-a te Nezavisna lista Stipe Gabrića Jambe. U novom omjeru snaga (s HSLS-om, a bez Jambe) županijska bi vlast imala većinu od 21 vijećnika.

DALJ - Većina djece hrvatske nacionalnosti iz Dalja, Aljmaša i Erduta danas nije došla na nastavu u daljsku osnovnu školu, jer su roditelji nezadovoljni što im predaju tri nastavnika koji su po njihovoj ocjeni za vrijeme okupacije Hrvatske bili aktivni u "kreiranju zločinačke politike". Svoj su stav roditelji pismeno prošli tjedan uputili i ministru Draganu Primorcu, a o svemu su obavijestili i ministricu Jadranku Kosor, te predstavnike županijske i gradske vlasti. Peticiju sa zahtjevom da njihovoj djeci ne predaju "ljudi koji su između ostalog dugogodišnji Šešeljevi radikali" potpisalo je 200 roditelja osnovnoškolaca i 300 mještana.

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić primio je izaslanstvo Hrvatskog športskog saveza invalida koje ga je izvijestilo o rezultatima Generalne skupštine europskog paraolimpijskog odbora održanog u Dubrovniku 25. i 26. srpnja ove godine, priopćeno je danas iz Ureda predsjednika. U izaslanstvu su rekli kako su Europa i svijet prepoznali Hrvatsku kao aktivnu članicu paraolimpijskog pokreta, naglasivši kako je studijom "Razvojni program Hrvatskog športskog saveza invalida 2005." a u skladu s motom "Šport različitih sposobnosti" u prvi plan stavljena osoba športaša.

ZAGREB - Na Visu će se 8. rujna održati svečana komemoracija britanskim vojnicima poginulima na tom otoku za Drugoga svjetskog rata, a nazočit će joj britanski veleposlanik u Hrvatskoj Sir John Ramsden, priopćilo je danas Britansko veleposlanstvo. Vis i Komiža bit će domaćini britanskim veteranima iz Drugoga svjetskog rata koji će 8. rujna odati počast svojim poginulim suborcima. Kako se ove godine obilježava i 60. obljetnica završetka Drugoga svjetskog rata, Britansko će veleposlanstvo u suradnji s lokalnim vlastima održati i svečanu komemoraciju u Visu i Komiži, stoji u priopćenju.

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je otvorio nove prostore Osnovne škole "Barunice Dedee Vranyczany" utemeljene na metodi odgoja, koja se temelji na načelu samoodgoja i samopoučavanja, na tzv. metodi montessori. Škola je počela rad 2003. u Heinzelovoj ulici, a od ove školske godine preselila se u gradski prostor u Ulici Matka Mandića na Trešnjevci. Podsjetivši kako je na mjestu škole nekoć bila "Končarova" tvornica, gradonačelnik Bandić izrazio je nadu da će ono sada postati zagrebačkom tvornicom znanja.

SPLIT - Voditelj Županijskog ureda Hrvatske udruge sindikata (HUS) Jozo Marić potvrdio je danas kako će, ako Uprava hotela "Split" ne pristane na izmjene nedavno potpisana ugovora u radu, 110 radnika tog poduzeća štrajkati dok im se ne ispune zahtjevi. Kad je potpisivan Kolektivni ugovor, objasnio je Marić , sindikatima i radnicima prešućeno je kako je dobit hotela prošle godine bila 18 milijuna kuna, zbog čega su pristali potpisati ugovor na neodređeno vrijeme s plaćama kakve su dobivali i proteklih deset godina, koje su pak oko 25 posto niže od hrvatskog prosjeka.

OSIJEK - Osječki gradonačelnik Anto Đapić i predsjednik Gradskog vijeća Branimir Glavaš posjetili su danas srpsku pravoslavnu crkvu Uspenija Presvete Bogorodice u Donjem gradu te razgovarali s osječkim parohom Ratomirom Petrovićem. Gradonačelnik Đapić uručio je parohu Petroviću ček na 47.000 kuna za obnovu gornjogradske crkve Vaskrsenja Hristova. Budući da nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi s vlasnicom zgrade u kojoj je ta crkva, istaknuto je kako će se ispitati način rješavanja tih odnosa.

DUBROVNIK - U Poslijediplomskom središtu u Dubrovniku danas je počeo Studijski tjedan za članove europske dominikanske obitelji u formaciji. Na skupu, koji već osmu godinu priređuje Centar za studij i izdavačku djelatnost Hrvatske dominikanske provincije, okupilo se tridesetak sudionika iz Hrvatske, Poljske, Slovačke i Italije, koji će raspravljati o središnjoj temi "Koje su temeljne vrijednosti danas". Kako je istaknuo voditelj Studijskog tjedna o. Alojz Ćubelić, teme će biti mjesto vrjednota u tehničko-znanstvenoj civilizaciji, hijerarhija vrjednota u suvremenoj Europi i može li biblijska poruka biti ključ za ponovno otkrivanje vrijednosti.

ZAGREB - Predsjednik Izvršnog odbora Crkve hrvatskih mučenika, za koju će se temeljni kamen položiti za nekoliko dana, msgr. Mile Bogović izjavio je danas na predstavljanju programa proslave kako je od milostinje, dobrotvornih priloga i darova hrvatskog iseljeništva prikupljeno pet milijuna kuna za izgradnju Crkve na Udbini. Misu pod kojom će biti položen temeljni kamen predvodit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, podsjetio je Bogović, dodavši kako će misa na kojoj će sudjelovati svi hrvatski biskupi 9. rujna na Udbini početi u 11 sati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙