FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 4. rujna 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat.
ZAGREB, 4. rujna 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat.

ZAGREB - Europska unija i NATO u nedjelju su potvrdili da su primili službeni zahtjev Sjedinjenih Država za pružanjem pomoći područjima pogođenim uraganom Katrina, dok je Međunarodni odbor Crvenoga križa postavio internetsku stranicu koja bi trebala olakšati potragu za nestalima, prenose agencije. SAD su zatražile pribor za prvu pomoć, deke, cisterne i 500.000 gotovih obroka, rekao je dužnosnik EU. "Spremni smo pridonijeti američkim naporima u ublažavanju humanitarne krize u New Orleansu", rekao je europski povjerenik za okoliš Stavros Dimas.

LONDON - Britansko ministarstvo obrane priopćilo je u nedjelju da će poslati 500.000 obroka na područje koje je poharao uragan Katrina u Louisiani, nedaleko od New Orleansa. Vojni paketi s hranom, od kojih je svaki dovoljan prehranu jedne osobe za 24 sata, poslat će se u Sjedinjene Države zrakoplovom u ponedjeljak ujutro, dodaje ministarstvo obrane. "Britansko ministarstvo obrane učinit će sve što je u njegovoj moći da pomogne SAD-u u naporima da se zbrinu žrtvama nakon prolaska uragana Katrina", rekao je ministar obrane John Reid.

PARIZ - Francuski premijer Dominique de Villepin nastojao je u nedjelju umiriti javnost u svezi sa zdravstvenim stanjem predsjednika Jacquesa Chiraca, rekavši da smetnje s vidom zbog kojih je predsjednik u petak smješten u bolnicu ne prate nikakve druge smetnje. "U subotu sam se susreo s predsjednikom Republike, razgovarao sam s njim i u subotu i u nedjelju, stvari su jednostavne: ima manje smetnje vida na jednom oku koje ne prate nikakve druge smetnje, nije bilo komplikacija", rekao je De Villepin novinarima u radijskoj političkoj emisiji.

GAZA - Predsjednik Palestinske samouprave Mahmud Abbas u nedjelju je izjavio kako će vrlo skoro s Izraelom biti zaključen sporazum o prolasku osoba i dobara granicom između pojasa Gaze i Egipta. "Imamo zamisao koju bismo željeli iznijeti Izraelcima. Nadamo se da ćemo pronaći rješenje za nas i za njih. Važno je da naši građani i roba mogu slobodno cirkulirati", rekao je Abbas ne kazavši više o tome pitanju. U pogledu problema slobodnog prolaska između pojasa Gaze i Zapadne obale sigurnom cestom Abbas je rekao kako se "nada da će se vrlo skoro doći do sporazuma".

MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin smijenio je u nedjelju zapovjednika ruske mornarice i odlikovao sedmoricu članova posade koji su nekoliko dana bili zarobljeni u ruskoj podmornici u Tihom oceanu kod Kamčatke, kao i njihove britanske, japanske i američke spasioce. "Predsjednik Putin zapovjedio je da se admiral flote Vladimir Kurojedov smijeni s dužnosti glavnog zapovjednika vojne flote i otpusti iz vojske", objavio je predsjednikov ured za odnose s javnošću. Na dužnost Kurojedova imenovan je njegov prvi zamjenik Vladimir Masorin.

TOKIO - Tajfun velike snage nazvan Nabi, što na korejskom znači leptir, u nedjelju navečer približio se južnom dijelu Japana, uz obilnu kišu, snažan vjetar i deset metara visoke valove, zbog čega je bez električne energije ostalo nekoliko stotina domaćinstava u blizini arhipelaga Okinawe, izvijestili su meteorolozi. Očekuje se da će tajfun Nabi tijekom noći s nedjelje ne ponedjeljak zahvatiti veći dio otoka Okinawe, a u ponedjeljak bi mogao stići do obala Kyushua, najvećeg japanskog otoka, najavili su japanski prognostičari.

KAIRO - Zadnjeg dana predizborne kampanje u Egiptu gdje će se 7. rujna održati prvi predsjednički izbori s više kandidata, većina Egipćana i promatrača najveću prednost u borbi za predstojeći šestogodišnji mandat daje dosadašnjem predsjedniku Hosniju Mubaraku, prenose u nedjelju agencije. Unatoč tomu što su tijekom protekla tri tjedna političke debate bile žešće nego ikad do sada, mnogi Egipćani sumnjaju da će se nakon izbora 7. rujna ključni problemi s kojima je suočena zemlja, poput nezaposlenosti, siromaštva i korupcije, uspjeti riješiti. Mubarak će na ovim izborima imati čak devet rivala.

VENECIJA - Dvije hrvatske barke, Fiamita iz Rovinja i Falkuša s Visa, prvi put su sudjelovale na tradicionalnoj povijesnoj paradi gondola i drugih plovila koja je u nedjelju održana u Veneciji. Povijesna regata održava se svake godine prve nedjelje u rujnu i jedan je od najtradicionalnijih venecijanskih događaja. Ove godine na paradi su prvi put sudjelovale hrvatske barke, a tom je prigodom u Veneciju doputovalo i istarsko izaslanstvo na čelu s predsjednikom regije Ivanom Jakovčićem koji se sastao s predsjednikom regije Veneto Giancarlom Galanom i s njim razgovarao o suradnji dviju regija i općenito o Hrvatskoj integraciji u Europsku uniju.

PRIŠTINA - Posebni izaslanik glavnog tajnika UN-a za pitanje standarda na Kosovu, Kai Eide, doputovao je u nedjelju u Prištinu. On će tijekom svog boravka na Kosovu pripremiti završni dio izvješća o provedbi standarda koje je međunarodna zajednica postavila pred kosovske vlasti. Za vrijeme četverodnevnog boravka na Kosovu, Eide će razgovarati s kosovskim čelnicima i najvišim međunarodnim predstavnicima, a nakon Kosova će posjetiti i Beograd.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙