FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 2. rujna 2005.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta
ZAGREB, 2. rujna 2005.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta

STOCKHOLM - Uz to što je ustanovio Nobelovu nagradu i izumio dinamit, švedski industrijalac Alfred Noble bio je i dramski pisac i pjesnik. Njegovo djelo "Nemesis", mračna tragedija u četiri čina, po prvi će puta biti izvedena u malom kazalištu u Stockholmu 10. prosinca, na dan dodjele Nobelove nagrade. Nobel je komad napisao tijekom posljednjih godina života a tiskana je pred njegovu smrt. Cijela je naklada drame napisana u prozi, no uglavnom je uništena nakon njegove smrti 1896. godine jer ju je dio švedskog klera smatrao blasfemičnom i skandaloznom. Preostala su svega tri primjerka.

JOHANNESBURG - Građevinski radnici su pri gradnji kompleksa "Kolijevka čovječanstva" u Južnoj Africi, nalazišta koje je UNESCO uvrstio na popis svjetske baštine, u četvrtak slučajno otkrili oruđe i artefakte iz kamenog doba za koje se vjeruje da su stari 500.000 do 1,8 milijuna godina. "Kolijevka čovječanstva" gradi se sedam kilometara od pećina Sterkfontein gdje su nađeni neki od najstarijih dokaza ranog života čovječanstva, primjerice 3,3 milijuna godina gotovo cjelovit fosil Australopiteka. Novi centar za posjetitelje u obliku lubanje, dio je ulaganja u "Kolijevku čovječanstva" u vrijednosti od oko 97 milijuna dolara.

BERLIN - Jedna Njemica zapalila je obiteljsku kuću dok je u garaži pokušavala ubiti pauke pomoću laka za kosu i upaljača. Policija u zapadnonjemačkom gradu Zuelpichu izjavila je da je 34-godišnja žena pokušala zapaliti pauke nakon što ih nije uspjela dotući sprejem. Na mjestu koje je poprskala sprejem odmah je buknula vatra koja se proširila na ogradu oko kuće. Vatrogasci su uspjeli spasiti susjednu kuću. Predstavnik policije ocijenio je da ukupna šteta premašuje 100.000 eura. Nitko nije ozlijeđen, obitelj će morati pronaći novi smještaj, a pauci su u požaru ipak nestali, rekao je.

ZAGREB - New Orleans nema smisla obnavljati jer će nestati u sljedećih sto godina, kazao je geofizičar Klaus Jacob s njujorškog sveučilišta Columbia u razgovoru za milanski Corriere della Sera. "Što će umjetne brane biti više to će sljedeća poplava biti razornija", rekao je Jacob, podsjetivši da je na to upozorio i direktor geološke službe SAD-a upozorio. U razvoju New Orleansa pogreška je napravljena početkom 20. stoljeća kada je izgrađen sustav brana da se Mississippi zadrži u koritu, a čime je narušen prirodan proces nanošenja i uzdizanja zemlje te kopno tone ispod razine mora, objašnjava Jacob.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙