FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poljska obilježila početak Drugog svjetskog rata

GDANJSK, 1. rujna 2005. (Hina/dpa) - Jednominutnim zvukom sirena sratnih brodova Poljska je u četvrtak u lučkom gradu Gdanjskuobilježila 66. godišnjicu napada nacističke Njemačke na tu zemlju ipočetak Drugoga svjetskog rata.
GDANJSK, 1. rujna 2005. (Hina/dpa) - Jednominutnim zvukom sirena s ratnih brodova Poljska je u četvrtak u lučkom gradu Gdanjsku obilježila 66. godišnjicu napada nacističke Njemačke na tu zemlju i početak Drugoga svjetskog rata.

Poljski predsjednik Aleksander Kwasniewski i njemački kolega Horst Koehler predvodili su svečanost polaganja vijenaca ispred velikog ratnog spomenika na poluotoku Westerplatte, mjestu predratne poljske vojarne koja je napadnuta 1. rujna 1939. godine.

Šest godina dugi Drugi svjetski rat u kojem je više od 50 milijuna ljudi izgubilo živote najveći je sukob u svjetskoj povijesti. U njemu se borila 61 država svijeta.

Rat je počeo u ranim jutarnjim satima 1. rujna kada su brodovi nacističke Njemačke napali vojarnu poljske vojske na Westerplatte.

U ratu je živote izgubilo šest milijuna Poljaka, od kojih su tri milijuna bili židovskog podrijetla. Njih milijun ubijeno je u zloglasnom nacističkom logoru smrti u Auschwitzu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙