FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 31. kolovoza 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30sati.
ZAGREB, 31. kolovoza 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

ZAGREB - Odbjegli hrvatski tajkun Hrvoje Petrač uhićen je jutros između četiri i pet sati ujutro na trajektu "Superfast" koji prometuje između grčke luke Igoumenitsa i Ancone, potvrdio je za Hinu predstavnik za tisak grčkog veleposlanstva u Zagrebu Ioannis Tzortzis. "Uhićen je na trajektu", kazao je Tzortzis dodajući da su s njim bila još dva hrvatska državljana čiji identitet nije mogao otkriti zbog istrage. Britanska agencija Reuters, pozivajući se na službene izvore u grčkoj policiji i obalnoj straži, prenosi da je Petrača uhitila grčka obalna straža. Glasnogovornik Vlade Ratko Maček, na upit novinara u Gdanjsku kazao je kako "vlada neće komentirati vijesti o uhićenju Hrvoja Petrača, no da se samo može reći da se sve točke Akcijskog plana ispunjavaju".

BAGDAD - Oko 647 osoba se utopilo, ugušilo ili je pregaženo, a 301 osoba je ozlijeđena u paničnom bijegu do kojeg je došlo zbog straha od napada bombaša samoubojice na bagdadskom mostu u srijedu, usred šijitskog obreda žalovanja, prema najnovijim podacima iz sigurnosnih izvora. Ovim žrtvama treba dodati 7 mrtvih i 37 ozlijeđenih u minobacačkim napadima nedaleko od mauzoleja imama Muse al-Kazema koji su se dogodili prije stampeda, kao i "neutvrđen broj" ljudi koji su umrli pošto su jeli namjerno otrovanu hranu, dodaje isti izvor. Irački premijer Ibrahim Jaafari proglasio je u srijedu, nakon tragedije na mostu, trodnevnu žalost, izvijestila je državna televizija.

GDANJSK - Hrvatski premijer Ivo Sanader, koji u srijedu u Gdanjsku sudjeluje na međunarodnoj konferenciji kojom se obilježava 25. godišnjica sindikata Solidarnost, sastao se tijekom jutra na marginama konferencije s više europskih premijera i zamjenikom britanskog premijera Johnom Lesliem Prescottom, s kojima je razgovarao o provedbi Akcijskog plana i pokretanju pregovora o hrvatskom pristupu Europskoj uniji. Prescott je istaknuo kako Velika Britanija podupire proširenje Unije i kako je to oduvijek bilo britansko stajalište te da bi Britanija bila zadovoljna da se proces proširenja nastavi. No, dodao je Prescott, postoje i vrlo važni uvjeti koje nije postavila Velika Britanija nego sama Europska unija oko suradnje s haškim tribunalom. "Moramo biti uvjereni da je učinjeno najviše što je moguće", kazao je Prescott ocijenivši kako je razgovor s hrvatskim premijerom bio vrlo dobar. "Hrvatska ima generalnu potporu i Velike Britanije, kao predsjedavajućeg Europske unije, i ostalih", rekao je Sanader dodajući da je u razgovorima rečeno i to da Hrvatska treba ispuniti postavljene uvjete, čega je Hrvatska svjesna i želi to ostvariti.

ZAGREB - Pomoćnik ministrice vanjskih poslova Dražen Margeta, u nastavku intenzivnih aktivnosti Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija vezanih uz hrvatski trgovački brod "Mirna", zadržan u indonezijskoj luci Surabaya, razgovarao je ponovno s veleposlanicom Republike Indonezije u Hrvatskoj Sappartini Singgih Kunijoro-Jakti, priopćilo je u srijedu Ministarstvo. Pomoćnik ministrice Margeta izrazio je zadovoljstvo pojačanim angažiranjem indonezijske strane u rješavanju problema, ali je ipak zatražio daljnje ubrzavanje postupka oslobađanja posade i broda kako bi se što prije riješila nastala situacija. Zatražio je također odlazak indonezijske vojske s hrvatskog broda kao i da se što je prije moguće posadi i brodu omogući napuštanje luke Surabaye.

SARAJEVO - Američki general Louis Weber preuzeo je u srijedu u Sarajevu dužnost zapovjednika stožera NATO-a u Bosni i Hercegovini čija je zadaća pomagati preustroj obrambenog sustava te zemlje kao i potraga za optuženima za ratne zločine i borba protiv terorizma. Brigadni general Weber časnik je s prijašnjim iskustvom iz BiH kao i iz operacija američke vojske u Iraku, a u Sarajevo dolazi iz Washingtona gdje je obnašao dužnost načelnika odjela za obuku pri zapovjedništvu kopnenih snaga. Weber je naslijedio generala Stevena Schooka koji je u BiH proveo godinu dana, najprije kao posljednji zapovjednik Stabilizacijskih snaga (SFOR), a zatim i kao prvi zapovjednik stožera NATO-a uspostavljenog u prosincu 2004. godine zajedno s vojnom misijom Europske unije (EUFOR).

ZAGREB - Predsjednik Republike Stjepan Mesić uputio je u srijedu poruku sućuti predsjedniku Sjedinjenih Država Georgeu W. Bushu u povodu katastrofalnog uragana koji je poharao američku obalu Meksičkog zaljeva, uključujući povijesni grad New Orleans, priopćio je Ured predsjednika. "Povodom teške prirodne nepogode u kojoj je život izgubio velik broj Vaših građana te je nanesena i neizmjerna materijalna šteta, molim Vas primite u moje osobno ime, te u ime svih građana Republike Hrvatske izraze najdublje sućuti", stoji u poruci predsjednika Mesića. Uragan Katrina, koji je poharao američke obale Meksičkog zaljeva, ostavio je iza sebe stotine mrtvih i poplavio brojna područja, uključujući povijesno središte New Orleansa.

TALLIN - Estonski premijer Andrus Ansip rekao je kako želi da vojnici iz baltičkih zemalja ostanu u Iraku nakon predviđenog isteka njihova mandata krajem 2005. "Mislim da je u redu da estonski vojnici ostanu u Iraku. Znamo što znači živjeti u takvim uvjetima i pod diktatorstvom i mislim da je prirodno što želimo pomoći drugim narodima da se oslobode diktatorstva", rekao je Ansip za list Postimees. Estonski premijer to je kazao na marginama sastanka s predsjednikom Odbora za međunarodne odnose američkog donjeg doma Kongresa Henryem Hydeom. Hyde predvodi izaslanstvo Kongresa tijekom trodnevnog posjeta Tallinu. U Iraku se pod američkim zapovjedništvom nalazi 40 estonskih vojnika.

LISABON - Požari u Portugalu progutali su ove godine 240.000 hektara šuma, izjavio je u srijedu portugalski ministar unutarnjih poslova Antonio Costa. Požari, izazvani najgorom sušom u povijesti zemlje, desetkovali su od svibnja šume u središnjem i sjevernom Portugalu, nanijeli štete industriji proizvodnje papira i usmrtili 14 ljudi, a brojna sela morala su biti evakuirana. U njihovu gašenju sudjelovali su zrakoplovi iz Italije, Francuske, Njemačke, Španjolske i Nizozemske.

MOSKVA - Ruski naftni magnat i bivši direktor naftne supertvrtke Jukos Mihail Hodorkovski koji je osuđen na devet godina zatvora, najavio je u srijedu da će se kandidirati na izborima za parlamentarnog zastupnika iz moskovskog okruga. "Odlučio sam se kandidirati za zastupnika u Dumi (donjem domu parlamenta) u Moskvi u okrugu 201", čiji je sadašnji zastupnik predao mandat, piše u izjavi objavljenoj na njegovoj internetskoj stranici. Bivši oligarh kojega je prvostupanjski sud u svibnju 2005. osudio na devet godina zatvora zbog utaje poreza, boravi u zatvoru u Moskvi, gdje čeka rješavanje žalbe na presudu. Prema ruskom zakonu, morat će ostati u zatvoru čak i ako ga izaberu za zastupnika.

RIM - Smrtonosna vrsta ptičje gripe koja je zahvatila nekoliko zemalja Azije mogla bi se proširiti kako se ptice budu selile na Bliski istok, u Europu, Južnu Aziju i Afriku, upozorila je UN-ova agencija za hranu i poljoprivredu (FAO) u srijedu. FAO kaže kao bi ptice leteći iz Sibira, gdje je smrtonosni soj virusa H5N1 nedavno otkriven, mogle u skoroj budućnosti prenijeti virus na Kaspijsko i Crno more. Ta područja i zemlje na Balkanu mogle bi postati potencijali ulaz virusa u srednju Europu. "FAO se brine da siromašne zemlje u jugoistočnoj Europi, gdje se ptice selice iz Azije miješaju s ostalima iz sjeverne Europe, neće moći uočiti i spriječiti širenje ptičje gripe", rekao je dužnosnik FAO-a Joseph Domenech.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙