FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 29. kolovoza 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 4,30 sati.
ZAGREB, 29. kolovoza 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

ZAGREB - Demokratski centar (DC) traži od Hrvatskog sabora da proglasi gospodarski pojas i donese zakon o obalnoj straži, istaknuli su predstavnici DC-a u nedjelju na konferenciji za novinare u povodu prijedloga slovenske Vlade o proglašenju ekološkog pojasa na Jadranu. Problem razgraničenja sa Slovenijom na moru treba riješiti na temelju međunarodne arbitraže, a do tada bi se, kako je dogovoreno na zajedničkoj sjednici dviju Vlada na Brijunima, dvije države trebale suzdržavati od jednostranih postupaka i provokacija. Predsjednica DC-a Vesna Škare Ožbolt ocijenila je da proglašavanje gospodarskog pojasa neće značiti ništa, ako se ne uspostavi sustav nadzora, čuvanja i zaštite. DC će stoga predložiti zakon o obalnoj straži na čijoj bi se osnovi obala mogla sustavno nadzirati od Prevlake do Savudrije.

SPLIT - Nevladine udruge iz Splita Centar za razvoj demokracije (CERD) i Građanski otpor nasilju i nepravdi (GON) te Vijeće Srpske nacionalne manjine u Splitu u nedjelju su u priopćenju oštro osudile eksploziju u zaseoku Kadijevići, u Glavini Donjoj, u kojoj nitko nije nastradao. Kako je izvijestila Policijska uprava splitsko-dalmatinska, nepoznati počinitelj u noći sa subote na nedjelju bacio je bombu u dvorište kuće, u vlasništvu 58-godišnjaka, u Glavini Donjoj u Imotskoj krajini, u zaseoku Kadijevići, od čije je eksplozije oštećena kuća. U trenutku eksplozije, navodi policija, u kući je bilo dvanaest ukućana, a nitko nije ozlijeđen. Tijekom nedjelje obavljen je očevid.

OKUČANI - Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor nazočit će u ponedjeljak radovima na istraživanju i otkrivanju mogućeg mjesta još jedne masovne grobnice žrtava srpske agresije na području Brodsko-posavske županije. Na tim će se mjestima, u slučaju pozitivnih ispitivanja, nastaviti s ekshumacijama posmrtnih ostataka. Kako je najavljeno, Jadranka Kosor također će u povodu Međunarodnog dana nestalih osoba, 30. kolovoza, održati tiskovnu konferenciju.

ZAGREB - Prvi dio kapitalnog djela iz povijesti lutkarstva, "Povijest europskoga lutkarstva" (Od začetaka do 19. stoljeća) Henryka Jurkowskog, poljskog povjesničara i teoretičara lutkarstva, predstavljena je u nedjelju u Zagrebu, u sklopu 38. PIF-a, Međunarodnog festivala kazališta lutaka. Na skoro 400 stranica knjiga donosi sintezu lutkarstva od začetaka, od antike i renesansnih te baroknih žanrova do prosvjetiteljstva u kojemu se dotiče engleskog doba, francuskih kazališta i kazališta sjena pa sve do romantizma i 19. stoljeća.

PLOČE - Središnji odbor Europske federacije turističkih novinara iz Rima pismeno je izvijestio Udrugu lađara Neretve da je neretvanski Maraton lađa 2005. predložen za ovogodišnju Međunarodnu turističku povelju Europske federacije turističkih novinara za zasluge u turizmu, priopćila je u nedjelju Udruga lađara Neretve. U pismu se ističe kako je utrka lađa "Neretva 2005." , održana 13. kolovoza na stazi dugoj 22,5 kilometara od Metkovića preko Opuzena do Ploča, promovirala Neretvu i Hrvatsku i izvan njihovih granica. Središnji odbor Europske federacije turističkih novinara također je odao veliko priznanje organizaciji neretvanskog maratona lađa.

LONJA - U Lonji kod Siska utemeljena je u nedjelju Udruga za očuvanje tradicije sela Lonja, "Lonjska hiža", kao nevladina i neprofitabilna udruga koja će raditi na očuvanju identiteta tog mjesta u sisačkoj donjoj Posavini. Za predsjednicu udruge izabrana je Marica Nekić, koja je podsjetila kako je Lonja prije Drugog svjetskog kraja bila općinsko središte s vlastitom industrijom i obrtom, a sada je zapušteno mjesto u kojem se od brojnih obrta očuvala jedino proizvodnja sira. Udruga će obnoviti trodnevno proštenje blagdana Duhova, na kojem će predstaviti svekoliku tradiciju Lonje i Lonjanaca, nastavit će organizaciju tradicionalnog ribolovnog natjecanja ulova soma na bučkalo - "Lonjansku somijadu", te održavati seminare i radionice za mjesno stanovništvo o tradicionalnim, a zamrlim obrtima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙