FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 26. kolovoza 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21sat.
ZAGREB, 26. kolovoza 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - Hrvatska će Vlada osnovati međuresornu radnu skupinu koja će osigurati preduvjete za izgradnju nasipa na Muri, uz granicu sa Slovenijom, zaključeno je na današnjoj sjednici Vlade. Riječ je o 1.800 metara nasipa kod mjesta Podturen, gdje su se izgradnji nasipa za obranu od poplava ispriječila neriješena imovinsko-pravna pitanja između dviju država. Hrvatske vode Vlada je zadužila da pripremi izgradnju 100 metara nasipa u mjestu Križovec, gdje je Mura ovih dana dosegla najveći dosada zabilježeni vodostaj, od 507 cm. Ministar Petar Čobanković ocijenio je da je sustav obrane od poplava dobar, ali je upozorio na nefunkcionalnost detaljne kanalske mreže trećeg i četvrtog reda, koja je u nadležnosti jedinica lokalne samouprave.

ZAGREB - Potpredsjednica Hrvatske socijalno-liberalne stranke (HSLS) Đurđa Adlešić danas je ustvrdila da hrvatska Vlada mora odbiti političko pregovaranje i nadmudrivanje sa Slovenijom te jasno i čvrsto dati do znanja da se spor o granici na moru treba rješavati isključivo na osnovi Konvencije UN-a o pravu mora. "Treba pokazati tko je onaj tko želi rješenje na osnovi međunarodnog prava, a tko političko nadmudrivanje", rekla je Adlešić na konferenciji za novinare i dodala kako joj je logično da Slovenija zna da nema prava proglasiti epikontinentalni pojas i ekološku zonu, ali da, kako je dodala, tom predstavom zapravo ojačava svoju poziciju pred međunarodnu arbitražu.

ZAGREB - Hrvatsko novinarsko društvo i Zbor fotoreportera HND-a najoštrije prosvjeduje zbog fizičkog nasrtaja pripadnika interventne policije na Davora Pongračića, fotoreportera Jutarnjeg lista u Gornjoj Gredi na mjestu prometne nesreće u kojoj je noćas pregažen policajac Dejan Kapetanović. HND u priopćenju tvrdi da je Pongračića neidentificirani pripadnik Interventne jedinice policije šakom udario u potiljak i leđa, grubo ga odgurnuo, pa su mu od udarca pale naočale na koje je zatim netko nagazio. U priopćenju zagrebačke policije o tom događaju stoji da je policija s novinarom obavila razgovor, da se prema njegovim navodima obavljaju obavijesni razgovori i da će u slučaju da se utvrdi propust u postupanju policijskih službenika, pravovremeno biti poduzete odgovarajuće stegovne mjere.

ZAGREB - Pripremno stanje obrane od poplave ukinuto je prije podne za Savu kod Crnca, a očekuje se ukidanje i za Savu kod Jasenovca u Sisačko-moslavačkoj županiji, izvijestio je danas Državni centar 112. Ustava Trebež, koja je zatvorena 24. kolovoza da ne bi došlo do daljnjeg plavljenja Lonjskog polja, odnosno pašnjaka, otvorit će se sutra radi ispuštanja vode s toga područja. Opasnosti od zaobalnih voda nema jer je voda unutar kanala, izvijestio je Državni centar.

ČAKOVEC - Međimurski župan Josip Posavec danas je donio odluku o ukidanju izvanrednog stanja obrane od poplave na području gornjeg toka Mure jer je vodostaj kod Murskog Središća u stalnom opadanju i rijeka više ne prijeti okolnim naseljima. U općinama Goričan, Kotoriba i Donja Dubrava i dalje je na snazi izvanredno stanje obrane od poplava jer je vodostaj tamo još visok, ali za sada ne ugrožava naselja. Župan Josip Posavec i njegov zamjenik Mladen Križaić na današnjoj su konferenciji za novinare u Čakovcu govorili o posljedicama štete. Županijsko čelništvo danas je i službeno proglasilo stanje elementarne nepogode koja je po prvim procjenama prouzročila štetu od najmanje sedam milijuna kuna.

ZAGREB - Radimiru Čačiću nije niti jednim iskazom ili dokumentom utvrđena odgovornost eventualne protupravnosti, niti pogodovanja trgovačkim društvima dok je bio ministar, rekao je danas potpredsjednik HNS-a - liberalnih demokrata Jozo Radoš reagirajući na nalaz saborskog Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa u obavljanju javnih dužnosti kojeg je ujedno i član. Radoš je na konferenciji za novinare ocijenio da je rad povjerenstva služio samo za goli neargumentirani obračun s političkim suparnicima i zbog toga predstavlja jednu od najnižih točaka srozavanja hrvatskog parlamentarizma i zloporabe parlamentarnih ovlasti.

ZAGREB - Predsjednica Hrvatske narodne stranke-liberalni demokrati Vesna Pusić danas je vozeći osobni automobil doživjela prometnu nesreću na 54. kilometru autoceste Zagreb-Rijeka, kod Bosiljeva, priopćeno je iz HNS-a. Prema informacijama iz karlovačke Opće bolnice izvan je životne opasnosti, pri potpunoj je svijesti i dobro se osjeća, ali je iz preventivnih razloga zadržana na bolničkom liječenju. Po prvim informacijama iz Operativno-komunikacijskog centra Ministarstva unutarnjih poslova, riječ je o slijetanju osobnog vozila s kolnika. U nezgodi nije bilo drugih sudionika.

OSIJEK - Nezavisni saborski zastupnik Branimir Glavaš i predsjednik udruge "Pokret za Slavoniju i Baranju", osnovane u srpnju, danas je za rujan najavio osnivačku skupštinu udruge građana koja će se zvati Hrvatski demokratski sabor Slavonije i Baranje (HDSSB). Glavaš je najavio da će se odmah nakon osnivanja udruge održati i njezina osnivačka skupština za Brodsko-posavsku, a onda i za ostale slavonske županije. Zatim će se formirati zajednica udruga pet slavonskih županija, a Glavaš je najavio i da će se s osnivanjem takvih regionalnih udruga krenuti po cijeloj Hrvatskoj. Osnovni cilj udruge HDSSB bit će promicanje interesa Slavonije i Baranje, kazao je Glavaš.

ZAGREB - Hrvatska Vlada na zatvorenom je dijelu današnje sjednice razriješila bivšu ravnateljicu Zagrebačkog Caritasa Jelenu Brajšu članstva u Savjetu za razvoj civilnog društva. Pomoćnikom ministra mora, turizma, prometa i razvitka Vlada je imenovala Igora Camplina. Imenovano je i Upravno vijeće Centra za krš, na čelu s Božidarom Biondićem, koje će pripremiti upis Centra u sudski registar i organizirati početak njegova rada. Za privremenu ravnateljicu Centra imenovana je Ana Brkljačić. Vlada je imenovala i 14-člano povjerenstvo koje će se baviti pitanjima vezanim za zatočene i nestale hrvatske branitelje i civile, na čelu s pukovnikom Ivanom Grujićem.

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je pozvao građane da se ne upuštaju u gradnju bez odgovarajućih dozvola, nakon što su gradski službenici u Kozari putevima zabilježili novu bespravnu gradnju i to na prostoru gdje je predviđena gradnja novog društvenog doma. "Uz svu socijalnu osjetljivost, nećemo tolerirati daljnje širenje bespravne gradnje", naveo je Bandić u priopćenju. Pritom je podsjetio na zaključke Gradskog poglavarstva da će u okviru zakonskih mogućnosti nastojati legalizirati bespravnu gradnju socijalnog tipa koja je registrirana na zračnim orto-foto snimkama u srpnju 2003. uz uvjet da nije na koridorima prometnica, vrijednim zelenim površinama i zemljištima planiranim za druge javne potrebe.

VINKOVCI - Zbog velike štete na poljoprivrednim kulturama prouzročene prekomjernom količinom oborina vukovarsko-srijemski župan Božo Galić proglasio je danas stanje elementarne nepogode za tu županiju. Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda utvrdilo je štete na ratarskim i povrtlarskim kulturama i dugogodišnjim nasadima koje su nastale kao posljedica nevremena praćenog jakim vjetrom i tučom u općinama Tompojevci i Otok te štete na poljoprivrednim kulturama prouzročene prekomjernom količinom oborina, kojih je u srpnju i kolovozu palo više od 300 mililitara po četvornom metru na području Vukovarsko-srijemske županije.

PAZIN - Predsjednik istarskoga Županijskoga odbora HDZ-a Marino Roce izjavio je danas na konferenciji za novinare kako država treba odlučnije postupati u rješavanju pitanja granice sa Slovenijom u Istri. On je najavio da će zbog novih incidenata u Savudrijskoj vali tražiti razgovor s ministricom vanjskih poslova Kolindom Grabar Kitarović. "Trebamo podnijeti prigovor i zatražiti od svih državnih institucija da poduzmu mjere kako bi se izbjegli incidenti", rekao je Roce upozoravajući da bi sukobi ribara mogli eskalirati, a hrvatski ribari reagirati na provokacije slovenskih.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙