FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 25. kolovoza 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30sati.
ZAGREB, 25. kolovoza 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske (URSH) Boris Kunst uputio je Vladi prijedlog hitnih mjera za ublažavanje rasta troškova života koji će, prema predviđanju tog sindikata početkom jeseni porasti za oko 420 kuna. Poskupljenja nafte i naftnih derivata, te najavljena poskupljenja ostalih energenata neizbježno će dovesti do novih poskupljenja brojnih roba i usluga te početkom jeseni za šest do osam posto uzrokovati pad ionako niskog životnog standarda, ustvrdio je Boris Kunst na današnjoj konferenciji za novinare. URSH stoga predlaže Vladi izdvajanje trošarina na gorivo i naknada za ceste i autoceste iz osnovice za plaćanje PDV-a, što bi za desetak posto snizilo maloprodajnu cijenu motornih goriva.

BAJAKOVO - Na autocesti Zagreb-Lipovac, nedaleko Bajakova, oko pedesetak vlasnika kamiona angažiranih za zagrebačku tvrtku Strabag koja gradi posljednje dionice autoceste, obustavili su dovoz šljunka i pijeska jer smatraju da su 32 kune za kubični metar nedostatne za podmirenje njihovih troškova. Riječ je o kooperantskim tvrtkama s područja Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije. S obzirom da je porasla i cijena goriva, što dodatno povećava troškove, prijevoznici su bili prisiljeni tvrtki Strabag uputiti zahtjev za povećanje cijene, ali su predstavnici Strabaga taj zahtjev odbili s obrazloženjem da tvrtka za to nema novca, naveo je Zdenko Vidović, vlasnik kooprantske tvrtke Vidović d. o. o.

ZAGREB - Uoči Međunarodnog dana nestalih osoba, 30. kolovoza, potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor održala je danas radni sastanak s predstavnicima Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja. Nazočni su upoznati s ovogodišnjim programom obilježavanja Međunarodnog dana nestalih osoba u Vinkovcima, kojemu će, po pozivu Saveza udruga, nazočiti i potpredsjednica Kosor, priopćeno je danas iz Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Priopćeno je i kako je potpredsjednica Kosor ponovila je da je pitanje zatočenih i nestalih i u razgovorima s predstavnicima Srbije i Crne Gore nulto pitanje hrvatske Vlade.

ZAGREB - Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader primio je danas generalnog direktora Hrvatskih voda Davorina Androšića koji ga je izvijestio o trenutačnom stanju na poplavljenim područjima, priopćeno je iz Vladina Ureda za odnose s javnošću. U priopćenju se navodi da je premijer Sanader na poplavljene dijelove slavonskih županija jutros uputio ministra poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petra Čobankovića te ministra unutarnjih poslova Ivicu Kirina sa zadaćom da za Vladu žurno pripreme cjelovita izvješća o šteti i potrebama stanovništva. Premijer je od ravnatelja Hrvatskih voda zatražio cjelovito izvješće o stanju nasipa i odvodnih kanala na područjima uz riječne tokove te procjene financijskih sredstava potrebnih za njihovu obnovu i gradnju novih, navodi se u priopćenju.

SPLIT - Saborski zastupnici SDP-a Slavko Linić i Marin Jurjević na današnjoj su konferenciji za novinare u Splitu ustvrdili da Slovenci donose zakone koji duboko zadiru u interese Hrvatske, te da hrvatska Vlada ne poduzima ništa za zaustavljanje nezakonite privatizacije. Marin Jurjević ustvrdio je da najnoviji potezi slovenske vlade (prijedlog zakona o proglašenju ekološke zone i epikontinentalnog pojasa) izravno ugrožavaju interese Hrvatske. Slavko Linić je naveo da je prema izvješću Državne revizije iz travnja ove godine 80 posto privatizacije u Hrvatskoj nezakonito, te da je Sanaderova Vlada sva ta izvješća primila na znanje, ali bez prave reakcije. Linić je ustvrdio je da krivnja leži u članovima Vlade, prvenstvo na potpredsjedniku Damiru Polančecu.

ZAGREB - U prvih sedam mjeseci u Zagrebu je zabilježeno 20 posto manje kriminala nego u istom razdoblju prošle godine, pa policija, unatoč dva neriješena ubojstva i do sada nezabilježenom broju pljački banaka te zaplijenjene količine droga hrvatsku metropolu ocjenjuje mirnim i sigurnim mjestom. "Stanje sigurnosti je zadovoljavajuće, no to ne znači da ono ne može biti bolje i da se građani ne mogu osjećati sigurnije", kazao je danas zamjenik načelnika zagrebačke policije Dubravko Novak. Smanjenje ukupnog broja kaznenih djela za čak 20,1 posto policija pripisuje "poduzetim mjerama" policijskog vodstva, odnosno preraspodjeli službenika, promjeni radnog vremena i pojačavanju tehničke opremljenosti policijskih postaja.

ZAGREB - Pučki pravobranitelj Jurica Malčić uputio je danas Hrvatskom saboru i formalnu inicijativu za pokretanje postupka izmjena i dopuna Zakona o pučkom pravobranitelju. Izmjenom i dopunom Zakona treba utvrditi i detaljnije urediti ovlasti pučkoga pravobranitelja u nekim oblicima nadzora nad radom sudova i sudaca, posebno u odnosu na neopravdano dugo trajanje sudskih postupaka (očite zloporabe ovlasti u upravljanju postupkom i eventualno druga pitanja administrativne i upravne prirode u pravosuđu), navodi Malčić u priopćenju. Također poziva da se Zakon o pučkom pravobranitelju iz 1992. uskladi i s odredbom Ustava kojom su 2000. pučkom pravobranitelju date nove ovlasti i nametnute dužnosti koje zahtijevaju zakonsko normiranje.

DUBROVNIK - Djelatnici Lučke kapetanije Dubrovnik jutros oko 6,30 sati spasili su francuskoga državljanina Xaviera Girarda (1957.) nakon potonuća njegove jedrilice Ali Baba, koja je plovila iz Dubrovnika prema talijanskom gradu Bariju. Jedrilica je potonula na poziciji oko 6,5 nautičkih milja od Dubrovnika i na dubini oko 150 metara, nakon što je posljednjih pola sata tegljenja trup jedrilice bio u potpunosti poplavljen. Kako je priopćeno iz Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka Xavier Girard je sinoć oko 23 sata na poziciji oko 34 nautičke milje od Dubrovnika čuo buku i osjetio jake vibracije s krmenoga dijela plovila, nakon čega se zaustavio motor i počelo je naglo prodiranje mora. Nakon što je uključio crpke, poslao je poziv za pomoć.

ZAGREB - U srijedu rano ujutro u Zagrebu je ukraden još jedan luksuzni terenac BMW X5, što je petnaesti otuđeni automobil takvog tipa na zagrebačkom području od travnja, doznaje se danas u policiji. Prema službenom policijskom izvješću automobil je imao švicarske registarske oznake, a koristio ga je 24-godišnji hrvatski državljanin iz Zagreba. Neslužbeno se doznaje da je riječ o Nikoli Petraču mlađem sinu odbjeglog tajkuna Hrvoja Petrača. Pišući o valu krađa ovog tipa terenaca, mediji su spominjali i mogućnost postojanja krtice u policiji. Krtica navodno na neko vrijeme automobil briše iz policijskog sustava, što kradljivcima omogućuje da ga bez problema odvezu preko granice i tamo preprodaju. Zagrebačka policija takve je tvrdnje ranije odlučno odbacila.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙