FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 24. kolovoza 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 15,30 sati
ZAGREB, 24. kolovoza 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati

OSIJEK - Predsjednik Liberalne stranke Zlatko Benašić i dopredsjednik Zlatko Kramarić na današnjoj su konferenciji za novinare osudili dosadašnji tijek pretvorbe i privatizacije u Hrvatskoj i gradu Osijeku istaknuvši kako je "uglavnom izostavljena moralna dimenzija". Najavljivana revizija nije dala rezultata, a najlošije su prošli radnici pojedinih tvrtaka, premda bi, kako su istaknuli, bilo najpoštenije da su oni dioničari tvrtaka koje su stvarali. U dosadašnjem tijeku privatizacije zaboravljen je socijalni moment, rekao je Benašić. Čelnici LS-a ocijenili su da je sve izglednija privatizacije gradskih komunalnih tvrtaka u Osijeku te procjenjuju da će nakon nje zasigurno uslijediti brojna poskupljenja.

ZAGREB - Ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin izjavio je da niti jedan od od oko 900 djelatnika MUP-a neće ići na odsluženje vojnog roka, na što ih obavezuje novi Zakon o obrani. Policajci koji bi po odredbama novog Zakona trebali "odslužiti vojsku" dobit će odgodu dok se izmjenama Zakona taj problem ne riješi, rekao je Kirin na današnjem razgovoru s novinarima u sjedištu MUP-a. Takvo rješenje, dodao je Kirin, dogovoreno je s ministrom obrane Berislavom Rončevićem, jer "MUP ne može dozvoliti da zbog zakonskih propusta, policijske uprave ostanu bez ljudi i da se na taj način ugrozi sigurnost građana".

ZAGREB - Hrvatski centar za razminiranje (HCR) upozorio je danas da je dio oznaka minske opasnosti oštećen u vremenskim nepogodama u Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji, a dio ih je odnesen, pa apeliraju na lokalnu zajednicu i na stanovništvo koje živi uz minski sumnjiva područja da im dojavi čim uoči gdje takve oznake nedostaju. Tri tima HCR-a u proteklih su nekoliko dana obišla Jasenice, Obrovac, Posedarje i Novigrad u Zadarskoj županiji te Drniš, Prominu i Žitnić u Šibensko-kninskoj županiji gdje su zabilježili da je u nevremenu oštećeno i srušeno 175 oznaka minske opasnosti, a da je nestalo 200 takvih oznaka.

OSIJEK - Predsjednik osječke HVIDR-e Miljenko Kolobarić na današnjoj je konferenciji za novinare osudio "privođenje na obavijesni razgovor u PU osječko-baranjsku 24-godišnjeg mladića koji je u vrijeme Domovinskog rata imao deset godina". Ne ulazeći u to koje su ovlasti policije koja provodi izvidne radnje u vezi s navodnim ratnim zločinom protiv civilnog pučanstva u Osijeku 1991. i 1992., moralno je nedostojno privoditi na obavijesne razgovore djecu hrvatskih branitelja koja su tada većinom bila izvan Osijeka, rekao je Kolobarić. Naveo je kako je u isto vrijeme "u Zagrebu ispitivan otac mladića".

POŽEGA - Voda za piće zdravstveno je ispravna u Požegi, Kutjevu, Kaptolu i Velikoj, rekao je danas Milan Beslić iz komunalnog poduzeća Tekija opovrgavajući informacije o zdravstvenoj neispravnosti vode u tim područjima. "Manjih problema ima jedino na području općine Čaglin. Riječ je o lokalnim vodovodima u naseljima Savski Dol, Ruševo, Paka, Djedinoj Rijeci, Migalovci, te dijelu Čaglina u kojima uglavnom za vrijeme jačih oborina dolazi do zamućenja lokalnih vodovoda. Naše su ekipe i danas na terenu gdje pojačano obavljaju ispiranje vodovodne mreže, kloriranje te pražnjenje malih vodosprema", izjavio je Beslić.

ZAGREB - Hrvatski Crveni križ izvijestio je danas da je stanovništvu poplavljenog područja Međimurske županije poslao pomoć u najpotrebnijim artiklima - pokrivačima, posteljini i madracima. U tijeku je raspodjela 300 pokrivača, 250 kompleta posteljine i 100 madraca na poplavljenom području Međimurske županije, priopćio je danas Crveni križ. Navodi i da će procijeniti dodatne potrebe ugroženog pučanstva te da su u stalnoj vezi s čakovečkim Crvenim križem kako bi zajednički pratili razvoj situacije i pružanja pomoći. Kako bi se život na poplavljenim područjima što prije normalizirao, Crveni će križ nakon povlačenja vode na pogođena područja poslati aparate za isušivanje prostora, navodi se u priopćenju.

ZAGREB/KARLOVAC - U Karlovcu će se od 26. kolovoza do 4. rujna održati tradicionalni 19. Karlovački dani piva, na kojima organizatori očekuju 200 do 300 tisuća posjetitelja. Karlovačke dane piva, kao jednu od najznačajnijih gradskih turističko-gospodarskih manifestacija, danas su u Karlovcu i u Zagrebu predstavili njeni organizatori Grad Karlovac i gradska Turistička zajednica. Ove se godine u deset dana te manifestacije, po riječima karlovačkog dogradonačelnika Igora Horvata, očekuje više posjetitelja nego lani. Uz Karlovčane i posjetitelje iz cijele Hrvatske, očekuju se i strani turisti koji se na putu iz ili prema Plitvicama zaustave na Dane piva.

ZAGREB - Ovogodišnji 38. Međunarodni festival kazališta lutaka PIF, koji će se održati od 26. kolovoza do 2. rujna u Zagrebu, posvećen je ruskom lutkarstvu i na njemu će sudjelovati 19 kazališta iz 11 zemalja. Na festivalu će biti predstavljena najstarija i najcjenjenija ruska lutkarska škola - Sanktpeterburška državna akademija kazališne umjetnosti, koja je lani obilježila 225. obljetnicu djelovanja, rekla je na konferenciji za novinare Livija Kroflin, ravnateljica Međunarodnog centra za usluge u kulturi, koji je i organizator PIF-a. Na festivalu će nastupiti kazališta iz BiH, Bugarske, Češke, Mađarske, Makedonije, Nizozemske, Rusije, Slovenije, Španjolske, Švedske i Hrvatske.

SPLIT - Tridesetogodišnji Kaštelanin uspio je u posljednjih pet mjeseci promijeniti čak 4300 krivotvorenih američkih dolara bez do sada ikakvih posljedica, doznaje se danas iz policije. Kako je izvijestila Policijska uprava splitsko-dalmatinska, otkriven je slučajno jučer kada je u privatnoj mjenjačnici u Kaštelima pokušao promijeniti 300 krivotvorenih dolara, što je djelatnik u mjenjačnici, sumnjajući da su krivotvoreni, odbio učiniti.

KRIŽEVCI - Nepuna dva tjedna nakon dvadesetogodišnjaka koji je kod kuće tiskao lažne novčanice od 200 i 500 kuna, otkriven je u Križevcima još jedan krivotvoritelj novčanica uglavnom od 100 kuna koje je ovaj 28-godišnjak izrađivao na računalu, izvijestila je danas policija. On je, kako je priopćila koprivničko-križevačka Policijska uprava, osnovano sumnjiv da je prošloga i ovoga mjeseca krivotvorenim novčanicama plaćao na benzinskoj postaji u Kenđelovcu uz cestu Zagreb-Bjelovar, a policija je pretragom njegove obiteljske kuće, vikendice i automobila pronašla još 32 novčanice od 100 kuna koje su poslane na stručnu provjeru u Hrvatsku narodnu banku u Zagrebu.

ZAGREB - Pripadnici novog hrvatskog vojnog kontingenta, koji u Afganistanu sudjeluju u mirovnoj misiji ISAF-a, stigli su jutros u zračnu luku u Kabul. U šestom po redu hrvatskom kontingentu je 50 vojnih policajaca i po prvi puta četiri pripadnika medicinskog tima, potvrdili su danas u Ministarstvu obrane RH. Pripadnici hrvatskog kontingenta će, tijekom šestomjesečnog mandata, biti stacionirani u Kabulu u kampu multinacionalnih snaga koje u sklopu mirovne misije NATO-a ISAF održavaju mir u toj zemlji nakon pada talibanskog režima 2001. Danas popodne u Hrvatsku se vraćaju pripadnici 5. hrvatskog kontingenta misije ISAF, njih 50, koji su u Afganistanu boravili od veljače.

ZAGREB - Provincijalat Franjevačke provincije sv. Jeronima iz Zadra i Provincijalat Hercegovačke franjevačke provincije iz Mostara potpisali su jučer ugovor po kojemu Hercegovačka provincija prima u najam otok Badiju u trajanju od devedeset i devet godina, objavljeno je danas na internetskim stranicama Hercegovačke franjevačke provincije. Ugovor su u samostanu na Badiji pokraj otoka Korčule potpisali provincijali fra Bernardin Škunca iz Zadra i fra Slavko Soldo iz Mostara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙