FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 24. kolovoza 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 12,30 sati.
ZAGREB, 24. kolovoza 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 12,30 sati.

BUKUREŠT - Sedam je osoba poginulo, a četiri su bolnički zbrinute zbog olujnih kiša koje su se srušile na središnju Rumunjsku noću s utorka na srijedu, objavile su lokalne vlasti. S novim žrtvama ukupno je 25 osoba poginulo u tjedan dana u Rumunjskoj zbog kiša i poplava, dok se jedno dijete smatra nestalim. Sedam žrtava novih katastrofalnih kiša redom su starije osobe koje je odnijela bujica.

BEČ - Tijelo muškarca pronađeno je u srijedu ujutro u poplavljenom podrumu na zapadu Austrije, čime je broj poginulih ili nestalih u toj zemlji zbog vremenskih nepogoda u tri dana narastao na četiri. Poplave, koje su pogodile zapadne pokrajine Vorarlberg i Tirol u Austriji kao i Švicarsku te pokrajinu Bavarsku u Njemačkoj, trebale bi se, međutim, polako smirivati od srijede u Austriji, predviđaju meteorolozi.

MOSTAR - Zapovjednik EUFOR-a general David Leakey je u izjavi, koju u srijedu prenosi bosanskohercegovački tisak, rekao kako u BiH trenutačno ne postoje kampovi za obuku terorističkih organizacija. General Leakey je to izjavio komentirajući najnovije tvrdnje američkih medija, koje je prenose i mediji u BiH, po kojima se teroristi, koji su prije imali za cilj napade na SAD, sada nalaze u BiH. Kao dokaz za takve tvrdnje američki mediji objavili su i video snimku za koju su ustvrdili da prikazuje kamp za obuku terorista u BiH, te da je snimljena potkraj 2004. Leakey je kazao da je kampova u BiH bilo netom nakon rata, ali su svojedobno locirani i više ih nema.

LISABON - Portugalski vatrogasci uspjeli su staviti pod nadzor brojne šumske požare u noći s utorka na srijedu, u središnjem i sjevernom dijelu zemlje, objavile su službe spašavanja. U srijedu ujutro bilo je samo pet požara izvan kontrole nasuprot 21 u utorak navečer, prema najnovijim podacima koje je rano u srijedu objavila Nacionalna služba vatrogasaca i civilne zaštite. Pet požara koji nisu pod kontrolom pustoše u središnjem dijelu, u okrugu Coimbra i Viseu, te na sjeveru u okrugu Viana de Castelo. Pad temperatura i magla puno su pomogli vatrogascima i vojnicima, njih 3000, koji se svakodnevno bore protiv požara u zemlji.

JERUZALEM - Izrael je naredio konfiskaciju 120 hektara palestinske zemlje kako bi podigao ogradu oko kolonije Maale Adoumim na Zapadnoj obali, objavljeno je u srijedu iz izraelskih i palestinskih izvora. Trasu ograde odobrio je pravni savjetnik izraelske vlade Menahem Mazouz, kazao je dužnosnik kabineta izraelskog premijera Ariela Sharona. Gradnja ograde trebala bi omogućiti širenje naselja Maale Adoumim (28.000 stanovnika) i povezati to naselje sa židovskim četvrtima u okupiranom istočnom dijelu Jeruzalema koja je Izrael pripojio u lipnju 1967. Palestinski stručnjak za kolonizaciju Khalil Toufaqji kazao je da će se tim projektom otcijepiti sjever Zapadne obale od juga i promijeniti demografiju Jeruzalema u korist Izraela.

HAWIJA - Oko 400 sunitskih Arapa te šijita, sljedbenika radikalnog vjerskog vođe Moqtade al-Sadra, okupilo se u srijedu u Hawiji jugozapadno od Kirkuka prosvjedujući protiv prijedloga ustava kojim se planira federalno ustrojstvo Iraka. Natpisima "Da za jedinstvo, ne za podjelu" te "Cijeli Irak je za sve Iračane" prosvjednici su se odazvali pozivu sunitskog plemenskog vođe šeika Abdula-Rahmana Mizhera. Mnogi se Arapi u Hawiji protive federalizaciji jer je smatraju taktikom kurdskog naroda da širi svoje granice samouprave na ostali dio sjevera.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙