FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Međunarodni dan sjećanja na trgovinu robljem i njezino ukidanje - 23. kolovoza

ZAGREB, 22. kolovoza 2005. (Hina) - Generalni direktor UNESCO-aKoichiro Matsuura u poruci upućenoj u povodu 23. kolovoza -Međunarodnoga dana sjećanja na trgovinu robljem i njezino ukidanjepoziva da se intenziviraju napori na razvijanju svijesti o ropstvukao tragediji koja pogađa čitavo čovječanstvo.
ZAGREB, 22. kolovoza 2005. (Hina) - Generalni direktor UNESCO-a Koichiro Matsuura u poruci upućenoj u povodu 23. kolovoza - Međunarodnoga dana sjećanja na trgovinu robljem i njezino ukidanje poziva da se intenziviraju napori na razvijanju svijesti o ropstvu kao tragediji koja pogađa čitavo čovječanstvo.

U poruci generalnoga direktora UNESCO-a koju je medijima današnjim priopćenjem posredovalo Ministarstvo kulture ističe se da UNESCO, kad je riječ o tragediji ropstva, nema samo zadaću sjećanja nego i moralnu obvezu da djeluje kao nadzorno tijelo.

Matsuura podsjeća se da je cilj obilježavanja toga međunarodnog dana ugraditi u svjetsko kolektivno sjećanje trgovinu robljem te ističe da nam pruža i priliku da, sukladno ciljevima interkulturalnoga projekta "Put robova", zajednički promislimo povijesne uzroke i implikacije te tragedije i njezine trajne posljedice na Europu, obje Amerike, Karibe i područje Indijskoga oceana - zapravo na cijeli svijet.

Dodaje da nas na intenzivnije djelovanje potiče činjenica da je Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila 2004. "Međunarodnom godinom sjećanja na borbu protiv ropstva i njegovo ukidanje" čije se obilježavanje diljem svijeta podudaralo s desetom godišnjicom projekta "Put robova" koji je, navodi se, izazvao veliko zanimanje diljem svijeta.

Iako trgovina robljem, ropstvo i njihovo ukidanje pripadaju povijesti ipak nisu samo dio prošlosti, upozorava generalni direktor UNESCO-a te ističe da nam omogućuju da bolje shvatimo sadašnjost u kojoj još postoje rasizam i diskriminacija naslijeđeni iz toga tragičnog poglavlja povijesti. Osim toga, dodaje Matsuura, otvaraju pitanja vezana za budućnost i potiču nas da razmislimo o izgradnji novih oblika građanstva s obzirom na to da društva u sve većoj mjeri postaju multi-etnička i multikulturalna. Otkrivaju nam i da je, usprkos ustrojavanju najradikalnijih stereotipova i primjeni najbrutalnijih diskriminirajućih politika, ostvaren pomak prema multikulturalnoj komunikaciji koja nudi nove mogućnosti dijaloga.

Rezolucijom 29 C/40 Opća konferencija Ujedinjenih naroda proglasila je 23. kolovoza Međunarodnim danom sjećanja na trgovinu robljem i njezino ukidanje. Taj je datum odabran kao spomen na pobunu u Saint-Dominigueu (danas Haitiju i Dominikanskoj Republici) u noći s 22. na 23. kolovoza 1791. koja je odigrala ključnu ulogu u ukidanju transatlantske trgovine robljem i emancipaciji naroda Latinske Amerike i Kariba.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙