FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 19. kolovoza 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.
ZAGREB, 19. kolovoza 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.

ZAGREB - Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić danas je Državnoodvjetničkom vijeću podnio stegovni zahtjev protiv svoje suspendirane zamjenice Božice Cvjetko, u kojem traži njezino razrješenje, zbog sumnje da je zataškala zlostavljanje mentalno retardirane djece u Caritasovom domu u Brezovici. U današnjem priopćenju Bajić navodi da je stegovni zahtjev protiv Cvjetko podnio nakon iscrpnih stegovnih izvida tijekom kojih je pribavljena potrebna dokumentacija i izjave osoba koje su u državnom odvjetništvu i policiji radile na predmetima seksualnih zlouporaba u domu Brezovica.

SPLIT - Koordinacija udruga hrvatskih cestovnih prijevoznika na današnjem sastanku u Splitu odlučila je da će sutra održati prosvjed u Šibeniku s početkom u osam sati. Prijevoznici, a za sada je najavljen prosvjed s više od 350 kamiona okupit će se kod upravne zgrade TLM-a i prosvjedovat usporenom vožnjom ulicama Šibenika i oko tvornice. Prosvjed, koji je prijavljen policiji, organiziraju tri prijevozničke udruge s područja Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije, te Udruga hrvatskih cestovnih prijevoznika. Prosvjed prijevoznika organizira se zbog nezadovoljstva prodajom transportnog dijela šibenske Tvornice lakih metala (TLM) slovenskoj tvrtki Viato-Vektor. Ta prodaja, tvrde prijevoznici, nije obavljena po zakonu i njome je ugrožena egzistencija više od tisuću dalmatinskih autoprijevoznika.

ZAGREB - Potpredsjednica HSLS-a Đurđa Adlešić i predsjednik Skupštine Udruge cestovnih prijevoznika Dragutin Kranjčec pozvali su danas Vladu da poništi natječaj za prodaju dijelova šibenskog TLM-a i tako izbjegne blokadu prometnica koju su za predstojeći vikend najavili dalmatinski autoprijevoznici. Kranjčec je, na konferenciji u središnjici HSLS-a, čiji je član, ustvrdio da je prodaja radne jedinice TLM-a slovenskoj tvrtci namještena. Da je tomu tako, smatra Kranjčec, pokazuje i podatak da je industrijsko zemljište u šibeniku Slovencima prodano po cijeni od 59 kuna po četvornom metru.

ZAGREB - Potpredsjednica HSLS-a Đurđa Adlešić izjavila je danas da za slučaj Liburnia Riviera Hotela odgovornima smatra sadašnju, ali i bivšu Vladu Ivice Račana. Pozivajući da se do kraja utvrdi tko je odgovoran za nagodbu s fondovima, koju je Vlada naknadno povukla, Adlešić je na konfrenciji za novinare HSLS-a odbacila tvrdnje da Vlada nije znala za nepravilnosti u postupku nagodbe. "Ako je točno da je Sporazum o nagodbi potpisan još dok je potpredsjednik Vlade bio Andrija Hebrang, postavlja se pitanje zašto se toliko čekalo s realizacijom", kazala je Adlešić, ocjenjujući da je primjenu sporazuma Vlada odgađala zbog izbora.

OSIJEK - Čelnici Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Osječko-baranjske županije danas su, nakon sastanka održanog u vezi s pozivom načelnika Policijske uprave osječko-baranjske Vladimira Fabera da dođu na obavijesni razgovor u policiju, poručili kako bi "bilo bolje da policija istražuje problem droge i kriminala u Osijeku, a ne da uznemirava hrvatske branitelje". Na konferenciji za novinare poslije sastanka predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Šimun Bubalo neprimjerenim je ocijenio poziv načelnika policije na obavijesni razgovor vezan uz događanja u Osijeku 1991. i 1992. Od 11 udruga proizašlih iz Domovinskog rata, koliko ih je obuhvaćeno Koordinacijom udruga, četiri su najavile odlazak na sastanak s načelnikom Faberom.

ZAGREB - Saborsko istražno povjerenstvo za Radimira Čačića i Zlatka Tomčića danas se, prihvaćanjem dijela zaključaka i najvećeg dijela izvješća s kojim će u rujnu izaći pred Hrvatski sabor, približilo završetku svog šestomjesečnog rada kojemu rok ističe za šest dana. Povjerenstvo je zaključilo da je u skladu sa zakonom šest ugovora koje je tvrtka Capital ing, u kojoj Tomčić, bivši predsjednik Sabora, ima 22 posto vlasništva, od 2000. do 2003. sklapala s državom, odnosno ministarstvima. No, utvrđeno je i da je kod nekih ugovora nužna prethodna suglasnost Vladina Ureda za javnu nabavu pribavljena tek nakon njihova sklapanja, što se protivi zakonskim propisima.

ZAGREB - Vijeće Hrvatske agencije za telekomunikacije na svojoj je današnjoj sjednici odlučilo raspisati javne natječaje za davanje koncesija za uporabu frekvencija za obavljanje telekomunikacijskih usluga u nepokretnoj telekomunikacijskoj mreži uz uporabu radiofrekvencijskog spektra na području Grada Zagreba, Splitsko-dalmatinske i Primorsko-goranske županije. Riječ je, pojašnjavaju iz Agencije, o koncesijama kojima se putem digitalne tehnologije, odnosno nepokretnog bežičnog pristupa, omogućava davanje javne govorne usluge i prijenosa podataka.

PULA - Glasnogovornik Policijske uprave istarske Robert Pavleković izvijestio je danas kako još nije donesena odluka, odnosno rješenje o zabrani koncerta kontroverznog američkog pjevača Merilyna Mansona, čije je održavanje u pulskoj Areni najavljeno za 22. kolovoza. Glasnogovornik Policijske uprave istarske na konferenciji za novinare je potvrdio kako je "organizator koncerta, pulska udruga 'United', upoznat sa svim radnjama koje mora poduzeti kako ne bi došlo do težeg remećenja javnog reda i mira, odnosno teškog kršenja morala, jer se, napomenuo je, "koncert može i prekinuti".

SPLIT - Vlasnici stanova i poslovnih prostora u zgradi Lazarice danas su prosvjedovali pred tom zgradom zatraživši obustavu rušenja do rješenja sudskih sporova. S prosvjeda su Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva uputili apel da se s rušenjem prestane dok se ne okonča pet sporova oko te zgrade koji se vode na ustavnom, upravnom i općinskom sudu. Mirni prosvjed u jednom se trenutku pretvorio u incidentnu situaciju jer je zbog gužve bio obustavljen promet Spinčićevom ulicom. S obzirom da prosvjed nije bio najavljen reagirala je policija i prosvjednicima naredila da se raziđu. Radovi na rušenju bespravno sagrađene zgrade Lazarice su u tijeku. Strojevi se nalaze na južnim etažama.

SPLIT - Eksploziju plina 28. lipnja ove godine u pizzeriji Spalatin u Splitu, u kojoj je više stranih i domaćih gostiju teže i lakše ozlijeđeno, prouzročilo je nestručno priključivanje gumenih crijeva na plinsku instalaciju, priopćila je danas Policijska uprava splitsko-dalmatinska. Protiv vlasnika pizzerije Spalatin podnesena je kaznena prijava zbog teškog ugrožavanja opće sigurnosti i dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙