FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 18. kolovoza 2005. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta
ZAGREB, 18. kolovoza 2005. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta

SINGAPUR - Znanstvenici iz Singapura objavili su da su izumili akumulator na urin koji se može koristiti u medicinskim pretragama. Vladin Institut za bioinženjering i nanotehnologiju objavio je na svojoj Internet stranici da je taj aparat "izvrstan izvor energije za jeftine i dostupne testove na različite bolesti, kao što je dijabetes". Mokraća se koristi za testiranje dijabetesa, bubrežnih bolesti i trudnoće, a u institutu tvrde da je akumulator idealan upravo za tu vrstu pretraga. Sprava radi tako da se urin stavi na specijalni filter papir koji aktivira katodu, a ona potom proizvodi oko 1.5 volti električne energije.

MOSKVA - Ured gradonačelnika Sankt-Petersburga odlučio je od sljedeće godine stranim turistima ponuditi prijenose alarme kako bi se zaštitili od džepara, piše u srijedu ruski dnevni list Izvestia. Svaki turist moći će u policiji unajmiti uređaj koji će mu omogućiti da pozove naoružanu policijsku ophodnju u slučaju opasnosti. Program zaštite za razdoblje 2006-2008. predviđa i postavljanje video-kamera na najprometnijim mjestima i učenje nekoliko temeljnih fraza stranog jezika za policiju. Strani turisti - najčešće Finci, Amerikanci i Francuzi - bili su žrtve 557 napada u Sankt-Petersburgu tijekom prvih sedam mjeseci ove godine, zbog čega je zabilježen i pad broja turista tijekom sezone.

NEW YORK - Čaša narančina soka dnevno može spriječiti nastanak artritisa, a čini se da su za to odgovorni karotenoidi koji se inače mogu naći u određenim vrstama voća i povrća, objavili su britanski znanstvenici. Prethodna istraživanja upućivala su na to da karotenoidi, kemijske tvari odgovorne za boju voća i povrća, smanjuju upale jer djeluju antioksidativno. Za razliku od tih karotenoida, konzumacija dva druga vrlo poznata, luteina i lycopena, nije štitila od artritisa. "Ti podaci pružaju čvrste dokaze da neki antioksidansi, kao što su karotenoidi beta-cryptoxanthin i zeaxanthin kao i vitamin C mogu spriječiti nastanak artritisa", zaključuju znanstvenici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙