FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 17. kolovoza 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 12,30 sati.
ZAGREB, 17. kolovoza 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 12,30 sati.

KISSOUFIM - Prvi autobus s evakuiranim Izraelcima iz pojasa Gaze stigao je u srijedu ujutro u Izrael, prešavši preko nadzorne točke Kissoufim. Tridesetak putnika vrijeđalo je izraelske vojnike i policajce koji su se nalazili na toj kontrolnoj točki na jugu Izraela. Prvi stanovnici naselja Morag također su se autobusom uputili prema Izraelu, nakon što su prihvatili izaći iz dječjeg vrtića i lokalne sinagoge u koje su se zatvorili. Izraelska vojska priopćila je da će se evakuacija vjerojatno završiti kroz nekoliko dana.

SOFIJA - Nova bugarska vlada premijera Sergeja Staniševa u srijedu je službeno preuzela dužnost, a glavni joj je cilj uvesti zemlju 2007. godine u Europsku uniju. "To je nacionalni prioritet", rekao je Stanišev obećavši da će učiniti "sve što je moguće" da bi se ubrzale reforme i osiguralo punopravno članstvo u Uniji u tom roku. Stanišev vodi tročlanu koaliciju u kojoj su njegova Socijalistička stranka, Nacionalni pokret bivšeg premijera Simeona Sakskoburgotskog i stranke etničkih Turaka DPS.

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić uputio je brzojav sućuti francuskom predsjedniku Jacquesu Chiracu povodom nesreće zrakoplova s francuskim putnicima u Venezueli, priopćio je u srijedu Ured predsjednika. "Potresen viješću o tragičnoj nesreći u kojoj je stradao velik broj vaših državljana primite izraze najdublje sućuti u moje osobno ime i u ime građana Republike Hrvatske", stoji u poruci predsjednika Mesića.

BANJA LUKA - Na Mrakovici kod Prijedora u srijedu se, na poticaj premijera Republike Srpske Pere Bukejlovića, održava sastanak predstavnika vlada RS i Federacije BiH i Vijeća ministara BiH na kojem će se raspravljati o reformi policijskih struktura u BiH kako bi se ispunile preostale obveze iz Studije izvodljivosti i otvorili pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju BiH Europskoj uniji. Iz izvora bliskog vladi RS saznaje se da će se ustrajati pri stavu kako je neprihvatljivo da policijske regije prelaze međuentitetsku crtu razdvajanja, što podrazumijeva ostanak punih nadležnosti MUP-a RS, 'entitetsko' financiranje policije i formiranje pet policijskih regija u RS.

ZAGREB/DACCA - Serija eksplozija, po nekim izvorima njih čak pedesetak, zabilježena je u srijedu u Dacci i nekoliko drugih gradova u Bangladešu, a u tim je napadima ranjeno 19 osoba, javljaju svjetske agencije. Kako javlja agencija Associated Press navodeći policijske izvore, bombe su očito kućne izrade i sposobne počiniti samo manju štetu. Zasad nitko nije preuzeo odgovornost za te napade, ali leci zabranjene islamske skupine Jumatul Mujahedin koja se zalaže za islamsku državu, pronađeni su na poprištu eksplozija u Dacci i još tri grada.

ZAGREB/DEN HAAG - Haško suđenje bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću nastavljeno je u srijedu, nakon ljetne stanke, svjedočenjem prvog Albanca koji se pojavljuje kao svjedok obrane. Svjedok Muharem Ibraj, kosovski Albanac iz okolice Đakovice koji je koncem 90-ih bio pripadnik seoskih snaga sigurnosti, u svom svjedočenju počeo je opisivati ustroj i naoružanje snaga kosovskih Albanaca. Milošević je najavio skoro izvođenje haškog optuženika Vojislava Šešelja kao svjedoka obrane.

RIM - Pred rimskim sudom počelo je u srijedu saslušanje u postupku izručenja osumnjičenog londonskog bombaša Hamdia Issaca kojeg britanske vlasti traže zbog neuspjelog napada na postaju podzemne željeznice Shepherd's Bush. Issac je bio prisutan na saslušanju koje je, uz iznimne mjere sigurnosti, počelo nešto iza devet sati po lokalnom vremenu. Talijanski tužitelji rekli su da mogu tražiti samo privremeno izručenje Issaca Britaniji. Zastupnik Velike Britanije, pak, najavio je da će tražiti trajno izručenje Issaca, poznatog i kao Osman Hussain, rekavši kako britansko zakonodavstvo ne predviđa privremenu ekstradikciju.

DŽAKARTA - Indonezija, prva muslimanska i četvrta najmnogoljudnija zemlja na svijetu, obilježava u srijedu 60 godina neovisnosti u nadi da će u separatističkoj pokrajini Acehu napokon zaživjeti mir. Velikoj obljetnici prethodilo je, naime, prije dva dana potpisivanje povijesnog mirovnog sporazuma između vlade u Džakarti i pobunjenika iz Aceha kojim bi se trebao okončati tridesetogodišnji sukob u kojemu je poginulo 15.000 ljudi. Tim povodom vlasti u Acehu najavile su da će iz zatvora pustiti gotovo 300 separatističkih pobunjenika, od kojih neki izdržavaju osmogodišnje kazne.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙