FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izvješća sa svjetskih tržišta od 16. kolovoza 2005. godine

ZAGREB, 16. kolovoza 2005. (Hina) - Izvješća sa svjetskih tržišta od16. kolovoza 2005. godine
ZAGREB, 16. kolovoza 2005. (Hina) - Izvješća sa svjetskih tržišta od 16. kolovoza 2005. godine

HINA - Financijski servis

a) Indeksi na najznačajnijim svjetskim burzama u 12:00

Burza / Indeks TRENUTNI ZATVARANJE

--------------------------------------------------

New York/DJIA 10.600,30 10.685,89

Tokyo/NIKKEI 12.315,67 12.261,68

London/FTSE-100 5.339,70 5.344,20

Frankfurt/DAX 30 4.947,60 4.922,34

--------------------------------------------------

Cijene američkih dionica u ponedjeljak su porasle uslijed pada cijena nafte s rekordnih razina iznad 67 dolara i najnovijih gospodarskih pokazatelja koji govore da je najveće svjetsko gospodarstvo, kako se čini, na čvrstim temeljima.

Njujorški Dow Jones ojačao je 0,32 posto, dosegnuvši 10.634 boda. Tehnološki Nasdaq indeks dobio je na vrijednosti gotovo 0,5 posto, popevši se na 2.167 bodova.

Cijene nafte na svjetskom su tržištu nešto usporile svoji vrtoglavi rast, tako da je barel na njujorškom tržištu u ponedjeljak pojeftinio 59 centi na 66,27 dolara, potaknuvši jačanje dionica.

"To je reakcija olakšanja", kazao je Jim Awad, direktor Awad Asset Managementa u New Yorku. "Zabilježili smo blagu refleksnu reakciju na činjenicu da se cijena nafte spustila".

Visoke cijene nafte obično su loše za dionice, jer povećavaju troškove kompanije i umanjuju osobnu potrošnju. Analitičari kažu da će ulagači u dionice s velikom pozornošću pratiti kretanje cijena nafte tijekom čitavog tjedna. "Nesumnjivo ćemo biti vrlo senzitivni na naftu", kazao je Scott Wren, viši dionički strateg u A.G. Edwards & Sons.

Na strani dobrih gospodarskih izvješća izdvajaju se ono iz njujorške podružnice američke središnje banke Fed koje pokazuju rast broja novih narudžbi i zaposlenosti u tvornicama američke savezne države New York u kolovozu na mjesečnoj razini, iako je rast ukupnih proizvođačkih aktivnosti usporio. Drugo izvješće Fedove podružnice iz Philadelphie pokazalo je da su ekonomisti podigli svoje procjene rasta američkog BDP-a u 2005.

Od gospodarski senzitivnih dionica sadržanih u Dow indeksu po dobitcima su se isticale one Boeinga i Procter&Gamblea, na dobitku 1,4 i 1,2 posto.

Na strani dobitnika bili su još Apple, čije su dionice poskupjele 3,4 posto te Time Warner koji je zabilježio rast cijena dionica od 1,4 posto nakon što je milijarder i značajan ulagač u dionice Carl Icahn izašao s nekim ponudama vezanim za tu medijsku kompaniju.

Od najvećih se postotnih dobitnika isticao Agilent Technologiese, čije su dionice poskočile 14,8 posto nakon što je taj proizvođač elektroničke opreme za mjerenja izjavio da planira prodati svoj dio poslovanja s poluvodičima.

Cijene europskih dionica pritisnule su pak rekordne cijene nafte koje slabe izglede za rast korporativnih zarada, no njihove su gubitke ograničile vijesti vezane uz preuzimanja. Londonski Ftse indeks oslabio je pritom blagih 0,03 posto na 5.344 bodova, dok se frankfurtski DAX spustio za 0,3 posto na 4.922 bodova.

Cijene europskih dionica ostvarile su u utorak skok prema novim najvišim razinama u zadnje tri godine pod utjecajem nastavka klizanja cijena nafte s rekordnih razina i jačanja dionica medijskog sektora.

Frankfurtski DAX indeks do podneva je bio na dobitku od 0,5 posto dosegnuvši 4.947 bodova. No, londonski Ftse indeks istodobno je oslabio blagih 0,08 posto na 5.339 bodova, nakon objave podatka o najvišoj stopi inflacije u Britaniji od 1997, gušeći nade u daljnje smanjenje kamatnih stopa.

Najveći dobitnici zabilježeni su u sektoru medija, predvođeni francuskom tvrtkom Vivendi Universal, čije su dionice osnažile 2,3 posto. Na većem dobitku su bile i dionice novinske agencije Reuters. Jačanje tih dionica dealeri pripisuju pozitivnim procjenama J.P. Morgana i financijske grupe Man.

Dionice Dow Jonesa porasle su 15 posto na njujorškoj burzi nakon što je New York Post objavio da članovi obitelji koja je vlasnik njegova kontrolnog udjela požuruje na prodaju. Ojačale su i dionice njemačkog osiguravatelja Allianza, nekih 2,2 posto, nakon što im je CSFB podigla rejting.

Iako je pad cijena nafte općenito poticajan za dionice jer smanjuje troškove kompanija, nerijetko ide na štetu naftnih kompanija. Naime, dionice divova naftne industrije Royal Dutch Shell i ENI-ja oslabile su po približno jedan posto nakon što je cijena nafte pala ispod 66 dolara po barelu, uslijed očekivanja trgovaca da će najnovije tjedno izvješće američke vlade pokazati rast zaliha sirove nafte.

Na gubitku su bile i dionice Cable& Wirelessa pošto je ta britanska telekom tvrtka pristala kupiti konkurentsku kompaniju Energis u privatnom vlasništvu. Njezine dionice potonule su za pet posto uslijed manjeg od očekivanog sinergijskog učinka toga sporazuma i suspenzije otkupa dionica.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je gotovo 0,5 posto na 12.315 bodova.

b) Tečajevi najznačajnijih svjetskih valuta u 12:00

TRENUTNI NAJVIŠI NAJNIŽI

-------------------------------------------------

Euro/USD 1,2339 1,2373 1,2328

USD/JPY 109,18 109,48 109,05

GBP/USD 1,8110 1,8146 1,8057

USD/CHF 1,2574 1,2587 1,2542

-------------------------------------------------

Tečaj dolara na svjetskim je deviznim tržištima u utorak blago korigiran nakon snažnog uzleta u ponedjeljak kojeg je potaknuo bolji od očekivanja pritok kapitala u SAD, dok je tečaj jena dosegnuo najvišu razinu prema dolaru u zadnjih sedam tjedana zbog rastućeg optimizma u pogledu japanskog gospodarstva.

Tako se do podneva eurom trgovalo po 1,2337 dolara. Britanska funta stajala je 1,811 dolara, a švicarskom valutom trgovalo se po 1,2574 franaka za dolar.

Najnovije izvješće u ponedjeljak je pokazalo da je SAD u lipnju privukao 71,2 milijardi inozemnog kapitala, znatno iznad očekivanja tržišta u visini 65 milijardi, te mnogo više nego u svibnju zabilježenih 55,8 milijardi. Pritok kapitala znatno je premašio i manjak SAD-a u razmjeni sa svijetom u tome mjesecu, koji je iznosio 58,8 milijardi dolara.

To je potaknulo uzlet tečaja dolara u ponedjeljak, međutim dan kasnije njegov tečaj malo je korigiran prema najvažnijim svjetskim valutama u očekivanju podatka o inflaciji u SAD-u. On je ključan zbog budućeg tijeka zaoštravanja monetarne politike u najvećem svjetskom gospodarstvu.

Istodobno, tečaj jena uzletio je na 109,05 jena za dolar, najvišu razinu u zadnjih sedam tjedana, ojačan rastom optimizma ulagača oko japanskog gospodarskog oporavka, koji potiče i velike kupovine japanskih dionica te privlači golemi kapital iz inozemstva.

Trgovci ističu da snaga jena djelomice leži i u optimizmu da će japanski premijer Junichiro Koizumi pobijediti na izborima 11. rujna te da će potaknuti gospodarske reforme u zemlji. Ipak, upozoravaju da bi jen mogao u nadolazećim tjednima oscilirati ovisno o rezultatima ispitivanja javnog mnijenja oko izbornih rezultata.

"Ako stvari krenu nepovoljno za Koizumija, jen bi lako mogao izgubiti na tečaju prema dolaru za dva-tri jena", rekao je jedan japanski trgovac. U kratkom roku trgovci očekuju spuštanje tečaja dolara ispod 109 jena uslijed jačanja cijena dionica na Tokijskoj burzi.

c) iznos LIBOR-a na dan:

----------------------------------------------------

jedan jedan tri šest

datum tip tjedan% mjesec% mjeseca% mjeseci%

----------------------------------------------------

16.08. USLIB 3,56 3,58 3,80 4,03

16.08. EULIB 2,10 2,11 2,13 2,16

----------------------------------------------------

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙