FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 11. kolovoza 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.
ZAGREB, 11. kolovoza 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.

ZAGREB - Danas, nešto poslije podneva počela je sanacija tekućega plina iz vagonskih cisterni koje su 5. kolovoza iskliznule i prevrnule se u kolodvoru Deanovec kod Ivanić Grada. Plin je zapaljen na baklji montiranoj na kraju cjevovoda oko 200 metara od mjesta prevrtanja cisterni, priopćeno je iz Hrvatskih željeznica. Okolno stanovništvo evakuirano je na nekoliko sati, a željeznički promet privremeno je bio obustavljen do 13,20 sati. HŽ navodi da se stanari mogu vratiti u svoje domove. Kako je prije najavljeno iz HŽ-a, sanacija bi trebala trajati oko 20-ak dana. Prevrnute cisterne bit će odvezene na zagrebački ranžirni kolodvor.

ZAGREB - Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić priopćio je danas da će Državno odvjetništvo odluku o tome kakve će radnje poduzeti oko navodne odgovornosti generala Mladena Kruljca za ubojstvo civila tijekom akcije "Bljesak" donijeti nakon što dobije policijsko izvješće i ocijeni utemeljenost podneska koji tereti Kruljca. Napominje se da je Državno odvjetništvo 19. srpnja zaprimilo podnesak u kojemu bivši pripadnik 3. gardijske brigade Želimir Dragičević tereti generala Kruljca da je naredio ubojstvo starijeg civila za oslobađanja Okučana 1995. Bajić ističe da je Državno odvjetništvo 2. kolovoza dostavilo taj podnesak Županijskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu, koje je prije dva dana od policije zatražilo provjeru tvrdnji iznesenih u podnesku. Nakon medijskih napisa o tom slučaju, slavonskobrodsko tužiteljstvo od policije je zatražilo i "dodatne izvide i provjere navedenih tvrdnji".

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava (HHO) Žarko Puhovski odbacio je danas prozivke Branimira Glavaša da traži svjedoke i dokumente koji bi ga (Glavaša) optužili za ratne zločine u Osijeku 1991. i 1992., ustvrdivši da nikada Glavaša nije spominjao kao odgovornoga za te zločine. "Nikada i ni u kojoj prilici nisam rekao da znam bilo što o Glavaševoj krivnji i odgovornosti za zločine u Osijeku. Pomagao sam ljudima koji su to od mene tražili jer nisu imali povjerenja u državne institucije da to povjerenje ipak steknu", izjavio je Puhovski za Hinu reagirajući na Glavaševe navode. Napomenuo je da je krajem prošlog mjeseca u "Glasu Slavonije" objavljen njegov stav "da će prvi urlati ako Glavaša optuže prema sadašnjem stanju stvari", kojega se i danas drži.

ZAGREB - Od početka listopada građani će zemljišno-knjižne izvatke moći dobiti i kod javnih bilježnika, najavila je prilikom današnjeg posjeta zagrebačkoj gruntovnici ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt. Osim što će se na taj način rasteretiti gruntovnice, bilježnici će u digitalizirane gruntovne izvatke odmah upisivati nove podatke čime će se smanjiti i mogućnost malverzacija poput višestrukih prodaja istih nekretnina, ustvrdila je ministrica. Predstavljajući novitete u reformi zemljišnih knjiga, kazala je da bi se od početka rujna na internetu trebali naći i podaci o svim stanovima, odnosno Knjiga položajnih ugovora, kao i zemljišno-knjižna pisarnica. Prema podacima Ministarstva pravosuđa, od početka reforme zaostatak u hrvatskim gruntovnicama smanjen je za više od 107.200 predmeta, a preostalih oko 252.300 neriješenih slučajeva riješit će se do kraja iduće godine.

ZAGREB - Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa ispričalo se javnosti i osječkom Ekonomskom fakultetu zbog neprecizne informacije da je i njegov dislocirani studij u Varaždinu raspisao natječaj za upis na studijske programe bez dopusnice. U jučerašnjem priopćenju pogrešno je navedeno kako se među visokim učilištima, koja su objavila natječaj za upis u studij, nalazi i Ekonomski fakultet Sveučilišta u Osijeku, a u vezi s dislociranim studijem računovodstva i trgovine u Varaždinu, navodi se u priopćenju.

ZAGREB - Provjerom u skladištima triju nakladnika školskih udžbenika - zagrebačke Alfe, Školske knjige i Naklade Ljevak, utvrđeno je da su svi odobreni udžbenici na raspolaganju prodajnoj mreži u zakonskom roku, mjesec dana prije početka nastave, a neki su bili dostupni već polovicom srpnja. Distribucija udžbenika, kako se dodaje, nije u nadležnosti Ministarstva, a to što možda u pojedinim knjižarama nema nekih naslova može biti zato što su kasnije naručeni ili zbog velikog pritiska nakladnici trenutno ne stižu sve odmah dostaviti. Što se tiče Ministarstva, kako se napominje, svi poslovi su obavljeni transparentno i u zadanim zakonskim rokovima.

ZAGREB - Predsjednica zagrebačke Gradske skupštine Tatjana Holjevac razgovarala je danas s novinarima o poboljšanju tehničkih uvjeta praćenja rada skupštinskih sjednica. Holjevac je prihvatila prijedlog novinara da im se u novinarskoj sobi omogući izravno praćenje sjednica, te im obećala veći broj računala, printera i telefonskih linija. Predsjednica Gradske skupštine Tatjana Holjevac nakon razgovora s novinarima u njihovoj je pratnji obišla i zagrebačka gradilišta - danas završeno u Horvaćanskoj, u Branimirovoj i Most mladosti koji trebaju biti završeni 15. kolovoza, te ŠRC Jarun i Gundulićevu koji bi trebala biti završeni 25. kolovoza. Obišla je i gradilište u Grškovićevoj ulici koje je trebalo biti završeno do konca srpnja.

ZAGREB - U Hrvatskoj su lani kazneno prijavljene 75.403 punoljetne osobe, što je oko devet posto više nego 2003., a najveći ih je broj, 57,5 posto, prijavljen zbog imovinskih kaznenih djela, podaci su Državnog zavoda za statistiku. Od ukupno 75.403 prijavljenih za kaznena djela poznatih je počinitelja 42.838. Uz veći broj prijavljenih, porastao je i broj optuženih, ukupno 32.557, što je za tri posto više nego 2003.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙