FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 10. kolovoza 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.
ZAGREB, 10. kolovoza 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.

STANKOVCI - Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić danas je u Stankovcima svečano otvorio Industrijsko-poslovnu zonu, a nakon toga na svečanoj sjednici Općinskog vijeća s načelnikom Općine Željkom Baradićem potpisao Ugovor o financiranju infrastrukture u toj zoni, po kojemu će Ministarstvo dodijeliti 1,8 milijuna kuna Općini Stankovci nepovratnih sredstava. Svečanosti otvaranja Industrijsko-poslovne zone bio je nazočan velik broj gostiju, među ostalima zadarski župan Ivo Grbić, načelnici i gradonačelnici susjednih općina i gradova i drugi. Ministar Branko Vukelić je prigodom otvaranja zone u Stankovcima istaknuo da je ulaganje u poduzetništvo prioritet ove Vlade.

ZAGREB - Potpredsjednik Demokratskog centra (DC) Joško Morić rekao je danas da ministar vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković ne može službeno u Hrvatsku dok ne promijeni stavove o vojno-redarstvenoj akciji "Oluji". Morić je na konferenciji za novinare kazao da Drašković ne treba dolaziti sve dok veliča četnički pokret, dok principijelno ne osudi sve zločine počinjene na teritoriju Hrvatske i dok se javno ne založi za odgovornost njihovih počinitelja koji i danas žive u Srbiji.

OSIJEK - Potpredsjednik Liberalne stranke (LS) i bivši osječki gradonačelnik Zlatko Kramarić izjavio je danas u Osijeku kako posljednje smjene direktora gradskih poduzeća, koje provodi nova gradska vlast, pokazuju da se profesinalni menadžment pokušava zamijeniti političkim, te izrazio bojazan da se iza toga krije moguća privatizacija tih tvrtki. Na konferenciji za novinare Kramarić je ustvrdio kako se, za vrijeme njegovih mandata upravljanja gradom, nije vodilo računa o političkoj pripadnosti direktora javnih gradskih poduzeća koji, kako tvrdi, često nisu pripadali liberalnoj opciji.

ZAGREB - Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa danas je upozorilo da su pojedina visoka učilišta objavila natječaje za upis na studijske programe za koje nisu dobili dopusnice. Ustanove koje su objavile takve natječaje su Akademija Heidelberg, Visoka škola za glazbenu umjetnost "Ino Mirković" u Lovranu, Međunarodna škola za hotelski management u Vodnjanu i Ekonomski fakultet Sveučilišta u Osijeku, koji je mimo znanja uprave Sveučilišta raspisao natječaj za upis studenata u podružnici u Varaždinu. Iz Ministarstva napominju da će navedene ustanove moći upisivati studente tek "kada i ako" ispune zakonom određene uvjete za izdavanje dopusnice.

ZAGREB - Prosječna hrvatska obitelj ne može snositi troškove rođenja djeteta, vjenčanja ili pogreba jer svojim primanjima jedva pokriva mjesečne troškove pukog preživljavanja, rekao je danas na konferenciji za novinare predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever. U sindikatu su izračunali da troškovi opremanja novorođenčeta hrvatsku obitelj stoji više od 19.000 kuna, sprovod 42.000 kuna, a troškovi vjenčanja i opremanja mladenaca, koji uključuju ugošćavanje šezdesetak uzvanika, 51.300 kuna. Istraživanje NHS-a pokazalo je da hrvatska obitelj, čija je prosječna plaća za svibanj iznosila 4436 kuna i pokrivala samo 75 posto mjesečnih troškova četveročlane obitelji, važne trenutke u životu ipak pokušava dostojno obilježiti pa se za takve prigode dodatno zadužuje.

ZAGREB - Tvrtka HIKO-Heli kompanija još nije primila nikakvu službenu obavijest Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) o poništenju natječaja i odbijanju svih ponuda za višenamjensku heliktoptersku službu (VHS), a takav postupak ocjenjuju "neozbiljnim". S već nabavljena dva moderno opremljena helikoptera za takve poslove, koji se nalaze u hangaru u Lučkom, a čija je vrijednost 10 milijuna eura, kaže predsjednica Nadzornog odbora i financijska direktorica HIKO-a Regina Šusteršić Hirc, planiraju u Hrvatskoj obavljati komercijalne letove. No, tvrdi da s takvom djelatnošću ne mogu krenuti dok ne dobiju službenu obavijest o poništenju natječaja od hrvatske Vlade ili HFP-a.

PETRINJA - Zagrebački kardinal Josip Bozanić predvodio je svečano euharistijsko slavlje u petrinjskoj župnoj crkvi koja danas slavi blagdan svoga zaštitnika sv. Lovre. Današnjim euharistijskim slavljem obilježava se i peta obljetnica posvete crkve, te deseta obljetnica oslobođenja grada Petrinje i cijele Banovine. U propovijedi kardinal Bozanić je istaknuo da su u krvavoj nedavnoj prošlosti taj grad i cijela Banovina dali mnoge živote za svoj dom i domovinu, za budućnost novih generacija. U propovijedi je kardinal govorio i o zagrebačkom Caritasu, istaknuvši da mirne duše nasuprot svih ljudskih nesavršenosti zagrebački Caritas može reći da su njegova dobra na stotine napuštene djece, koju je Caritas spasio i othranio te toliki hendikepirani koji su dom našli samo u njemu.

ZAGREB - Tijekom ove turističke sezone u Hrvatskoj su smrtno stradala 74 strana državljana, što je za 12 posto više nego lani u istom razdoblju kada je život izgubilo 66 stranaca, doznaje se danas u Odjelu za odnose s javnošću Ministarstva unutarnjih poslova (MUP). Među poginulima ove je godine najviše Čeha - čak 14. Inače, najviše stranaca - njih 47, umrlo je nesretnim slučajem ili prirodnom smrću, dok su prošle sezone na taj način život izgubila 42 strana državljana.

PLITVIČKA JEZERA - Nacionalni park Plitvička jezera od početka godine do danas posjetilo je 500.000 gostiju, što je 17 posto više nego u istom razdoblju lani, a vrhunac sezone očekuje se slijedećeg vikenda, kad će na Plitvičkim jezerima, kako je najavljeno, boraviti oko 30.000 turista. Danas prije podne pod najveći slap Plitvičkih jezera ušao je petstotisućiti posjetitelj, što je sedam dana prije nego lani. Donja i gornja jezera dnevno razgleda oko 9000 posjetitelja. O pljački 1,7 milijuna kuna koja se dogodila prije dva dana, ravnatelj Plitvičkih jezera Borislav Perica izražava nadu da će policija biti učinkovita i odraditi svoj posao.

ŠIBENIK - Opis dvojice muškaraca koji su jučer naoružani opljačkali poslovnicu Splitske banke u središtu Šibenika i potom pobjegli s većom sumom novca, a koji je danas objavila policija na temelju iskaza očevidaca i video snimke, upućuje na to da su banku opljačkala ista dvojica počinitelja kao i 15 srpnja ove godine. Riječ je o muškarcima od 25 do 30 godina starosti, od kojih je jedan jače tjelesne građe, visok oko 190 centimetara, a drugi mršaviji, visok oko 180 centimetara sa šilt kapom boje bijele kave. Na to da je riječ o istim počiniteljima upućuje i i činjenica da je pljačka banke izvedena na jednak način, uz prijetnju vatrenim oružjem službenicama, i u isto doba dana.

ZAGREB/DIVULJE - U požaru na brdu Kraljice kod Unešića opožareno je oko 12 hektara niskog raslinja i makije, izvijestilo je Vatrogasno operativno središte u Divuljama. Požar je dojavljen danas u 12,30 sati, a fronta požara je oko 300 metara. Zbog jakog vjetra u pomoć gasiteljima poslana su i dva kanadera.

SPLIT - Splitsko brodogradilište Brodosplit danas je isporučilo tanker za prijevoz naftnih derivata i kemikalija, nosivosti 45.000 tona, vrijedan 27 milijuna dolara, grčkoj kompaniji European Navigation u vlasništvu poznatoga grčkog brodovlasnika Spyrosa Karnessisa. Tanker Elka Delos posljednji je u seriji od šest jednakih tankera naručenih za Karnessisa, a za njega je kobilica položena 21. listopada prošle godine. Brod Elka Delos, kao i prošli brodovi iz te serije, dug je 183,40 i širok 32 metra, a pokreće ga glavni stroj MAN snage 9180 kilovata, koji mu omogućuje brzinu od 15,63 čvorova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙