FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 8. kolovoza 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.
ZAGREB, 8. kolovoza 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.

ZAGREB - Hrvatske željeznice (HŽ) priopćile su danas da će se idućih dana kada se stvore potpuno sigurni uvjeti, posebnim cjevovodom na udaljenosti od 200 metara od naselja i željezničkog kolodvora odvesti te zapaliti plin iz cisterni koje su se 5. kolovoza prevrnule u željezničkoj nesreći u Deanovcu kod Ivanić-Grada. To će se izvesti idućih dana kada se stvore potpuno sigurni uvjeti, koji prije svega ovise o vremenskim prilikama i smjeru vjetra. Nakon što se cisterne isprazne, sanirat će se i potom odvesti do zagrebačkog Ranžirnog kolodvora, navodi HŽ. Nakon toga popravit će se kolosijek i kontaktne mreže. HŽ navodi da se uzroci nesreće još istražuju, a po završetku rada istražnog povjerenstva javnost će biti obaviještena o rezultatima.

ZAGREB - Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) do kraja ovoga tjedna sklopit će nagodbu i potpisati ugovor o prijenosu dionica opatijske hotelske tvrtke Liburnia Riviera Hoteli (LRH) dvama holdinzima - Dom i SN Holdingu, doznaje se danas iz Hrvatskog fonda za privatizaciju. Glasnogovornik Hrvatskog fonda za privatizaciju Vedran Kukavica ističe da će Hrvatski fond za privatizaciju Dom i SN Holdingu ukupno prenijeti 255.980 dionica Liburnije (što predstavlja više od 80 posto dionica Liburnia Riviera Hotela). Ta dva Holdinga će pak, dodaje, Hrvatskom fondu za privatizaciju 'vratiti' 162 milijuna kuna, koji su ovrhom 'skinuti' sa računa Hrvatskog fonda za privatizaciju nakon što je izvršnom postala arbitražna odluka Hrvatske gospodarske komore. Kukavica ističe da je riječ o nagodbi, a ne prodaji dionica, čime se Hrvatski fond za privatizaciju nastoji riješiti 'repova' iz kuponske privatizacije.

SPLIT - Skupština dioničara Slobodne Dalmacije donijela je danas odluku o dokapitalizaciji s 83,5 milijuna kuna koje će u roku od 30 dana na račun splitske novinske kuće uplatiti Europa press holding. Na sjednici skupštine imenovan je također i novi Nadzorni odbor. Potpredsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Josip Matanović rekao je novinarima nakon skupštine da je time obavljena prva faza privatizacije i da će današnja odluka skupštine biti upisana u sudski registar. Do kraja kolovoza Europa press holding će s Hrvatskim fondom za privatizaciju, kazao je Matanović, sklopiti ugovor o kupnji dionica i, kada to obavi, imat će 70 posto vlasničkog udjela u Slobodnoj Dalmaciji. Matanović je kazao kako računa da cijeli proces preuzimanja od strane Europa press holdinga i formalno bude dovršen najkasnije do sredine rujna.

ZAGREB - Tvrtke koncesionari, Hrvatske autoceste (HAC), Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ), BINA Istra i Autocesta Zagreb-Macelj (AZM) protekli su vikend, od četvrtka do nedjelje, na autocestama u Hrvatskoj od cestarina uprihodili 34 milijuna kuna, zbirni su podaci te četiri tvrtke. To je za 1,24 milijuna kuna više prihoda od cestarina nego vikend od 29. do 31. srpnja, kada je prihod od cestarina iznosio 32,75 milijuna kuna. Najviše prihoda ostvareno je na autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta. Od ukupno 646.043 vozila od četvrtka do nedjelje, naplaćeno je više od 23,74 milijuna kuna cestarina bez PDV-a., kazali su u Hrvatskim autocestama.

ZAGREB - Branitelji i članovi obitelji poginulih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja s područja od posebne državne skrbi trebaju u roku šest mjeseci podnijeti zahtjev da im se daruju stanovi ili kuće u kojima žive, a koje su u vlasništvu države, priopćeno je danas iz Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka. Pravo na darovanje državnih stanova i kuća ostvaruju branitelji ili članovi obitelji poginulih branitelja koji su prebivali u tim stanovima i kućama na području posebne državne skrbi 1. kolovoza ove godine, na dan stupanja na snagu Uredbe o darovanju stanova, a u svom vlasništvu nemaju drugih nekretnina na području Hrvatske. Kao korisnici državnih stanova i kuća trebaju biti evidentirani u Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka. Država im također uvjetuje da deset godina od darovanja ne smiju te kuće ili stanove prodati.

KARLOVAC - Dario Janković, bivši kandidat za gradonačelnika Karlovca iz redova SDP-a, ustvrdio je danas na konferenciji za novinare da HDZ nije reformirana stranka što se vidi po "trgovini i političkoj prostituciji" Branka Vukelića. Predočio je novinarima Sporazum o postizbornoj suradnji i zajedničkom upravljanju i obnašanju vlasti u Gradu Karlovcu iz kojega se vidi da je on osobno imao još 12. lipnja potpise većine vijećnika Gradskog vijeća (14 od ukupno 27). Janković je kazao da je dvoje vijećnika kasnije prebjeglo HDZ-u zbog političke prostitucije, što oni sada nazivaju političkom hrabrošću, a ne jednostavno izdajom, što ona jest. Riječ je o Franji Capanu s liste HSU-a i Sanji Katić s liste SDP-HSS-LS.

SPLIT - Na sceni splitskog HNK u utorak navečer bit će uprizorena baletna praizvedba "Daissa - istočno od raja" u koreografiji Staše Zurovca, posljednja premijera ovogodišnjeg 51. Splitskog ljeta, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare. Zurovac, poznat po tome što mu je temeljna inspiracija glazba, za ovu je predstavu koristio skladbe Marka Zelwera, čiju glazbu često koristi kao podlogu. Ta je glazba nadahnuta pričom o židovskoj pokrajini Birobiždan u koju je tijekom 30-ih godina prošlog stoljeća Staljin smjestio Židove i Rome predstavljajući je kao obećanu zemlju, premda je, zapravo, bila riječ o getu, kazao je Zurovac. Nadahnuće za ovu predstavu Zurovac je, osim u toj glazbi, pronašao i u priči o Kainu i Abelu, točnije u romanu Johna Steinbecka "Istočno od raja", o čemu svjedoči i naziv baleta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙