FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

TV: Svrgnuti mauritanski predsjednik obećao skori povratak

ZAGREB, 8. kolovoza 2005. (Hina) - Svrgnuti predsjednik MauritanijeMaaouya Ould Sid'Ahmed Taya, srušen vojnim pučem prošloga tjedna,obećao je "skorašnji" povratak u domovinu i pozvao "svoje snage dainterveniraju kako bi ponovo uspostavile ustavni poredak", objavila jeu ponedjeljak satelitska televizija Al Arabiya.
ZAGREB, 8. kolovoza 2005. (Hina) - Svrgnuti predsjednik Mauritanije Maaouya Ould Sid'Ahmed Taya, srušen vojnim pučem prošloga tjedna, obećao je "skorašnji" povratak u domovinu i pozvao "svoje snage da interveniraju kako bi ponovo uspostavile ustavni poredak", objavila je u ponedjeljak satelitska televizija Al Arabiya.

"Svrgnuti predsjednik naglašava da će se uskoro vratiti u Mauritaniju", prenijela je televizija njegove riječi u intervjuu što ga je dao u nigerskom gradu Niameyu gdje se sklonio, javlja britanska agencija Reuters.

Istodobno nova vojna vlada suočava se s prvim testom kredibiliteta u ponedjeljak nakon što je dan ranije imenovala premijera, a to je Sidi Mohamed Ould Boubacar, koji je bio premijer i u bivšoj Tayinoj vladi a poslije postao veleposlanikom u Francuskoj.

Vojna hunta počela je oslobađati političke zatvorenike, držati skupove sa strankama svih boja te obećala raspisati predsjedničke izbore u roku od dvije godine kako bi zadobila narodnu potporu.

Vojni udar okončao je dva desetljeća autoritarne valdavine u toj islamskoj republici i Tayin kraj narod je slavio na ulicama kao završetak diktatorske i korumpirane vladavine.

No Taya je u svome obraćanju u ponedjeljak napao pučiste nazivajući ih "kriminalcima koji su ga izdali" te "prevarili narod" a izdao je i naređenje svojim snagama da interveniraju kako "bi ponovo uspostavile ustavni poredak", javlja Al-Arabiya iz Dubaija.

Agencija France presse dodaje da je Taya "obećao skorašnji povratak u domovinu".

Taya je preuzeo vlast 1984. državnim udarom u toj bivšoj francuskoj koloniji koja je neovisnost stekla 1960.

Među nepopularnim njegovim potezima su progon tisuća crnih Afrikanaca, čime je izolirao svoju zemlju od subsaharske Afrike, ali se zamjerio i arapskom svijetu uspostavivši diplomatske veze s Izraelom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙