FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 8. kolovoza 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.
ZAGREB, 8. kolovoza 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.

ISFAHAN - Iran je u ponedjeljak obnovio postupak obogaćivanja urana u nuklearnom postrojenju Isfahan, a dužnosnici Europske unije (EU) upozoravaju da bi ga zbog toga mogli prijaviti Vijeću sigurnosti UN-a zbog mogućeg uvođenja sankcija. Zamjenik direktora iranske Organizacije za atomsku energiju Mohammad Saeedi rekao je da je postrojenje za obogaćivanje urana u Isfahanu počelo s radom pod nadzorom Međunarodne agencije za atomsku energiju.

LONDON - Trojica muškaraca optužena za neuspjele bombaške napade na London 21. srpnja pojavili su se u ponedjeljak prvi put na sudu u Londonu. Ibrahim Muktar Said (27), Ramzi Mohamed (23) i Yassin Omar (24), svi iz Londona, izašli su pred sud u sklopu zatvora Belmarsh u istočnom Londonu. Optuženi su za urotu s namjerom da počine ubojstvo. Manfo Kwaku Asiedu (32), također stanovnik britanskog glavnog grada, optužen je u vezi s pronalaskom ruksaka s eksplozivom u sjeverozapadnom dijelu grada 23. srpnja. Četvrti osumnjičeni Hussain Osman nalazi se u pritvoru u Londonu i čeka izručenje.

CAPE CANAVERAL - NASA je zbog niske naoblake za utorak odgodila slijetanje shuttla Discovery na Zemlju koje je bilo planirano za ponedjeljak ujutro. U utorak će Discovery imati dvije mogućnosti za slijetanje na Floridi i još dvije u bazi Edwards u Kaliforniji.

BERLIN - Šest tjedana prije najavljenih prijevremenih parlamentarnih izbora u Njemačkoj promijenilo se raspoloženje birača, tako da većina građana više ne priželjkuje promjenu vlasti u Berlinu, objavila je u ponedjeljak TV postaja n-tv. Rezultati istraživanja, koje je krajem svibnja za n-tv proveo Demografski zavod "Forsa", pokazali su da je tada 49 posto ispitanika željelo promjenu vlasti, a rezultati istraživanja provedenog krajem prošlog tjedna pokazuju da 51 posto ispitanika misli da još nije došlo vrijeme za promjenu vlasti. Analitičari "Forse" u rezultatima vide pomak prema "odlučujućoj promjeni mišljenja" birača.

BEOGRAD - Hrvatski fond za privatizaciju objavio je u hrvatskim medijima da postoji 319 objekata u Hrvatskoj koji su pripadali srpskim poduzećima i institucijama, ali u Republičkoj direkciji za imovinu Srbije tvrde da, po njihovoj evidenciji, tih objekata ima više, piše beogradski "Glas javnosti" od ponedjeljka. Savjetnik direktora Direkcije za imovinu Republike Srbije Nebojša Negić kazao je za taj list da je Hrvatska prodala 117 objekata za oko 37 milijuna njemačkih maraka. Međutim, upozorio je, Direkcija je za imovinu za samo jedno odmaralište u Jakljanu dala početnu cijenu od blizu 3,5 milijuna eura. Dodao je da je očito da su Hrvati prodavali srpsku imovinu ispod tržišne cijene.

ISTANBUL - Sumnjiva eksplozija odjeknula je u zgradi četvrti Zeytinburu na zapadnoj obali Istanbula, pri čemu su najmanje 2 osobe poginule, a 6 je ranjeno, naveli su sigurnosni izvori na koje se pozivaju mediji. Šef lokalne policije je najprije na mjestu nesreće izjavio da je do nesreće došlo zbog problema s plinom, ali je istanbulska kompanija IDGAS potvrdila u priopćenju da plin nije uzrok eksplozije. I prošlog tjedna su u Istanbulu u eksploziji poginule dvije osobe, a policija smatra da se ne radi o terorističkom djelu.

MOSKVA - U epidemiji ptičje gripe u Rusiji nema inficiranih ljudi, objavila je u ponedjeljak ruska agencija za prava potrošača. U sibirskoj regiji Novosibirsku potvrđeno je da je riječ o jako zaraznome soju virusa ptičje gripe H5N1 koji je od 2003. poharao dijelove Azije i usmrtio više od pedeset ljudi. Od sredine srpnja traje epidemija u Rusiji i susjednom Kazahstanu. Stručnjaci strahuju da bi taj virus mogao mutirati u smrtonosan soj koji bi izazvao pandemiju usporedivu sa španjolskom gripom koja je krajem Prvoga svjetskog rata ubila oko 40 miljuna ljudi diljem svijeta.

LISABON - Osamdesetgodišnjak je pronađen u ponedjeljak mrtav u Pielasu, u okrugu Vila Real na sjeveru Portugala, gdje veliki požar bijesni od nedjelje ujutro, dok se dvije osobe smatraju nestalima, objavile su vlasti grada Vila Pouca de Aguiar. Požar koji je mobilizirao gotovo 220 vatrogasaca i 62 vozila u toj regiji, već je spalio 14 kuća. Deseci su stanovnika preseljeni, objavile su službe civilne zaštite.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙