FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 4. kolovoza 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 21 sat
ZAGREB, 4. kolovoza 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat

ZAGREB - U povodu neprimjerenih i neutemeljenih izjava premijera Republike Srbije Vojislava Koštunice o operaciji Oluja hrvatska Vlada je priopćila da one ne koriste daljnjem razvoju odnosa dvije države. "Ovih dana kada slavimo 10. obljetnicu "Oluje", pobjede nad agresivnom politikom predvođene Slobodanom Miloševićem, uvjereni smo da svi dobronamjerni i objektivni promatrači akciju doživljavaju kao častan čin izvršen u obrani teritorija suverene i samostalne Hrvatske u skladu s međunarodnim pravom i rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a. Objede koje u posljednje vrijeme pristižu iz Beograda, a koje ne koriste daljnjem razvoju odnosa, Vlada skreće pozornost na povijesnu činjenicu da je jedini plan i cilj operacije Oluja bilo oslobađanje okupiranog teritorija, obrana međunarodno-priznatih granica i prekid strahovlade nelegalne skupine zločinačkih terorista", stoji u priopćenju.

RIJEKA - U povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti predstavnici riječke gradske uprave, Primorsko-goranske županije i Policijske uprave primorsko-goranske odali su počast poginulim braniteljima i položili cvijeće na njihova spomen-obilježja. Izaslanstvo grada Rijeke položilo je vijence na spomen-obilježja u Aleji poginulih branitelja Domovinskog rata na središnjem gradskom groblju Drenova, na Mostu hrvatskih branitelja Domovinskog rata i na spomen-obilježje na groblju Trsat. Predstavnici županijske uprave položili su vijence pred križem u Aleji hrvatskih branitelja na groblju Drenova, a djelatnici Policijske uprave primorsko-goranske cvijeće ispred spomen-ploče za 13 djelatnika te policijske uprave koji su poginuli u obrani suvereniteta Republike Hrvatske.

ZAGREB - Povjerenstvo za nastavak privatizacije Industrije nafte INA na čelu s potpredsjednikom Vlade Damirom Polančecom, raspisalo je međunarodni natječaj za odabir financijskoga savjetnika za nastavak privatizacije INE. Pozivi su upućeni na osam adresa u zemlji i inozemstvu, a izbor se očekuje do konca kolovoza, izjavio je potpredsjednik Vlade i predsjednik Povjerenstva Damir Polančec. Potpredsjednik je nakon zavorena dijela današnje Vladine sjednice izvijestio o odluci Vlade kojom se daje državno jamstvo šibenskom TLM-u za kreditno zaduženje kod HBOR-a u vrijednosti 75 milijuna kuna. Tako je nedavno objavljen natječaj za dva najvrjednija dijela - Prešaonu i Valjaonicu, kazao je Polančec. Vlada je za tri milijuna kuna pomoći Elconu iz Zlatar Bistrice dobila 30 posto trezorskih dionica te tvrtke i odmah počela postupak prodaje ukupno više od 50 posto dionica te tvrtke.

SPLIT - Bojazan da bi novi propisi o suzbijanju crnog čartera mogli ove godine odvratiti nautičare s hrvatskog Jadrana bio je neopravdan, jer je u našem moru u lipnju i srpnju bilo 3,5 posto više plovila nego u isto vrijeme prošle godine, rekao je državni tajnik za more u Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka Branko Bačić na konferenciji za novinare u Splitu. Sudeći po sve većim gužvama u svim našim lukama i marinama, kazao je Bačić, realna je procjena da će ove godine našim morem krstariti dosad najveći broj brodica. Istaknuo kako je nova regulativa uvela red i stavila pod kontrolu strane iznajmljivače brodova. Tako je, kazao je Bačić, spriječen odljev golemih prihoda kroz crni čarter, koji je u ovoj godini državnom proračunu već donio 46 milijuna kuna.

KNIN - U povodu 10. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja u Kninu se danas prvi put svojim programom oglasila nova kninska radio-postaja Gradska radio-postaja Dinara. Nova će kninska radio-postaja program emitirati svakodnevno od 7 do 19 sati na frekvenciji 96,3 megaherza. Na javnom natječaju Vijeća za elektroničke medije koncesiju lokalnog radija dobila je Medijska zadruga Dinara iz Kijeva. Gostujući danas u programu upravitelj Medijske zadruge Marinko Čavka napomenuo je kako su otvoreni za nacionalne manjine i vjerske zajednice. S posebnom pozornošću pratit će rad i djelovanje braniteljskih udruga, kazao je Čavka. Ujedno je najavljeno kako će nova kninska radio-postaja sustavno pratiti rad svih političkih stranaka neovisno o njihovoj orijentaciji i zastupljenosti u institucijama vlasti.

RIJEKA - More ispred riječke gradske plaže u naselju Pećinama i nadalje je jače onečišćeno, a istraživanjima je utvrđeno da je riječ o kombiniranom fekalnom i tehnološkom onečišćenju, priopćeno je danas iz riječke gradske uprave i Komunalnog društva Vodovod i kanalizacija. Radna skupina koja je osnovana radi utvrđivanja i uklanjanja onečišćenja danas je analizirala trenutno stanje i daljnje postupanje u vezi s onečišćenjem. Istraživanje kakvoće mora i obojenih nakupina na obalnim stijenama obavili su djelatnici Instituta Ruđer Bošković. Pojačanim, pak, ispitivanjima županijskog Zavoda za javno zdravstvo utvrđeno je i nadalje jače onečišćenje, ali nije utvrđena značajnija povezanost utjecaja plime i oseke na količinu i kakvoću zagađenja.

SPLIT - U sklopu 51. Splitskog ljeta u subotu, na pozornici u Vili Dalmacija, bit će uprizorena hrvatska praizvedba remek djela američkog dramatičara Tennesseeja Williamsa "Noć iguane", u režiji poljskog redatelja Janusza Kice, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u splitskom HNK. To je sjajan tekst sjajnoga pisca koji nikada nije igran u Hrvatskoj, kazao je ravnatelj drame splitskog HNK Elvis Bošnjak, ističući zasluge prevoditelja Belmonda Miliše i suradnice u prijevodu Lade Kaštelan. Lada Kaštelan naglasila je kako joj je bilo posebno zadovoljstvo na tekstu raditi s velikim redateljem Januszom Kicom. Ulogu Maxine tumači Bruna Bebić Tudor, a velečasnog Shannona Milan Pleština. U predstavi sudjeluju i Ilija Zovko, Josip Genda, Snježana Sinovčić Šiškov, Josip Zovko i gošća iz Zagreba Alma Prica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙