FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 3. kolovoza 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti do 21 sat
ZAGREB, 3. kolovoza 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti do 21 sat

ZAGREB - Hrvatska Vlada sutra bi trebala utvrditi smjernice ekonomske i fiskalne politike od 2006. do 2008., najavljeno je popodne iz Banskih dvora, koji nisu iznosili pojedinosti o tom dokumentu. Hrvatskom fondu za privatizaciju trebala bi dati 'zeleno svjetlo' da poništi postupak prikupljanja ponuda i odbije sve ponude podnesene temeljem međunarodnog poziva za dodjelu koncesija za obavljanje višenamjenske helikopterske službe (VHS). Prije službenog odlaska na godišnje odmore, članovi Vlade dobit će izvješće o izvršenju državnoga proračuna za prvo polugodište 2005. Očekuju ih i izvješća o pregovorima za sklapanje ugovora između Hrvatske i BiH o dvojnom državljanstvu i o uređenju imovinsko-pravnih odnosa između dviju država, a Vlada bi sutra trebala odlučiti o iznimnoj nabavi stanova za zbrinjavanje stradalnika iz Domovinskog rata.

ZAGREB - Transparency International Hrvatske poziva na donošenje zakonske regulative koja će precizno regulirati financiranje političkih stranaka, te onemogućiti sklapanje ugovora kojim neka stranka kupuje potporu, poput onog koji je karlovački HDZ sklopio s HSU-ovim gradskim vijećnikom. U današnjem priopćenju organizacija ističe da je sporazum o formiranju gradske vlasti u Karlovcu samo dodatni argument za donošenje zakonskih propisa koji bi spriječili da neka stranka kupuje glasove u predstavničkim tijelima. Mediji su, naime, nedavno objavili tekst sporazuma između čelnika karlovačkog HDZ-a, ministra gospodarstva Branka Vukelića, i HSU-ovog gradskog vijećnika Franje Capana, po kojemu se HDZ obvezuje HSU-u mjesečno isplaćivati 20 tisuća kuna u zamjenu za potporu u karlovačkom Gradskom vijeću.

SINJ - Predsjednik Viteškog alkarskog društva Mate Jukić izvijestio je danas novinare da je sve spremno za početak ovogodišnjih, 290. alkarskih svečanosti u Sinju, na kojima će glavni gost biti potpredsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić. Svoj dolazak, među ostalima, najavilo je još 20-ak saborskih zastupnika, pet državnih tajnika i nekoliko crkvenih dostojanstvenika, rekao je Jukić na konferenciji za novinare. Na pitanje novinara hoće li na Alku doći predsjednik Republike Stjepan Mesić, premijer Ivo Sander i predsjednik Sabora Vladimir Šeks, Jukić je odgovorio da je njima na vrijeme upućen poziv, ali iz njihovih kabineta nema odgovora. Ukupni troškovi održavanja ovogodišnjih svečanosti bit će milijun i 200 tisuća kuna, a novac je osiguran sponzorstvom hrvatskih tvrtaka i donatora.

VUKOVAR - Poglavarstvo grada Vukovara donijelo je danas odluku o darovanju gradskih stanova i kuća - braniteljima i članovima obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja koji u njima trenutačno žive. Odluka se temelji na nedavno donesenoj vladinoj Uredbi o darovanju državnih stanova i kuća braniteljima i članovima stradalničkih obitelji na području posebne državne skrbi. Kako se još uvijek ne zna točan broj branitelja i članova stradalničkih obitelji koji žive u gradskim stanovima i kućama u Vukovaru, uskoro će se krenuti s izradom popisa branitelja koji se koriste gradskim stanovima i kućama. Uvjet da u stalno vlasništvo dobiju gradski stan ili kuću je da su evidentirani kao korisnici tih stanova i kuća te da nemaju drugih nekretnina na području Hrvatske.

ZAGREB - Ministar kulture Božo Biškupić danas je najoštrije osudio bacanje više od tisuću knjiga hrvatskih autora u kontejnere i smeće u Bugojnu, prosvjedujući zbog toga, priopćilo je Ministarstvo. Najoštrije osuđujemo takav vandalski čin, ističe Biškupić u prosvjedu adresiranom na Federalno ministarstvo kulture i sporta i ministra Gavrila Grahovca. U kontejnere i smeće, piše Biškupić, bačeno je više od tisuću knjiga dragocjenih naslova hrvatskih autora, što je nedopustivo u vrijeme kada više nitko u civiliziranom svijetu ni ne pomišlja da bi se moglo vratiti vrijeme paljenja i uništavanja knjiga, dragocjene pisane riječi koja svjedoči, svaka na svoj način, o identitetu i kulturnom postignuću pojedinog naroda. Hrvatski ministar izražava nadu da će ministar Grahovac osobno poduzeti sve da bi se učinjena šteta ispravila, a izgredi poput bugojanskog, više ne bi ponovili.

KARLOVAC - Predsjednik karlovačkog Gradskog odbora HDZ-a Branko Vukelić rekao je danas da HDZ-ova opcija u Gradskom vijeću ima dovoljan broj glasova za izbor izvršne vlasti te da će Karlovac, kao posljednji grad u Hrvatskoj nakon lokalnih izbora, na sljedećoj sjednici Vijeća dobiti gradonačelnika. Na konferenciji za novinare, održanoj u stranačkim prostorijama u Karlovcu, Vukelić je pobrojao 14 glasova HDZ-ove opcije i partnera - koalicija HDZ-HSLS-DC ima deset vijećnika, HSP dva, imaju glas sada nezavisne vijećnice Sanje Katić, koja je bila izabrana u Vijeće kao HSS-ov kandidat na listi SDP-HSS-LS, te glas vijećnika HSU-a Franje Capana. Vukelić je rekao kako očekuje da će dobiti i petnaesti glas, nezavisnog vijećnika Dubravka Delića, "tako da će odnos glasova biti 15:12", a do kraja godine "odnos glasova bit će 17:10 i imat ćemo još stabilniju većinu".

ŠIBENIK - U nevremenu koje je oko 13 sati pogodilo šire šibensko područje najviše je stradao otok Murter, gdje su jaki vjetar i pijavica čupali drveće, prevrtali automobile i kamp-prikolice, a nekoliko je ljudi i ozlijeđeno, izvijestila je šibensko-kninska Policijska uprava. Pijavica je zahvatila područje Murtera, Betine, Jezera i Tisnoga. Potopljene su brojne brodice koje su bile privezane na tom području. Više je mještana i gostiju Murtera zatražilo liječničku pomoć u mjesnoj ambulanti, a neki su zbog težine ozljeda upućeni u šibensku Opću bolnicu. Policija tek prikupljala podatke o štetama koje će na Murteru vjerojatno biti velike. Nevrijeme je pogodilo i područje Primoštena, no tamo nema težih posljedica.

ZAGREB - Zagrebačka policija uhitila je 59-godišnjeg djelatnika Poslovno inovacijskog centra Hrvatske - BICRO nakon što je ovaj jučer od jednog vlasnika patenta primio 20 tisuća eura mita u zamjenu za potporu njegovu projektu, priopćeno je danas iz MUP-a. Policajci iz Odjela gospodarskog kriminaliteta PU zagrebačke jučer su, u suradnji s kriminalistima iz Ravnateljstva policije te Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK), dovršili kriminalističku obradu nad osumnjičenim, koji je sinoć priveden istražnom sucu zagrebačkog Županijskog suda. Obradom je utvrđeno da je 59-godišnjak od travnja do 1. kolovoza ove godine od jednog izumitelja i vlasnika patenta tražio 600 tisuća kuna, odnosno pet posto od ukupno odobrenih sredstava koje bi izumitelj dobio kada bi osumnjičeni 'pogurao' njegov projekt.

OSIJEK - Pet nevladinih udruga s područja Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske i Požeško-slavonske županije danas je u Osijeku potpisalo sporazume o dodjeli malih potpora u sklopu programa "CRO NGO", koji provode osječka Organizacija za građanske inicijative (OGI) i američka nevladina udruga "AED", uz financijsku potporu Američke agencije za međunarodni razvoj (US AID). Tim se programom nevladinim udrugama i lokalnim građanskim inicijativama odobravaju mikropotpore u iznosu do 18.000 kuna, a za danas odobrene projekte osigurano je ukupno 70.000 kuna. Riječ je o projektu otvorenja planetarija sa zvjezdarnicom u Osijeku, projektima unapređenja proizvodnje mlijeka u Kraguju i Dragoviću, projektu uređenja parka u centru Slakovaca te projektu razvoja turizma u Lipiku.

ZAGREB - U Kninu će u petak započeti s radom Veleučilište "Marko Marulić" na čijim se smjerovima i studijskim programima ove jeseni očekuje upis prvih studenata, priopćilo je danas Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa. Veleučilište je osnovano na inicijativu Ministarstva, Samostalnog odjela za tehnologijski razvitak Ministarstva, grada Knina, nezavisne grupe građana okupljene oko kninskih franjevaca, te Mirka Gugića i privremenog dekana novoosnovanog Veleučilišta Marka Jelića. Za obnovu zgrade Stare gimnazije, u kojoj je sjedište Veleučilišta, i početak njegova rada, hrvatska Vlada i Ministarstvo znanosti uložili su gotovo dva milijuna kuna, Grad Knin 300.000 kuna i Županija Šibensko-kninska 60.000 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙