FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 2. kolovoza 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 4,30 sati.
ZAGREB, 2. kolovoza 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

ZAGREB - Protiv jučer smijenjene ravnateljice Caritasa Zagrebačke nadbiskupije Jelene Brajše Policijska uprava zagrebačka (PUZ) podigla je kaznenu prijavu, potvrdio je sinoć glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun. Kaznena prijava podignuta je zbog sumnje da je pomogla počinitelju nakon počinjenja kaznenoga djela, te zbog sumnje da je sprječavala dokazivanje kaznenog djela, rekao je Hini Mehun. Jelenu Brajšu jučer je dekretom zbog zdravstvenih razloga razriješio s mjesta ravnateljice Caritasa zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. U Brajšinoj kući policija je pronašla dnevnik bivšega kuhara iz Caritasova doma u Brezovici Mije Penića. Dnevnik sadrži opise seksualnih zlostavljanja štićenika i trenutačno se vještačenjem utvrđuje njegova autentičnost. Brajši je nakon pretrage u kući pozlilo, pa je završila u bolnici. Protiv pritvorenog Penića, osumnjičenog za silovanje štićenice doma, jučer je podignuta kaznena prijava i zbog sumnje da je 1997. počinio bludne radnje i zadovoljavao pohotu pred drugom, tada 13-godišnjom štićenicom doma.

POREČ - Iseljenička udruga Hrvatski svjetski sabor priopćenjem je izrazila nezadovoljstvo podjelama koje su se u povodu obilježavanja 10. obljetnice Oluje javile, kako ističu, u hrvatskom nacionalnom biću i u domovini i izvan nje. Hrvatski svjetski sabor nedopustivim drži da obljetnicu "bitke svih bitaka" odvojeno slave službena politika i dio branitelja, sudionika "Oluje", i snažno se zalaže da proslave bitaka domovinskog rata organiziraju hrvatski branitelji s institucijama Republike Hrvatske. Nedopustivim smatraju i to da dio izvandomovinskih pripadnika hrvatskog naroda svoje nezadovoljstvo službenom politikom Hrvatske izražavaju prosvjedima ispred diplomatsko-konzularnih predstavništava dok drugi dio najavljuje protu-skupove u znak potpore službenoj politici Republike Hrvatske.

ZAGREB - Premda se kreditna zaduženost stanovništva u Hrvatskoj posljednjih godina osjetno povećala, dostigavši razinu od oko 33 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), vjerojatno je ipak još rano govoriti o kreditnoj prezaduženosti hrvatskih građana, ocjena je analitičara Hrvatske narodne banke. Procjenjena kreditna zaduženost stanovništva u Hrvatskoj u odnosu na BDP u 2004. povećala se sa 29,5 posto na 32,6 posto, od čega se gotovo 97 posto odnosi na kredite poslovnih banaka. Prosječna zaduženost po zaposlenom kontinuirano raste, s oko 23 tisuće na oko 49 tisuća kuna, podaci su iz nove publikacije HNB-a "Makrobonitetna analiza". Analitičari središnje banke ističu kako su takva kretanja rezultat snažnog rasta ponude jeftinijih kredita, prvenstveno poslovnih banaka. Od 2002. do 2004. procijenjena ukupna zaduženost stanovništva rasla je po godišnjim stopama od 42 posto, 28 i 19 posto, a za ovu se godinu predviđa se da će se zadržati ispod 20 posto.

ZAGREB - Tri hrvatske stambene štedionice do kraja lipnja ove godine imale su sklopljenih ukupno 623.067 ugovora o stambenoj štednji, ukupne vrijednosti 4,7 milijardi eura, a ukupna vrijednost kredita, kojih je do kraja lipnja odobreno 12.859, iznosi 81,44 milijuna eura. U pregledu tržišta stambene štednje do kraja lipnja ove godine, koji donosi mjesečnik Banka, obuhvaćene su Prva stambena štedionica, Raiffeisen i Wuestenrot stambene štedionice.

ZAGREB - Zagreb je u prvih šest mjeseci ove godine posjetilo 241.200 turista ili 4,1 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, objavio je Odjel za statistiku zagrebačkog Gradskog zavoda za planiranje razvoja. Istovremeno, ostvareno je 417.773 noćenja, što je 4,2 posto više nego u prvom lanjskom polugodištu. Većina, 66,5 posto, su bili stranci, kojih je u odnosu na prošlu godinu došlo 9,4 posto više, a ostvarili su 7,3 posto više noćenja. Najviše je bilo Norvežana, slijede Talijani, te turisti iz Austrije. Domaćih je turista bilo 4,9 posto manje, a ostvarili su 1,6 posto manje noćenja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙