FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poseban prilog mjesečnika Banka "Mirovinski fondovi"

ZAGREB, 2. kolovoza 2005. (Hina) - U nešto više od tri godine odpočetka rada, imovina obveznih mirovinskih fondova (OMF) dosegnula jeiznos od 9,5 milijardi kuna, a prema slobodnoj procjeni rasta izposebnog priloga mjesečnika Banka "Mirovinski fondovi", proizlazi daće za 15 do 20 godina imovina pod njihovim upravljanjem iznositi višeod 50 milijardi kuna - više od polovice ovogodišnjeg proračuna iličetvrtinu sadašnjeg hrvatskog BDP-a.
ZAGREB, 2. kolovoza 2005. (Hina) - U nešto više od tri godine od početka rada, imovina obveznih mirovinskih fondova (OMF) dosegnula je iznos od 9,5 milijardi kuna, a prema slobodnoj procjeni rasta iz posebnog priloga mjesečnika Banka "Mirovinski fondovi", proizlazi da će za 15 do 20 godina imovina pod njihovim upravljanjem iznositi više od 50 milijardi kuna - više od polovice ovogodišnjeg proračuna ili četvrtinu sadašnjeg hrvatskog BDP-a.

No, za razliku od OMF-ova, tržište dobrovoljnih mirovinskih fondova (DMF) tek je u začetku, a šest otvorenih DMF-ova sa 41,5 tisućom članova, raspolaže imovinom od 126,3 milijuna kuna.

I dok obveznim mirovinskim fondovima najveći problem u poslovanju predstavlja plitko tržište kapitala, odnosno nedovoljna raspršenost ulaganja zbog ograničene ponude kvalitetnih i zakonski dostupnih vrijednosnih papira, razvoj trećeg mirovinskog stupa, navode u Banci, usporava slaba kupovna moć građana.

Naime, pojašnjavaju, ključna postavka mirovinske reforme jest da se kod pojedinca razvije svijest kako o svojoj mirovini mora brinuti sam, umjesto da se, kao prijašnje generacije, oslanja na državu i generacijsku solidarnost. Usprkos tome, za dobrovoljnu se mirovinsku štednju, bilo u otvorenim bilo u zatvorenim fondovima, odlučilo manje od jedan posto stanovnika Hrvatske, odnosno njih ukupno oko 44 tisuće.

Ipak, menadžeri fondova suglasni su da je prerano za donošenje ocjene o uspješnosti ili neuspješnosti tržišta dobrovoljne mirovinske štednje, ali su zadovoljni razvojem i optimistično gledaju na budućnost, navode u Banci.

A u budućnosti bi za razvoj dobrovoljne mirovinske štednje, uz liberalizaciju ulaganja, presudne bile i porezne olakšice i poticaji, posebice porezne olakšice za poslodavce koji uplaćuju u dobrovoljne mirovinske fondove za svoje zaposlenike.

Time bi se, ističe se u Banci, zbog male kupovne moći ulazak u treći mirovinski stup omogućio širem krugu osoba, a time i smanjili socijalni pritisci u budućnosti.

Naime, do sada je u Hrvatskoj osnovano samo sedam zatvorenih dobrovoljnih mirovinskih fondova, i to VIPnet-a, Dalekovoda, Hrvatske kontrole zračne plovidba, Ericssona Nikole Tesle, Hrvatskog liječničkog sindikata te Sindikata pomoraca Hrvatske, kao i Hrvatskog novinarskog društva.

Za sada svih sedam zatvorenih mirovinskih fondova ima tek 2.846 članova, no prema najavama iz posebnog priloga Banke, najesen bi isto trebale učiniti i Hrvatska pošta te Croatia Airlines.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙