FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 2. kolovoza 2005.(Hina) -
ZAGREB, 2. kolovoza 2005.(Hina) -

ZAGREB- Predsjednik Hrvatskoga helsinškog odbora (HHO) Žarko Puhovski potvrdio je da je jučer Državnom odvjetništvu predao dvadesetak stranica dokumentacije koju je prikupio od navodnoga svjedoka događanja u Osijeku u jesen i zimu 1991. "Prikupljeni materijali sastoje se zapravo od četiri dokumenta. Tri su analiza i opis stanja, a jedan opis pripadnika jedinice", rekao je Puhovski, dodajući da još nije dobio odgovor Državnoga odvjetništva. Ako u Državnom odvjetništvu budu te dokumente smatrali relevantnima za rasvjetljavanje neriješenih slučajeva ubojstava poglavito srpskih civila u Osijeku 1991. i 1992., Puhovski bi čovjeka s kojim je razgovaralo prije četiri dana trebao spojiti s Državnim odvjetništvom

ZAGREB - Danas stupaju na snagu izmjene Zakona o javnom okupljanju koje zabranjuju okupljanja u krugu od najmanje sto metara od zgrada Hrvatskog sabora, Vlade, Ustavnog suda, Ureda Predsjednika RH. Markov trg, uobičajena destinacija za sindikalne i slične prosvjede, tako više neće biti mjesto na kojemu će nezadovoljnici pokušavati ishoditi rješavanje svojih problema od predstavnika Vlade i Sabora. Građanska inicijativa "Matija Gubec" danas tim povodom organizira mirni prosvjed, odnosno akciju građanskog neposluha u Radićevoj ulici, koja izlazi na Markovu trg. Najveća sindikalna središnjica SSSH podržala je spomenute izmjene, dok su Nezavisni hrvatski sindikati te Hrvatski školski sindikat Preporod zatražili od Ustavnog suda ocjenu njihove ustavnosti. Ustavnom sudu iz istih se razloga obratio i Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava.

ZAGREB - Ina je podigla cijenu Eurosupera 95 za 1,3 posto i Supera plus 98 za 1 posto, a smanjila je cijenu dizela za 1,8 posto te loživog ulja za 2 posto. Tako litra bezolovnog motornog benzina Eurosupera 95 sada košta 7,85 kuna, a litra Supera plus 98 košta 7,98 kuna. Cijena litre Dizela je sad 6,96 kuna, a litre loživog ulja - ekstra lako 4,40 kuna. Nove Inine maloprodajne cijene vrijede sljedeća dva tjedan. Cijene ostalih derivata ostaju nepromijenjene.

ZAGREB - Hrvatska je na inozemna tržišta u prvoj polovici ove godine izvezla roba u vrijednosti od 24,67 milijardi kuna ili 4,27 milijardi američkih dolara, dok je vrijednost uvoza bila dvostruko veća i iznosila je 52,6 milijardi kuna ili 9,1 milijardu dolara, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je u prvih šest mjeseci ove godine 46,9 posto, dok je vanjskotrgovinski deficit iznosio gotovo 28 milijardi kuna, odnosno više od 4,83 milijarde USD. Izraženi u kunama, izvoz i uvoz su u prvih šest ovogodišnjih mjeseci u odnosu na isto razdoblje prošle godine povećani za po 7,8 posto, dok su izraženi u dolarima i izvoz i uvoz porasli za 14,4 posto. Tako je stopa rasta hrvatskog robnog izvoz ukupno za prvu polovicu ove godine dostigla stopu povećanja uvoza, nakon što je zadnja tri mjeseca uvoz rastao brže od izvoza. Izuzme li se brodogradnja, čija je izvoz u prvoj polovici ove godine bio za 16,2 posto manji nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, ostali je izvoz ostvario rast od oko 20 posto.

ZAGREB - Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u lipnju ove godine bila je veća za 0,8 posto od industrijske proizvodnje ostvarene u svibnju, objavio je Državni zavod za statistiku. Mjesečna industrijska proizvodnja u ovogodišnjem lipnju u usporedbi s industrijskom proizvodnjom iz lipnja 2004. bilježi rast od 7,3 posto. Ukupna industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u razdoblju od srpnja 2004. do lipnja 2005. u usporedbi s prethodnim jednogodišnjim razdobljem veća je za 4,0 posto.

ALJMAŠ - Na obali Dunava, na mjestu s kojeg su 1. kolovoza 1991. protjerani Aljmašani, Erdučani i Daljci šlepovima prevezeni u Osijek, sinoć je održana sveta misa u spomen na taj dan i na dan njihovg povratka, 1. kolovoza sedam godina kasnije. Misu u povodu Dana progonstva i povratka predvodio je aljmaški župnik i upravitelj Svetišta Gospe od utočišta Ante Markić, a nakon mise je održana prva pobožnost Križnog puta nakon 52 godine. Tu je 226-godišnju tradiciju prekinula JNA, koja je srušila Kalvariju da bi na izgradila bunker. Procesija je nakon mise, prvi put, prošla Križnim putem koji je u izgradnji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙