FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 2. kolovoza 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 15,30 sati
ZAGREB, 2. kolovoza 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati

SPLIT - Ministar obrane Berislav Rončević danas je u Splitu demantirao jučerašnju tvrdnju umirovljenih generala da mnogi od njih nisu pozvani u Knin, 5. kolovoza na proslavu 10. obljetnice vojno-redarstvene akcije 'Oluja'. "Državni odbor za proslavu Oluje pozvao je sve umirovljene generale, njih 81 i sve zapovjednike postrojbi koji su sudjelovali u 'Oluji'. Tvrdnja da neki nisu pozvani je netočna. Svi su pozvani i ja ih očekujem u Kninu, a njihova je odluka hoće li doći ili ne", kazao je Rončević. Na upit zašto se neće položiti vijenac u proslavi 'Oluje' na grob ratnog ministra Gojka Šuška, ministar Rončević je odgovorio da je Državni odbor utvrdio protokol, a u njemu je polaganje vijenca na grob prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Ne očekujemo nikakve izgrede na proslavi Oluje, kazao je Rončević.

SPLIT - Ministar obrane Berislav Rončević i direktor državne tvrtke Pomorski centar za elektroniku Zlatan Gaberc potpisali su danas u Splitu Ugovor o opremanju oružanih snaga radiokomunikacijskom opremom visoke tehnologije francuske tvrtke Thales koji se transferira u Hrvatsku. Tako će se u Splitu ovi vrijedni proizvodi za vojsku proizvoditi na isti način i biti istih karakteristika kao što su ti proizvodi poznate tvrtke Thales iz Francuske. Ministar Rončević je kazao da je to kruna suradnje s ovom poznatom francuskom tvrtkom i da je ostvarena njegova želja o transferu tehnologije u Hrvatskoj koja se, kako je ustvrdio, sada prvi put događa.

ZAGREB - Vojni ordinarij Juraj Jezerinac predvodit će u petak, 5. kolovoza, svečano euharistijsko slavlje u Kninu u povodu proslave 10. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Oluje". U poruci biskupa Jezerinca za Dan Vojne biskupije te Dan pobjede i domovinske zahvalnosti stoji kako "želi zahvaliti svim svetim zaštitnicima naše Domovine, koji su u nebu zagovarali naš narod da ne izumre, nego da u svim povijesnim nedaćama sukoba i civilizacija i kultura te pokušaja zatiranja svega što je bilo katoličko i hrvatsko, opstane na ovom 'vjetrometnom' podneblju". "Proslava ovogodišnjeg Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana Vojne biskupije "neka bude poticaj za očuvanje svega što su nam preci ostavili u naslijeđe stavljajući opće dobro ispred osobnog i ulažući sebe u dobro roda i doma", poručuje vojni ordinarij.

OSIJEK - Osječko-baranjska županija i Grad Osijek zajednički su donijeli program proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i desete obljetnice "Oluje" u koji su uključene i brojne braniteljske udruge, izvijestili su na današnjoj konferenciji za novinare župan Krešimir Bubalo i gradonačelnik Anto Đapić. Ovogodišnja proslava najvrjednijih datuma iz novije hrvatske povijesti ima i dodatnu poruku u vrijeme kada Haaško tužiteljstvo i srpska Vlada pokušava akciju "Oluja" prikazati zločinačkim poduhvatom, kazao je gradonačelnik Đapić. Ocijenio je kako hrvatska politika nedovoljno odlučno reagira na takve optužbe, posebice na zahtjeve predsjednika Srbije i Crne Gore da se žrtva i agresor izjednače.

ZAGREB - Od početka 2006. građanima će se u trgovinama isplaćivati 50 lipa po komadu vraćene nepovratne ambalaže za pića, a naknadu zbrinjavanja ambalažnog otpada proizvođači počinju plaćati 1. listopada, najavila je danas ministrica zaštite okoliša, prostornog prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović-Dropulić, predstavljajući Pravilnik o ambalažnom otpadu. Građani će tako moći za svaku staklenu, plastičnu ili limenu ambalažu (soka, mlijeka, piva i drugih napitaka) dobiti povratnu naknadu od 50 lipa po komadu većem od 0,2 litre u svakoj trgovini koja ih prikuplja, bez predočenog računa i neovisno gdje je proizvod na području Hrvatske kupljen. U sustav povrata ne ulaze boce od ulja, octa, ambalaža od deterdženata, a nisu obuhvaćene ni boce čiju višekratnu uporabu osigurava proizvođač kroz kauciju ili drugi način.

ZAGREB - Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) u današnjem su priopćenju izrazili nezadovoljstvo najavljenim poskupljenjem struje ističući da bi Vlada pri odgovaranju na HEP-ov zahtjev o poskupljenju trebala promišljati kako će se to odraziti na standard građana. Pri svim su poskupljenjima, od zdravstva do najavljenih poskupljenje plina i struje, usporedbe s cijenama u razvijenim zemljama potpuno neprimjerene jer pri tome nitko ne uspoređuje i prosječna primanja građana, napominju u NHS-u. Vlada se ne bi smjela povoditi uobičajenom hladnom ekonomskom logikom već prvenstveno štititi interese građana, a potrebna sredstva za ulaganje u razvoj HEP-a osigurati iz drugih izvora, drže sindikati.

ZAGREB - Tridesetak aktivista raznih udruga, okupljenih oko Građanske inicijative "Matija Gubec", pokušalo je danas tijekom mirnog prosvjeda prodrijeti na Markov trg u čemu ih je, spriječila policija i tako već prvog dana njegova stupanja na snagu počela primjenjivati izmijenjeni Zakon o javnom okupljanju. Polusatni prosvjed organiziran je u znak protivljenja navedenom Zakonu koji zabranjuje javna okupljanja u krugu sto metara od Hrvatskog sabora, Vlade i Ustavnog suda, te Ureda Predsjednika RH. Prosvjednici su se nešto prije podne okupili u Radićevoj ulici ispod Kamenitih vrata, gdje i počinje ograničenje, a gdje se ispred njih ispriječio policijski kordon.

VARAŽDIN - Radnici ivanečke tvornice alatnih strojeva Itas održali su danas miran prosvjed pred zgradom Županijske skupštine u Varaždinu kako bi upozorili na loše stanje u poduzeću i pozvali županijska, ali i pravosudna tijela da počnu rješavati njihov slučaj. Itas radnicima duguje tri plaće i putne troškove za 18 mjeseci, pa radnici traže da im se to podmiri, ali i da se počnu rješavati prijave koje je sindikat podnio državnom odvjetništvu i USKOK-u protiv vodećih ljudi tvrtke. Smjena Uprave, deblokada računa, dobivanje kredita za pokretanje proizvodnje još su neki od radničkih zahtjeva, a traže i da im se omogući otkup većinskog paketa dionica na ime sudskih potraživanja.

ZAGREB - Pritvoreni bivši kuhar Caritasova doma u Brezovici Mijo Penić, osumnjičen za silovanje štićenice doma, danas je kazneno prijavljen i zbog sumnje da je 1997. počinio bludne radnje i zadovoljavao pohotu pred drugom, tada 13-godišnjom štićenicom doma, doznaje se u zagrebačkoj policiji. Policija je zagrebačkom Općinskom državnom odvjetništvu za mladež prijavu protiv kuhara podnijela redovnim putem jer je on od 23. srpnja u pritvoru. O pojedinostima kaznene prijave u policiji nisu željeli govoriti jer je riječ o predmetu u kojemu je žrtva u vrijeme navodnog zločina bila maloljetna.

ZAGREB - Poznati hrvatski novinar Stjepan Pucak umro je noćas u Zagrebu u 85. godini. Rođen je 1920. u Donjoj Kupčini, školovao se u Pisarovini, Karlovcu i Zagrebu. Početkom 1946. počinje pisati za Vjesnik i Narodni list iz Karlovca, a godinu kasnije i za agenciju Tanjug. U drugoj polovici 1947. premješten je u centralnu redakciju Tanjuga u Beograd. Ubrzo postaje suradnik vanjskopolitičke redakcije Tanjuga i odlazi za dopisnika u Albaniju, a 1948. je na osobni zahtjev premješten u Rijeku gdje ostaje do 1952. Nakon povratka u Beograd kraće vrijeme izvještava iz Grčke i Turske, a bio je stalni dopisnik iz New Yorka, New Delhija, Londona i Pekinga. Prije odlaska u Kinu 1968. nekoliko mjeseci obavlja dužnost glavnog i odgovornog urednika Tanjuga, a po povratku radi u vanjskopolitičkoj redakciji u Beogradu, te se 1975. vraća u Zagreb na dužnost odgovornog urednika Tanjuga za Hrvatsku na kojoj ostaje do umirovljenja 1981.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙