FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 1. kolovoza 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske
ZAGREB, 1. kolovoza 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske

ZAGREB - Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva (MINGORP) predložilo je Vladi poskupljenje električne energije za kućanstva, male tvrtke te javnu rasvjetu za 9,49 posto, za velike potrošače 6 posto, a pozitivno mišljenje tom prijedlogu dala je danas i Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA). Ministarstvo je, kako se danas doznaje, odbilo prijedlog Hrvatske elektroprivrede (HEP) za poskupljenjem struje za 12 posto po svim kategorijama potrošnje, s početkom primjene od 1. rujna ove godine, smanjivši istodobno visinu poskupljenja. Svoj zahtjev HEP je argumentirao podatkom da se cijena struje u Hrvatskoj nije mijenjala od 2002. godine te svojim povećanim troškovima.

RIJEKA - Potpredsjednik IDS-a i saborski zastupnik Damir Kajin ocijenio je na konferenciji za novinare da je sindikalni pokret u Hrvatskoj na umoru te da mu je potrebno hitno oživljavanje. Kajin je kazao da bi posljednji postupci sindikata trebali izazvati podsmijeh i da bi se svi trebali zapitati na što je sveden sindikalni pokret i kako mu pomoći. Kao upitne postupke sindikata Kajin je naveo odustanak od prosvjeda na Markovu trgu, zauzimanje za neustavno ubiranje sindikalnog doprinosa od onih koji nisu članovi sindikata, trgovanje s Vladom oko imovine socijalističkog sindikata te zahtjev sindikata da radnici izvan sindikata ostanu bez božićnice i regresa. Kajin je rekao da su sindikati nazočni uglavnom u javnom sektoru, a da ih u privatnom sektoru gotovo i nema, što je ocijenio vrlo lošim.

ZAGREB - U povodu 14. europske konferencije o čitanju "Pismenost bez granica" (Literacy without Boundaries), koja je sinoć otvorena u Zagrebu, ministar kulture Božo Biškupić danas je ugostio predstavnike konferencije te ih upoznao sa sustavom i načinom funkcioniranja knjižnica u Hrvatskoj, priopćilo je Ministarstvo kulture. U razgovoru s izaslanstvom konferencije, ministar je naglasio da Ministarstvo na više načina pomaže sustav knjižnica - otkupom knjižnog fonda, opremanjem knjižnica i informatizacijom, te izrazio zadovoljstvo visokom stručnošću knjižničnih djelatnika u čemu je velika zasluga i katedre za bibliotekarstvo.

SPLIT - Umirovljeni generali i časnici iz udruge "Viribus unitis" izjavili su danas da "ratni zapovjednici i pripadnici pobjedničke vojske ne žele sudjelovati u proslavi obilježavanja 10. obljetnice akcije Oluje", koja će se pod pokroviteljstvom državnog vrha održati 5. kolovoza u Kninu te su najavili održavanje svoje paralelne proslave. General Ljubo Ćesić Rojs ustvrdio je na konferenciji za novinare kako su Ministarstvo obrane i Glavni stožer "samovoljno" napravili popis časnika pozvanih na tu proslavu, te je zamjerio što su izostavili većinu ratnih zapovjednika. Oni su ti koji su oslobodili Knin, za razliku od organizatora, koji su se u to vrijeme skrivali po svijetu, ustvrdio je Rojs.

KARLOVAC - Karlovački ogranak Hrvatske stranke umirovljenika započeo je danas postupak isključivanja iz stranke svog člana i jednog od dvojice svojih vijećnika u Gradskom vijeću Franje Capana, jer je 27. srpnja, suprotno odluci ogranka, potpisao s čelnikom karlovačkog HDZ-a Brankom Vukelićom Sporazum o zajedničkom djelovanju u Gradskom vijeću. Capan na današnjoj izvanrednoj sjednici na traženje gradskog odbora HSU-a nije htio vratiti osvojeni mandat stranci, priopćeno je danas iz GO HSU-a. Sporazumom se Capan obvezao da će podržati HDZ-ova kandidata Miru Škrgatića za gradonačelnika, nakon što SDP-ov kandidat Dario Janković nije 14. srpnja na utemeljiteljskoj sjednici dobio potreban broj glasova.

SINJ - Od ukupno 23 alkara koji su više od dva mjeseca sudjelovali u pripremama za natjecanja, njih 17, maksimalan broj dopušten Statutom Viteškog alkarskog društva, natjecat će se za jubilarnu 290. Baru, Čoju i Alku, priopćio je danas v. d. alkarskog vojvode Ivan Čikara. Među odabranim su natjecateljima, koje predvodi alajčauš Ivan Zorica, i prošlogodišnji pobjednik Bare i Alke Nenad Bikić, te Čoje Boško Vladović i jedan debitant - Andrija Hrgović, koji ove godine prvi put sudjeluje u natjecanjima. I ove godine alkarske će momke predvoditi harambaša Boško Ramljak. Barjaktar je dugogodišnji alkar Dragan Malbaša, a predsjednik Časnog alkarskog suda je Andrija Filipović-Grčić.

KARLOVAC - Planom aktivnosti za obilježavanje 10. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Oluje" pod nazivom "Svjedoci vremena" u Zbornom području Karlovac predviđeno je mnoštvo aktivnosti. Obilježavanje desete obljetnice "Oluje" u Karlovcu započinje 3. kolovoza okruglim stolom "Značaj i uloga operacije Oluja i mjesto Zbornog područja u Oluji". Sutradan je predviđeno okupljanje ratnih zapovjedništava i postrojbi te održavanje raznih sportskih susreta, izložbe fotografija, druženje i prisjećanje na stradale suborce s paljenjem svijeća za sve poginule u Domovinskom ratu. U petak ujutro je misa za sve poginule u Domovinskom ratu i operaciji "Oluji", a od 16,30 do 18 bit će postrojavanje i smotra sudionika "Oluje" uz pozdravni govor generala Crnjca.

ZAGREB - Tvrtke koncesionari, Hrvatske autoceste (HAC), Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ), BINA Istra i Autocesta Zagreb-Macelj (AZM) protekli su vikend, od petka do nedjelje, na autocestama u Hrvatskoj od cestarina uprihodili više od 32,75 milijuna kuna, zbirni su podaci te četiri tvrtke. To je čak 6,75 milijuna kuna više prihoda nego protekli vikend, kada je prihod od cestarina iznosio 26 milijuna kuna. Najviše prihoda ostvareno je na autocestama u nadležnosti HAC-a. Od ukupno 547.883 vozila naplaćeno je više od 21,27 milijuna kuna cestarina bez PDV-a, kazali su u HAC-u. Najveći prihod, 10,46 milijuna kuna, ostvaren je na autocesti Zagreb - Split kojom je prošlo 180.535 vozila. Na autocesti Bregana-Županja protekli je vikend prošlo 201.113 vozila od kojih je naplaćeno 8,21 milijuna kuna cestarina.

LJUBLJANA/ZAGREB - Slovenski gosti su već dugi niz godina izuzetno značajni za hrvatski turizam, te su se rezultatima i posjetima koje su zadnjih godina dosegli više od 900.000 dolazaka i više od 5,2 milijuna noćenja, svrstali na drugo, odnosno treće mjesto po važnosti, ističu iz Predstavništva Hrvatske turističke zajednice (HTZ) u Sloveniji. Slovenski su turisti, napominje se, posebno važni u popunjavanju predsezone i posezone, te su već tradicionalno u sedmom mjesecu najbrojnija nacionalna skupina na Jadranu (u 2004. godini 328.000 posjeta). Iz Predstavništva HTZ-a u Ljubljani ističu kako su uvjereni, a to bi najbolje bilo provjeriti kod hrvatskih ugostitelja, da slovenski gosti spadaju u sam vrh po potrošnji u hrvatskim turističkim destinacijama.

ZAGREB - Preko 70 posto hrvatskih građana konzumira dnevno 3 do 5 obroka, a piletina i svinjetina najčešće su konzumirane vrste mesa, pokazalo je istraživanje o prehrambenim navikama u Hrvatskoj koje je u ožujku ove godine proveo GFK - Centar za istraživanje tržišta. Osobna anketa u kućanstvu provedena na reprezentativnom uzorku od 1000 građana starijih od 15 godina pokazala je da samo 16 posto građana jede ribu barem jednom ili više puta tjedno. Redovito se hrani sa tri do pet obroka preko 70 posto građana i to radnim danom njih 73 posto, a vikendom 79 posto. Najviše ispitanika, negdje oko 55 posto, jede po tri obroka dnevno i još oko 15 posto njih do pet obroka. Međutim, 26 posto građana ima samo dva obroka radnim danom.

ZAGREB - Zagrebački novinar Vladimir Tomić umro je danas u 53. godini života, izvijestila je večeras u Dnevniku Hrvatska televizija (HTV). Tomić umro, vraćajući se autocestom, u Lučkom od posljedica moždanoga udara, izvijestila je HTV. Vladimir Tomić (1954.-2005.) se novinarstvom bavio tridesetak godina. Među ostalim bio je urednik listova Playboy, Klik i Story. Surađivao je kao kritičar i urednik u filmskom programu Hrvatske televizije, a bio je jedan od osnivača tjednika Globus i tvrtke Europa-press holdinga (EPH).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙