FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 1. kolovoza 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti do 15,30sati
ZAGREB, 1. kolovoza 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti do 15,30 sati

ZAGREB - Premijer Ivo Sanader poručio je danas da je Hrvatska ponosna na akciju Oluja i da se ne treba uzrujavati zbog izjave koju je o Oluji dao srbijanski predsjednik Boris Tadić. Tadić je u nedjelju opetovao poziv hrvatskim vlastima da se odrede prema zločinima počinjenima nad Srbima u Oluji. Razloge Tadićeve izjave premijer nalazi na srbijanskoj političkoj sceni, među ostalim u činjenici da je nedavno obilježena žalosna, deseta obljetnica Srebrenice u kojoj je srpska strana počinila veliki zločin, i genocid, u neriješenom problemu Kosova itd. Ipak, bez obzira na sve to bilo bi puno bolje da se bilateralni odnosi razvijaju bez ovakvih izjava, izjavio je premijer.

ZAGREB - Ured Predsjednika Republike Stjepana Mesića danas je ocijenio da izjave predsjednika Srbije Borisa Tadića, koji je od stranih državnika zatražio da osude vojno-redarstvenu akciju "Oluja" na isti način kao što je on osudio zločine u Srebrenici, nisu u duhu daljnje normalizacije prilika na prostorima bivše SFRJ, ali ni na tragu razgovora koje je predsjednik Mesić početkom srpnja s Tadićem vodio u Beogradu. Ured Predsjednika u priopćenju ističe da se ratni zločin u Srebrenici ničim ne može opravdati, niti relativizirati upozoravanjem na zločine koji su se, u vidu ekscesa, dogodili poslije završene operacije Oluja. "Čini se u najmanju ruku neutemeljnim tretirati kvalifikacije iz nekih optužnica Haškog suda, koje nisu potvrđene ni u kojoj pravomoćnoj presudi, kao nesporno utvrđene povijesne činjenice", navodi se u priopćenju.

DALJ - Polaganjem vijenaca pred Policijskom postajom i otkrivanjem spomen-ploče, koju je postavilo Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncetracijskih logora, u Dalju je danas obilježena 14. obljetnica pogibije 20 hrvatskih policajaca, 15 pripadnika Zbora narodne garde i četiriju pripadnika Civilne zaštite, stradalih u velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku. Osječko-baranjski župan Krešimir Bubalo izrazio je nezadovoljstvo što počinitelji ovih zločina još uvijek nisu za to i odgovarali, kazavši da "ne može biti zadovoljan da se određene istrage usmjeravaju samo prema Hrvatima". Načelnik osječko-baranjske Policijske uprave Vladimir Faber kazao je da se "proteklih dana s one strane granice ponovno pokušava relativizirati odnos žrtve i agresora te izjednačiti najveći zločin u modernoj povijesti, genocid počinjen od strane velikosrpskog agresora u Srebrenici, s vojno-redarstvenom akcijom "Olujom".

ZAGREB - Članovi Vlade danas su dogovarali aktivnosti koje trebaju odraditi tijekom ljeta, ali i pripreme za konferenciju Društvo temeljeno na znanju, rečeno je u Banskim dvorima. Konferencija, planirana za ranu jesen, ima za cilj ponuditi odgovor kamo u gospodarskom i socijalnom pogledu ide Hrvatska. Banski dvori spremaju se i za dolazak Adnana Terzića, predsjedatelja Vijeća ministara BiH tijekom kojega će se potpisati nekoliko međudržavnih sporazuma, među njima i onaj o imovinskim odnosima. Terzić u Zagreb dolazi u četvrtak 4. kolovoza, a taj dan Vlada će održati i redovitu sjednicu, posljednju prije službenog ljetnog odmora premijera i ministara.

ZAGREB - Dječja pravobraniteljica Ljubica Matijević Vrsaljko oštro je osudila navodno iskorištavanje romske djece mlađe od deset godina za teški fizički rad na njivama u Međimurskoj županiji i zatražila od nadležnih službi da ispitaju navode iz medija o toj pojavi te poduzmu mjere obiteljsko-pravne zaštite. Ured pravobraniteljice uputio je danas zahtjev nadležnom Centru za socijalnu skrb i policiji, nakon saznanja iz novina da su jučer na iznimno visokoj temperaturi, u mjestu Ivanovec, djeca od sedam i devet godina skupljala krumpire za sitnu nadnicu. Slučaj je dospio u medije zbog tragedije koja se pritom dogodila jer se troje djece od sedam, devet i deset godina, utopilo htijući se osvježiti u obližnjem jezeru.

ZAGREB - Na jadranskoj obali trenutno dnevno boravi oko milijun domaćih i stranih gostiju, rekao je državni tajnik za turizam Zdenko Mičić, iznoseći očekivanja da će sezona po broju dolazaka turista biti pet posto bolja, pri čemu bi mogući prihod od turizma mogao iznositi oko šest milijardi eura. Procjenu broja turista Mičić temelji na podatku da je na Jadranu oko 800 tisuća registriranih kreveta, da je većina tih kapaciteta popunjena, a uz podatke o drugim oblicima ponude treba, kaže, pribrojiti i neprijavljene turiste.

PULA - Potpredsjednik Liberalne stranke (LS) Zlatko Kramarić ustvrdio je danas u Puli kako ujedinjenje dviju liberalnih stranaka u Hrvatskoj nema alternative te kako je od iznimne važnosti da se po tom pitanju što prije postigne potpuni konsenzus. Zauzeo se da se čelnici tih dviju liberalnih stranaka što prije nađu, po mogućnosti već u rujnu, radi ujedinjenja, čime bi se, kako drži, zapravo onemogućila bipolarizacija hrvatske političke scene.

SPLIT - Hrvatska udruga sindikata (HUS) zatražila je danas od Vlade da ne usvoji zahtjev Hrvatske elektroprivrede (HEP) za poskupljenjem električne energije jer bi to, kako kažu, bio nastavak harača prema narodu. Tražimo da se prijedlog ne usvoji te da Vlada napokon prione rješavanju gospodarskih problema kako bi se omogućio rast proizvodnje, stvaranje novih vrijednosti i povećanje broja zaposlenih, kaže se u priopćenju koje potpisuje predsjednik HUS-a Ozren Matijašević. Hrvatska elektroprivreda (HEP) je krajem prošlog tjedna potvrdila da traži povećanje cijene električne energije od početka rujna za 12 posto

ZAGREB - Na zagrebačkom Markovom trgu od sutra više neće biti dozvoljena javna okupljanja i prosvjedi jer na snagu stupaju izmjene Zakona o javnom okupljanju koje zabranjuju okupljanja u krugu od najmanje sto metara od zgrada Hrvatskog sabora, Vlade, Ustavnog suda, Ureda Predsjednika RH. Markov trg, inače do sada uobičajena destinacija za sindikalne i slične prosvjede, tako više neće biti mjesto na kojemu će nezadovoljnici pokušavati ishoditi rješavanje svojih problema, izravno od predstavnika Vlade i Sabora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙